11.03.2017 - 04:04 | Son Güncellenme:
Ekol Hastanesi Estetik ve Cerrahi Kliniği’nden Doç. Dr. Fatih Uygur meme büyütme operasyonları hakkında bilgiler verdi. Meme estetiğinde meme büyütme operasyonlarının sık yapılan ameliyatlardan olduğunu söyleyen Doç. Uygur, “İstenilen büyüklük ve kıvama ulaşmak, memeler arasındaki eşitsizlikleri düzeltmek ve uzun süreli memnuniyeti sağlamak açısından silikon ile meme büyütme ideal yöntemdir” dedi. Meme büyütme ameliyatı yaptırmayı düşünenlerin sorularına yanıt veren Dr. Uygur, meme boyutu hakkında şunları söyledi:
Fiziğe uygun olmalı
“Silikonlu göğüs büyütme operasyonlarında kullanılan boyutlar trendlere göre değil, kişinin fiziğine uygun olmalı. Sonradan sıkıntı yaratabilecek büyüklük, kalitesiz slikon kullanımı ya da doktor hatası yüzünden yeniden operasyon gerektirecek durumları en aza indirmek için gerçekçi boyutlara sadık kalmak lazım.”
Damla ve yarım küre
“Şekil olarak silikon protezler iki çeşittir: Yuvarlak ve damla. Yuvarlak olanlar yarım küre şekline benzer. Damla olanların ise alt kısmı daha dolgun üst kısmı daha basık bir yarım küre şeklindedir. Yuvarlak protezin avantajları, memenin üst kısmını yuvarlak protez daha iyi doldurduğundan dolayı çok hoş bir görünüme sahip olabiliyorlar. Dekoltesi açık kıyafetleri tercih edenler kadınlar için yuvarlak protez daha hoş bir görüntü oluşturur, hem de destekli sutyen kullanmaya gerek kalmaz.”
Cerrahınızı iyi seçn
Meme büyütme operasyonlarında kullanılan silikonun ömrü hakkındaki soruya yanıt veren Doç. Dr. Uygur, şunları söyledi: “Eski tip slikonların ömrü 10 ila 15 yıl arasındadır. Günümüzde kullanılan slikon implant üreticileri 10 yıl ila ömür boyu dayanıklılık garantisi veriyor. Bu yapı ve kalitedeki silikon protez tercih edilmelidir. Bir estetik ve plastik cerrahın tüm estetik müdahaleleri ileri düzeyde bilmesi gerekir. Operasyonu yapacak cerrahın çok iyi araştırılması, başarılı olup olmadığı mutlaka araştırılmalı.”
Göz estetiğini en çok erkekler tercih ediyor
Kaşkaloğlu Göz Hastanesi hekimlerinden Op. Dr. Lale Geribeyoğlu Aras, botoks uygulaması ve göz kapağı estetiği ameliyatlarının kadınlar kadar, erkekler tarafından da tercih edildiğini söyledi. Bir nörotoksin olan ve deri altındaki kasların kasılmasını engelleyerek etki gösteren botoksun, günümüzde kozmetik olarak yaygın şekilde kullanıldığını söyleyen Aras, uygulama sayesinde özellikle alın ve göz çevresindeki kırışıklıkların giderildiğini dile getirdi.
Uzman olmalı
2000’li yıların başından beri kullanılan botoksun, mutlaka uzman hekimler tarafından yapılması gerektiğini de kaydeden Op. Dr. Lale Geribeyoğlu Aras, “Botoks uygulamasını yapacak kişinin belli bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Yanlış uygulamalar, göz kapağı düşüklüğü ve şekil bozukluğuna yol açabiliyor. Botoks uygulaması, ihtiyaç durumu göz önüne alınarak 25 - 65 yaş aralığındaki insanlara uygulanabiliyor. 4 - 6 aylık periyotlarla uygulama tekrar ediliyor. Sonraki seanslarda, kırışıklığın ilk haline göre daha az olduğu gözleniyor. Son dönemde kadınlar kadar, erkekler de göz kapağı estetiği operasyonları yaptırıyor” diye konuştu.
