EgeTürkiye, hemofili uluslararası hasta tedavisinde lider

Türkiye, hemofili uluslararası hasta tedavisinde lider

05.10.2024 - 00:01 | Son Güncellenme:

21.Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresi bu yıl 26-28 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi iş birliği ile İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Türkiye, hemofili uluslararası hasta tedavisinde lider

DİDEM SEYMEN- Kalıtsal kanama bozukluklarında farkındalık, yaşam kalitesi ve en güncel tedavi yöntemlerinin ele alındığı 21. Uluslararası Türkiye Hemofili Kongresi’nde, önemli isimlerin katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar, Türkiye’nin hemofili tedavisinde uluslararası hasta kabul eden ülkeler arasındaki önemli bir rolü olduğundan bahsederek sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin başarılı hekimlerinin ve tedavi süreçlerindeki erişilebilirliğin, Türkiye’yi yabancı hastalar için önemli ve öncelikli bir hale getirdiğini görüyoruz. Türkiye’de 80 bin ve dünyada 1 milyonun üzerinde kalıtsal kanama bozukluğu olan kişi bulunuyor. Bu rakamlar ışığında tedavinin ulaşılabilirliği kritik önem taşıyor. Hemofili ve diğer kalıtsal kanama bozuklukları, ömür boyu süren ve yaşam kalitesini birincil derecede etkileyen nadir hastalıklardır. Türkiye, bu hastalıkların teşhis ve tedavisini ücretsiz olarak gerçekleştiriyor. Bu merkezlerin ekonomik olarak ulaşılabilir olması ve hekim kalitesi sayesinde uluslararası arenada ülkemizi daha güçlü hale getiriyor. Şu ana kadar ülkemize tedavi amaçlı gelen ülkeler arasında; Azerbaycan, Arnavutluk, Libya, Afrika, Kırgızistan, Özbekistan, Irak yer alıyor.”

Haberin Devamı

Hemofili Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, kalıtsal kanama bozukluğuna sahip bireylere umut olan gen tedavilerinde gelinen son durumu vurgulayarak, Türkiye’de oldukça önemli klinik araştırmaların devam ettiğini belirtti. Ayrıca, hemofilik bireylerin ve yakınlarının tedavi süreçleri hakkında bilgilendirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.