24.08.2024 - 00:01 | Son Güncellenme:
DİDEM SEYMEN
DİDEM SEYMEN- Üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinde son yıllarda gözlenen baş döndürücü gelişmeler çiftlere moral kaynağı ve umut ışığı olmaya devam ediyor. Bahçeci Tüp Bebek doktorlarından Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Işık Kaban; "Her alanda etkin şekilde kullanılan yapay zekayı tedavi protokolüne dahil etmek, teknolojik alt yapı ile donatılmış laboratuvarda kullanılan Smart PGT-A Plus yöntemi sayesinde embriyoların genetik olarak daha detaylı incelenmesi ve elde edilen sağlıklı embriyoların transferinde tutunma şansını artıracak EmbryoGlue gibi yeni uygulamalar, pozitif sonuçlara ulaşılmasını sağlamaktadır" diyor. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Işık Kaban, tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yöntemleri anlattı…
Yapay zeka tüp bebeğe de el attı
Çiftlerin anne-baba olmalarını engelleyen ve başvurdukları tüp bebek tedavilerinde üzücü sonuçlarla karşılaşmalarına sebep olan önemli etkenlerden biri de erkek kaynaklı problemlerdir. Sperm hücrelerinin üretimi, miktarı ve yumurtayı dölleme özelliği yeterli olmadığında beklenen gebelik gerçekleşememekte veya süreç oldukça uzamaktadır. Varikosel, geçirilen birtakım enfeksiyonlar, inmemiş testis, hormonal bozukluklar, kromozomal anomaliler ve geçirilmiş bazı cerrahi operasyonlar sperm üretimini engelleyerek veya üretilen spermin kalitesinde bozulmaya yol açarak erkeklerin baba olmasının önüne geçen faktörlerdir. Erkek kaynaklı yaşanan üreme problemlerine karşılık uygulanan son tedaviler gebelik şansını artırmakta ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı yaşayan çiftlerin yıllarca bekledikleri bebeklerine kavuşmalarını sağlamaktadır. Son dönemde tüp bebek laboratuvarlarında yerini alan yapay zeka teknolojisi dölleme ve kaliteli embriyo oluşturma şansı en yüksek spermin seçilmesini sağlayarak tedavinin başarı şansını artırır. Yapay zeka teknolojisi, insan gözünün bile algılamakta yetersiz kaldığı sperm hareketlerini veri tabanına kaydedilmiş milyonlarca spermle karşılaştırır ve en kaliteli spermleri anında işaretleyerek embriyoloğa bildirir. Hareketliliği ve hızı en iyi olan sperm seçilerek kaliteli embriyo oluşması sağlanır, böylelikle elde edilen kaliteli embriyoların transferleriyle pozitif sonuca ulaşma şansı artırılır.
SMART PGT-A PLUS yöntemiyle genetiğin şifreleri çözülüyor
Tüp bebek tedavisi için başvuran çiftlere en doğru tedavi programını oluşturarak başarılı sonuçlar elde edebilmek için üreme tıbbına dair uluslararası arenadaki yeniliklerin yakından takip edilerek uygulanması gerekir. Bu yeniliklerden birisi de DNA üzerindeki özel belirteçlerin hedeflenmesiyle daha detaylı ve yüksek kesinlikte genetik analize imkan sağlayarak sağlıklı embriyoları seçmeye yardımcı olan Smart PGT-A Plus yöntemidir. Hedefe yönelik yeni nesil dizilim olarak adlandırılan Smart PGT-A Plus, embriyoların kromozom analizini daha detaylı ve yüksek kesinlikte gerçekleştiren yeni bir genetik testtir. Günlük pratikte anormal döllenme gösteren embriyolar dışlanarak transfer için kullanılmaz ancak bu embriyolardan bir kısmının genetik tamir mekanizmalarını kullanarak kaliteli ve sağlıklı embriyolara dönüşebildikleri bilinmektedir. Yeni teknoloji kromozom set miktarındaki değişimleri tespit edebildiği için bu sağlıklı embriyoların dışlanmasına engel olur ve kendisini genetik olarak onarmış embriyoların transfer için kullanılma şansını doğurur. Bu da, çok az sayıda embriyo elde edilen hastalar için ekstra bir şans anlamına gelir. Dünya genelinde Türkiye ile birlikte sadece birkaç ülkede kullanılan bu yeni yöntem transfer edilebilir embriyo sayısını artırmaya yardımcı olurken düşük riskini de azaltır. Yüksek doğruluk sunan bu yöntemin tekrarlayan tutunma başarısızlığı yaşayan çiftlerin tedavisinde, kadının yaşının ileri olduğu durumlarda, kromozom anomalili çocuk veya üzüm gebeliğe bağlı düşük öyküsü olan hasta gruplarında, üreme hücrelerinde genetik anormallik tespit edilmiş hastalarda uygulanması fayda sağlamaktadır.
EMBRYOGLUE SIVISI EMBRİYONUN TUTUNMASINA YARDIMCI OLUR
EmbryoGlue adı verilen uygulamayla içeriğinde hiyalüronik asit bulunan transfer sıvısı, çiftlerden elde edilen embriyoların transfer aşamasında kullanılarak gebelik şansını artırır. Gebeliğin oluşmasında en önemli koşullardan biri transfer edilen embriyonun rahim iç duvarını döşeyen tabakaya temas etmesidir. Embriyoya ait hücreler anne adayının hücreleriyle ilk kez bu şekilde karşılaşmış olur ve tutunmak için harekete geçer. Bazı yapışkan özellikteki doğal maddelerin transfer sıvılarına katılmasıyla embriyonun rahim iç duvarı hücreleriyle temas süresi artar. Yapılan bazı çalışmalar tutunmaya yardımcı olacak maddelerden birinin hiyalüronik asit olduğunu göstermiştir. EmbryoGlue uygulamasının her 14 gebelikte artı 1 gebelik sağladığı bilinir. Buna bağlı olarak ileri anne yaşı ve tekrarlayan gebelik kayıplarında tüp bebek başarısını destekleyici etkisi vardır. EmbryoGlue kullanımına transfer gününden en az bir gün önce karar verilmesi ve hazırlığın buna göre yapılması gerekir.