18.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
l TANSU BABURHAN
65 yaş ve üzerinde her 100 kişiden 1-2’sinde parkinson hastalığının görülebildiğini kaydeden Küsbeci, “Birçok insan hareketlerde yavaşlamayı, ellerde titremeyi yaşlılığın bir parçası olarak görüyor ama aslında öyle değil. Birçok insan parkinson hastası olduğunu burada öğreniyor. Bunun bir hastalık belirtisi olduğunu düşünmüyorlar, yaşlanmanın doğal bir süreci olduğunu düşünüyorlar. Ama yaşlanmak titremek değildir. Yaşlanmak unutmak, ayaklarını sürüyerek yürümek değildir” dedi.
Karşıyaka ilk sırada
Pandemiyle birlikte hastalığın ilerlemesinin arttığını belirten Küsbeci, “İzmir’de en çok Karşıyaka’da parkinson hastaları var. 2017 yılına göre; 4 bin 500 civarında bu daha da artmıştır, bu rakamın 2 bin 500 tanesi Karşıyaka’da yaşıyor. Belediye de bu konuda çok destek oluyor. Biz de hekim olarak her zaman yanlarındayız. Sanat geceleri, şiir dinletileri ve çeşitli etkinliklerle hastaları daha çok sosyal hayata katmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Doğru tedaviyle yaşam kalitesinin arttığını dile getiren Prof. Dr. Küsbeci, “Sadece ilaçlar yok; fizik tedavi egzersizleri, zihinsel egzersizler, psikolojik destek hepsini barındırıyor. Biz tanı koyduğumuz ilk gün hastayı fizik tedaviye gönderiyoruz. Bazı hastalar şu an iyiyim, ihtiyacım yok olarak algılıyor ama tam tersi ilk günden itibaren ne kadar çok egzersiz yaparlarsa o kadar çok iyiye gidiyorlar. Zaman ilerleyince artık ilaçlar cevap vermemeye başlıyor. O zaman ileri evre tedavilerini uyguluyoruz. İğne tedavisi; aralıklı enjeksiyon ya da infüzyon pompası adı verilen sürekli olarak vücuda ilacın verilmesi yöntemi. İkincisi levodopa. Midedeki emilim bozukluğundan dolayı ilacın etkili olmadığı kişilerde direkt ilacı etki ettiği noktaya veriyoruz. En son tedavi yöntemimiz de beyin pili. O da, 70 yaş altında olmak ve beyin MR’ının normal olması, ciddi depresyonun olmayan hastalarda uygulanabilir” şeklinde konuştu.
Farkında ol
Tüm dünyada 11 Nisan’ın Dünya Parkinson Günü olarak kutlandığını ifade eden Prof. Dr. Özge Küsbeci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karşıyaka Belediyesi işbirliğinde Parkinson Hastaları Derneği ile güzel bir organizasyon yaptık. İlk önce tiyatro mizanseni oldu. Karşıyaka Belediyesi oyuncumuz Zekeriya Hocalar, bir parkinson hastasını canlandırdı. Yolun ortasında dondu. Bizim hastalarımız donmadan dolayı çok problem yaşıyor. Yolda ‘Sen sarhoş musun?’, ‘Niye yavaş yürüyorsun?’ gibi çirkin konuşmalara mağruz kalıyorlar.”