19.10.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:
Marmaris Belediyesi’nin basın meslek örgütlerinin katkılarıyla düzenlediği ‘Anadolu Buluşması-Marmaris Yerel Medya Çalıştayı’ sona erdi. Türkiye’nin 60 şehrinden 300’e yakın gazeteciyi bir araya getiren çalıştayda, sorunlar ve çözüm yolları konuşuldu.
Pandemi ve yangınla zor günler geçiren Marmaris’teki gazetecilere teşekkür eden Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “Marmarisimizin sesini duyurmak, yangının vahametini gözler önüne serebilmek için gece gündüz demeden bizlerle birlikte canla başla çalıştılar” dedi. Marmaris olarak hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadıklarını ifade eden Oktay, yangının ardından maddi yaraların hızla sarıldığını, Marmaris’te yaşamın normale dönmesi için büyük gayret gösterdiklerini söyledi. Oktay, yanan ormanlık alanların tekrar eski haline gelmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, buraların hiçbir şekilde turizm, maden veya farklı bir yapılaşmaya izin vermeyeceklerine de vurgu yaptı.
‘Darboğazdayız’
Çalıştayda konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca ise, Anadolu’daki gazetecilerin büyük sorunları olduğunu ifade etti. Medya kurumu sahibi veya çalışanlarının özellikle ekonomik olarak darboğazda olduğunu dile getiren Karaca, “İnternet siteleri haberciliği etkiledi. 300-500 liraya bir site açanlar siyasetçiyi, belediye başkanını tehdit ediyor. Bunun önüne geçecek yasasının çıkması için TBMM’ye müracaatlarımız sürecek” diye konuştu.
‘Güçleneceğiz’
“Yerel medyanın temsilcileri birçok konuyla boğuşuyor” diyen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de, “Bugün ‘Türkiye’nin yerel gazeteleri yaşam savaşı veriyor’ denilse yeridir. Herkes, ‘Yerel gazeteler bitiyor mu?’ diyor. Ben farklı düşünüyorum. Belki de yerel medya en güçlü olacağı zamanları yaşayacak” ifadelerini kullandı.
Çalıştaya katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel basının sorunlarını bildiklerini ve sıklıkla TBMM’de dile getirdiklerini belirtti. CHP’li milletvekillerinin, çalıştayın sonuçları ışığında çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Çalışmalara ışık tutacak
Çalıştaya, CHP’nin gazeteci kökenli vekilleri de katıldı. CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Sorunlarımız, çözüm önerilerimizin dikkate alınacağına inanıyorum” dedi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Çalıştayın sonuçları önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmalara ışık tutacak” diye konuştu.
300’e yakın gazetecinin istişaresiyle belirlenen tespitler doğrultusunda oluşturulan Yerel Medya Çalıştayı Sonuç Bildirgesi, şu başlıklardan oluştu:
Basın özgürlüğünün önündeki tüm engeller kaldırılmalı, basın iş kanunu gazetecilerin ve meslek örgütlerinin görüşleri doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir.
Medya sektöründe istihdamı teşvik edecek düzenlemeler, işsizlik sorununa büyük oranda çözüm olacaktır.
Gazetecilere yönelik maddi-manevi her baskıya son verilmeli.
Basın kartının işlevi arttırılmalı, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi kartın meslek kuruluşlarının inisiyatifi ile verilmesi sağlanmalı.
Basın İlan Kurumu yapısı meslek örgütü temsilcileri ve gerçek bağımsız katılımcılarla yeniden düzenlenmeli. Yerel basına destekleri, çok güçlü devam etmeli, kurumsallaşmaya gereken ilgi gösterilmelidir.
RTÜK yeniden yapılandırılmalı. RTÜK’ün gelirlerinden artarak Hazine’ye gelir kaydedilen bölümü, belirlenecek özel ölçütler ışığında yerel radyo ve televizyonlara aktarılarak, yerel yayıncılığın güçlendirilmesi önem kazanmaktadır.
İnternet vurgusu
Son yıllarda hızla büyüyen internet medyasına ilişkin kanuni bir düzenleme yapılmalı, bu alanda çalışan gazetecilere basın kartı ve 5953 Sayılı Kanuna tabi çalışma hakları verilmelidir.
Tüm dünyada evrensel bir medya aracı haline gelen sosyal medya özgürlüğünü yok edici yaptırımlardan kaçınılmalıdır.
Dünyanın pek çok ülkesinde yaygın medyaya oranla daha fazla desteklenmesi gerektiği kabul edilen yerel medyaya yönelik maddi manevi devlet desteğini içeren özel bir düzenleme şart. Yerel yönetimlerin meclis tutanaklarının yerel gazetelerde yayınlanması yerel basına can suyu olacaktır.
Gazeteciliğin yeniden saygın bir düzeye yükseltilmesinin yolu örgütlü meslek mücadelesinin güç birliği yapılarak yürütülmesinden geçmektedir. Basın meslek kuruluşları aynı çatı altında birleşmelidir.
Medya şirketlerinin sermaye yapısı değişmeli. Medya şirketi sahiplerinin özellikle kamu ihalelerine girmelerinin giderilmesine yönelik ciddi çalışmalar yapılmalı, mesleğin saygınlığıyla da ilgili olan bu olumsuzluk ortadan kaldırılmalı.