30.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
BURCU TANER İzmir DHA
İzmir ile Manisa arasında Sultaniye üzümü kavgası çıktı. Sultaniye’nin vatanının Manisa mı İzmir mi tartışması, İzmir Ticaret Borsası Meclis üyesi Mehmet Esmer ile Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker arasında söz düellosuna dönüştü. Mehmet Esmer, dünyada 15 bine, Türkiye’de ise 1200 üzüm çeşidi olduğunu belirterek bunlardan biri olan Sultaniye’nin doğum yerinin, Karaburun olduğunu söyledi. Esmer, “Sultaniye yurtdışında “İzmir Sultanas” adıyla bilinir ve talep edilirdi. Daha önceki yıllara gidersek “Smyrna Sultanas” olarak da karşımıza çıkar” dedi.
İkameti Manisa
Türkiye’nin her yerinde yetişen ancak doğum yerlerinin adıyla anılan bir çok ürünün olduğunu da dile getiren Esmer, “Soğuk havaya “Nerelisin” diye sormuşlar; o da “Erzurumluyum fakat Sivas’ta ikamet ederim” demiş. Sultaniye tipi üzüme de sorarsanız “Manisa’da ikamet ediyorum fakat İzmirliyim, Smyrnalıyım cevabını alırsınız” dedi. Ali Rıza Türker ise “Sultaniye üzümün vatanı tabii ki Manisa’dır” dedi ve şu açıklamayı yaptı:
“Sultaniye üzümün yüzde 90’ını Manisa üretir. Karaburun’da bağ mı kalmış? Üzüm nerede yetişiyorsa, orası sahiplenmeli. Eğer bu üzümün anayurdu Karaburun ise, demek ki anası babası sahiplenmemiş.”
Yüzde 90’ı kurutuluyor
Sultaniye üzümü üretiminin yaklaşık yüzde 90’ı çekirdeksiz kuru üzüm olarak değerlendiriliyor. 2011/ 2012 sezonunda Ağustos ayı sonu verilerine göre Ege Bölgesi’ndeki borsalarda en fazla Alaşehir’de tescil edilirken onu sırasıyla Manisa, Salihli, Turgutlu, İzmir, Denizli ve Akhisar borsaları izledi.
Hangi kent ne kadar üretti?
Manisa 60.976 ton
Turgutlu 39.505 ton
Denizli 3.141 ton