Ege‘Turizmin sıkıntısı eleman bulamamak’

‘Turizmin sıkıntısı eleman bulamamak’

21.09.2021 - 00:14 | Son Güncellenme:

Turizmin başkenti Kuşadası, okulların açılması ve yaz sezonunun sona ermesiyle sakin günlerine döndü.

‘Turizmin sıkıntısı eleman bulamamak’

YUSUF ÇINAR - Sezonu değerlendiren Göçtur Yönetim Kurulu Başkanı Naile Göçen Çukurova, Aqua Fantasy Hotel Genel Müdürü Haluk Alay ve Kuşadası Otelciler Ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Tacettin Özden ise, sektördeki eleman sıkıntısına dikkat çekti.

Haberin Devamı

‘Yabancı personel aldık’

Pandeminin etkisiyle eleman bulmakta zorlandıklarını anlatan Çukurova, “Kısa çalışma ödenekleri kendi çalışanımızı tutma konusunda katkı sağladı. Şimdilerde ise çalışan bulundurmada zorluk yaşıyoruz. Hizmet sektöründe kaliteniz, çalışanınızla ortaya çıkıyor. Bir dönem yurtdışından gelen çalışanlar sayesinde sektörü sağlıklı işledi ancak geçmiş yıllara göre maliyet yüksek olduğundan yabancı eleman konusu da sıkıntılıydı. Biz özellikle stajyerleri önemsiyoruz. Sektörümüzün gelecekteki değerleri olan gençlerimizi kazanmalıyız. İspanya ve Yunanistan’da kış döneminde devlet turizm sektörüne katkıda bulunuyor. Sektörümüzün sürdürülebilir olması için desteklenmesi şart” diye konuştu.

Haberin Devamı

2019 yılına göre sektörün yüzde 50 daralma yaşadığını sözlerine ekleyen Çukurova, “Son beş yıl içinde sadece 1.5 yıl sağlıklı geçti. Sorunlarımız çok. Özellikle finansal konuda sıkıntı yaşandı. Yatırım belli verilere göre yapıldı. İşletmelerin hazır olması için işletme kredisine sahip olması gerekir. Personelin de eğitilmesi şart. Açık hava müzesi gibi ülkemiz var. Bunların hepsini katma değer yaratacak şekilde ele almalıyız. Pandemiyle birlikte dünya değişti. Ülkemizin entegre etmeliyiz. Sorunları tek tek irdeleyip, çözüme kavuşturulmalıyız. Turizm kaybı devam ederse, eski güzel günlere erişemezsiniz. Kısaca, sektörümüzün sürdürülebilir olması için desteklenmesi şart. Altı aya sıkışmış turizmi, 12 aya yaymalıyız.

‘Devlet politikası gerek’

Sezon sürecinde kapasitelerinin yarısından azıyla hizmet ettiklerini belirten Alay ise, “Toplamda kapasitemiz bini buluyordu. Şimdi yarı yarıya düştü. Bitkisel hayat yaşayan bir otel sektörü değil de, biraz daha hareketli insanlara umut veren bir sektör haline gelmek istiyoruz. Sorunlarımız çok, bunlara bir an evvel çözüm bulunsun. Sektörden iki yıl uzaklaşan bizi terk etti. Kırgızistan ve Özbekistan’dan bulduğumuz çalışanlarla işimizi sürdürdük. Ülkemizde ciddi bir işsizlik var ancak turizm sektörü gelecek vaat etmediği için kimse çalışmak istemiyor. İki ay sigortalı çalışacağıma, farklı sektörde 12 ay sigortalı çalışırım düşüncesi içindeler. Turizmden büyük pay alan ülkelerin ulusal turizm politikasının olması gerekir. Biz de maalesef yok” dedi. “Ciddi bir genç nüfusumuz var, onlara turizmi sevdirmemiz lazım” diyen Özden de, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

‘Okullar ve sektör kopuk’

“Personel için devlet sigorta, vergi konularında destek versin; biz de kışın onları elimizde tutalım. Turizm okullarında müfredat değişmeli, açılış kapanış tarihleri sezona göre ayarlanmalı. Nisan ekime kadar eleman ihtyacımız oluyor. Stajyerimiz çoktu ama okul-iş arasındaki uyumsuzluklar nedeniyle bıraktılar. Okulların sektörle daha uyumlu olmasıyla gençler turizmden kopmaz.”

Eylül durgunluğunu üstünden atacak

Temmuz ve ağustos aylarında doluluğun yüzde 80’in altına inmediğini; eylül itibariyle yüzde 50 kapasiteye düştüklerini ifade eden Kuşadası Otelciler Ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Tacettin Özden, “Şu an Polonya, Bulgaristan, Romanya, Almanya’dan turist var. 16 Eylül’de Belçika Türkiye’ye ziyaretleri açtı. Okulların açılması, bazı ülkelerin salgın listesinde olmamız ve gurbetçilerin dönüşüyle durağanlaşan sektör yeniden hareketlenecek. Yunanistan da kruvaziyerlere izin verirse 100 civarında gemi Kuşadası’na gelecek” dedi.