09.01.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2022 yılında yüzde 12 artışla 18 milyar 300 milyon dolarlık ihracata imza attı. 2022 yılı ihracat performansı değerlendirme toplantısında konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız, bizler için manevi açıdan çok değerli olan 2023 için maalesef olumlu bir tanımlama yapamıyoruz. İhracatçılarımız ve ülkemiz açısından “Kayıp Yıl” olacak bir görüntü sergiliyor. Global ekonomideki resesyon, enflasyon rakamları, finansmana erişimde yaşadığımız zorluklar, Türk Lirasının döviz kurları karşısındaki seviyesi ve artan üretim maliyetleri, bizlerin rekabetçi olmasını engelliyor. İhracatçı bugün fiyat tutturamaz, sipariş kabul edemez noktada” dedi. “2023 yılı hedefimiz, mevcudumuzu korumak” diyen Eskinazi, şöyle devam etti:
“Burada mevcudu korumaktan kastımız sadece ihracat rakamı değil, aynı zamanda firmalarımızı, çalışanlarımızı korumayı kastediyorum. İhracatçımızın yaşayacağı kayıplar, Türkiye’nin kayıpları olarak karşımıza çıkacak. Bugünkü döviz kuru ihracatımızı değil, ithalatı destekler noktada. Döviz kurunun sabit kalması enflasyonu kontrol altına alıyor yaklaşımının gerçekçi olmadığını 2022 yılında yaşayarak gördük. Ülkemizin bu olumsuz atmosferi yaşamaması için tek çare döviz kurlarının artması.”
2022, tarımın altın yılı oldu
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) 6 milyar 727 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 19’unu tek başına gerçekleştirdi.
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Önümüzdeki süreçte yüksek teknoloji yatırımlar ve sürdürülebilirlik vizyonuyla 10 milyar dolar tarım ihracatına ulaşacağımızı öngörüyoruz” açıklaması yaptı. Tarım ihracatçıları da, 10 milyar dolar hedefine ulaşmak için İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Üretimde devlet teşviklerinin önemine değinendi. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2023 yılında üretim kısmıyla ilgili temel odağın kalıntı ile mücadele, meyve sebze kayıpları ve eğitim faaliyetleri olacağından bahsetti.
Deri sektöründe vefa gecesi
İzmir’de deri sektörüne bir ömür vermiş, 1991 yılında 79 milyon dolar olan deri ve deri ürünleri ihracatının 191 milyon dolar seviyesine ulaşmasını sağlamış, duayenler için “Duayenler Onur Gecesi” düzenlendi. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (EDDMİB) etkinliğinde 60 duayen isim ödüllendirildi.
Törende konuşan ve 2023’ü birçok sürprizle karşıladıklarını belirten EDDMİB Başkanı Erkan Zandar, “Bir gecede milyonlarca kişi emekli oldu. Deri sektörü olarak nitelikli iş gücü bulmakta zorlanıyoruz. EYT kararıyla sorunlar daha da büyüyecek. Navlun fiyatları pandemi öncesinin de altına düştü. Rekabetçi fiyat istikrarı açısından şu anda 23.5 seviyesinde olması gereken bir dolar kuruna ihtiyacımız var” dedi.