EgeUyku apne hastalığı ve horlama tedavisinde hayaller

Uyku apne hastalığı ve horlama tedavisinde hayaller

23.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

KBB Uzmanı Op. Dr. Afrashi, yaklaşık 450 milyon kişide uyku apne hastalığının bulunduğunu söyledi, “Uyku cerrahisi, pozisyonel terapi, ağız apereyleri gibi alternatif yöntemler hastaların yüzde 65’inin başvurabileceği yöntemler” dedi

Uyku apne hastalığı ve horlama tedavisinde hayaller

Uyku apne hastalığının dünyada yaklaşık 450 milyon kişinin hayatını tehdit ettiğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Arman Afrashi, basit horlamada özellikle orta yaş üzerindeki erkeklerde hasta sayısının bunun daha da üzerinde olduğunu söyledi. Uyku apne hastalığının tedavisinin yaklaşık 70 yıldan beri yapıldığını belirten Op. Dr. Afrashi, “Bu zamana kadar hastalığın tedavisinde değişik yöntemlerle başarı sağlanmaktadır. 1986 yılında Dr. Collin Sullivan tarafından icat edilen Papterapi yöntemi de, zaman içinde öncelik kazansa da hastaların yaklaşık yüzde 65’inde başarılı olamadı. Bu yöntem aşırı kilolu veya yaşlı hastalar tarafından daha kolay kullanılabiliyorken gençler ve orta yaşlı hastalar tarafından tercih edilmiyor” dedi.
300 milyon hasta
Merkezi apne hastalığında Papterapi’nin tek tedavi yöntemi olarak kabul edildiğini, tıkayıcı uyku apne hastalığında alternatif yöntemlerin mevcut olduğunu belirten Op. Dr. Afrashi, “Uyku cerrahisi, pozisyonel terapi, ağız apereyleri gibi alternatif yöntemler hastaların yüzde 65’inin başvurabileceği yöntemlerdir. Bu da yaklaşık 300 milyon hastayı ilgilendirir. Basit horlama ise evlilikleri zorlaştırıp kişinin tatilini ve uzun yolculuklarını zehir etmektedir” diye konuştu.
‘İnanmayın’
Hastalara da tavsiyelerde bulunan Op. Dr. Afrashi, tedavide bilimden uzaklaşmamaları gerektiğini vurguladı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kadar önemli sorunları olan bir kitleyi kandırıp onlara hayali ürünler satmak isteyen olmaz mı? Para kazanmak isteyenler bu insanlara neler satıyorlar?
Boyun bantları, özel yastıklar, horlamaya karşı yüzük, buruna takılan malzemeler... Bilinçli bir hasta hastalıkların tedavisinin sadece bilimle mümkün olduğunu bildiği için bu tip maskaralıklara prim vermeyin. Bilinçsiz hastalar ‘belki iyi gelir’ veya ‘inşallah kurtulurum’ düşüncesiyle internette satılan bu tip ürünleri alıyor. Sonuç alması mümkün olmadığı için kandırılmış olarak ortada kalırlar.”

KEŞFETYENİ
Anneler Günü demedi lafını söyledi! Göndermeli kutlama
Anneler Günü demedi lafını söyledi! Göndermeli kutlama

Cadde | 11.05.2025 - 09:50

Anneler Günü nedeniyle ünlüler peş peşe paylaşımlar yaptı. Ferdi Tayfur'un kızı Tuğçe Tayfur'dan da imalı paylaşım geldi.