04.12.2024 - 00:05 | Son Güncellenme:
Aslı ÖZKAYA / Milliyet - Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türkiye’nin kuru incir üretiminde dünya lideri olduğunu belirtti. Işık, “Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı gıda ürünleri listesinde yer alan kuru incirimizi herkes gönül rahatlığıyla tüketebilir” dedi. Türkiye’de üretilen kuru incirlerin karanlık odalarda UV lambalar ve lazer makineleriyle kontrol edildiğini ve aflatoksinli incirlerin ayıklandığını aktaran Işık, bu çalışmaların tüketici sağlığını korumaya yönelik olduğunu vurguladı. Başkan Işık, “Aflatoksin kuru incire insan eliyle konulmaz, iklim koşullarına bağlı olarak doğada oluşur. Bu yıl yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle aflatoksin oranında artış oldu. Ancak 2000 yılından beri yürüttüğümüz Aflatoksinli Kuru İncirlerin İmhası Projesi kapsamında kontrolleri artırdık ve imha miktarını yılda bin 500 tona çıkardık. Bu süreçler, üreticiden tüketiciye kadar her aşamada titizlikle sürdürülmektedir” diye konuştu.
‘Kaliteyi koruyoruz’
Ege İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Yusuf Gabay ise Türk incirinin prestij ürünü haline geldiğini belirterek, “Küresel ısınma nedeniyle tarım arazileri yer değiştiriyor, üretim dağlık alanlara kayıyor. İyi Tarım Uygulamaları ile kaliteyi korumaya çalışıyoruz” dedi. İncirdeki toksinlerin sağlık riski oluşturmayacak düzeyde olduğunu vurgulayan Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Göksan ise, “Bir kişinin toksinlerden etkilenmesi için günlük 50 kilo incir yemesi gerekir. Aydın’da insanlar sabah, öğle, akşam incir yiyor ve 100 yaşına kadar yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.