Dr. Aras, sözlerine şöyle devam etti: “Göz kapağı sarkması, ağırlık hissi ve görme alanının daralmasıyla rahatsızlık hissi veriyor. Göz hareketlerinde de sıkıntı yaşanabiliyor. Göz kapaklarındaki fazla doku, ameliyatla alınıyor.”
Kalp krizlerinde zaman kaybetmeyin
Özel Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Emre Mengi, kalp krizinde erken tanı, hızlı sevk ve tedavinin hayat kurtardığını söyledi. Kalp ve damar hastalıklarının dünyada başta gelen ölüm ve sakatlık nedeni olduğunu belirten
Mengi, kalp krizi geçiren bir hastaya en kısa sürede anjiyo yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Zamanla yarış
Sadece 1-2 dakika süren bir test olan EKG ile kalp krizini saptayıp, acil anjiyo ihtiyacı olan kalp krizi tipini hızlı bir şekilde belirlediklerini kaydeden Dr. Emre Mengi, “Bu noktadan sonra zamanla yarışımız başlıyor. Tıkalı kalp damarı nedeniyle ölmekte olan kalp hücrelerine bir an önce ihtiyacı olan kanı sağlamamız gerekiyor. Hasta anjiyo yapılabilen bir hastaneye başvurduysa çok şanslıdır. Çünkü ne kadar kalp kası kütlesini kurtarırsak bizim için kardır. Hasta anjiyo salonuna alınır, tıkalı damarı büyük bir aksilik olmazsa acil stentleme ya da nadir olarak acil by-pass operasyonu ile açılabilir” dedi.
Acil pıhtı eritici
Hastaneye sevk süresinin kimi zaman uzayabildiği bilgisini belirten Dr. Emre Mengi şunları söyledi: “Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeksizin, hastanedeki acil hekimi ya da kardiyoloji uzmanı tarafından uygulanan “acil pıhtı eritici” adı verilen bir protokol uygulanır.”
Beynini çalıştır, kendini yenile!
Taş Psikiyatri Kliniği uzmanları Çocuk ve Genç Psikiyatristi Dr. Zeynep Çubukcuoğlu Taş ve Psikiyatrist Nörobilim Uzmanı Doç. Dr. Cumhur Taş ilaç dışı nöromodülasyon ve bilişsel rehabilitasyon yöntemlerinin hastalıkların tedavisinde yenilikçi alternatifler sunduğunu söyledi. Beyin haritalama yöntemi hakkında bilgiler veren Dr. Zeynep Çubukcuoğlu Taş, “ 1-40 Hz arasında yer alan beyin dalgalarını kaydetme ve analiz etme için kullanılan bir yöntemdir” dedi. Doç. Dr. Cumhur Taş, ise şunları söyledi: “tDCS uygulamasından önce hekimlerin isteği ile danışana öncelikle beyin haritalaması yapılır. Üç boyutlu beyin haritalaması okunduktan yeni bir süreç başlar.”
Obezite ameliyatı sonrası doğru beslenmek şart
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Serdar Kaçar, obezite cerrahisi kadar cerrahi sonrası beslenmenin de önemli olduğunu belirterek bu dönemde beslenme konusunda bir diyetisyenden yardım alınması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Kaçar, “Günümüzde obezite ameliyatları gittikçe yaygınlaşmaya başladı. Cerrahisine baktığımız zaman zor bir ameliyat değil. Kolay laparoskopik ameliyatlardan birisi sayılır. Bu konuda eğitim alan ve uzmanlaşan herkes bu ameliyatı yapıyor. Fakat iş ameliyatı yapmak değil. Esas iş ameliyat sonrasında takip, motivasyon, beslenme düzenliğinin ayarlanması, laboratuvar verilerinin takip edilmesindedir. Ameliyat kadar önemli diğer şey ameliyat sonrası ilk yıl. Bir çok meslektaşımız bu sürede gerekli bilgileri kendisi veriyor. Bu konuda uzman bir diyetisyen ile çalışırsak daha başarılı olacağız ve hastalara daha fazla fayda sağlayacağız diye düşündük. Bir diyetisyenle çalışılmadığı zaman bu iş yarım kalıyor. Obezite ameliyatı olacak hastalara tavsiyem yarım kalacak bir işe başlamasınlar. Obeziteden kurtulmak mümkün” dedi.