Ege‘Risk nedeniyle zemin mühendisliğinin önemi arttı’

‘Risk nedeniyle zemin mühendisliğinin önemi arttı’

21.07.2024 - 00:00 | Son Güncellenme:

Birinci derecede deprem bölgesi üzerinde bulunan İzmir’in özellikle deniz kıyısında kurulan ilçelerinde taşıma kapasitesi düşük zemin birimleri ve yüksek yeraltı suyu seviyesi nedeniyle zemin sıvılaşması riski bulunuyor.

‘Risk nedeniyle zemin mühendisliğinin önemi arttı’

Ege denizinde yaşanan 6,6 bu depremin Bayraklı ve Bornova’da önemli can ve mal kaybına neden olduğunu belirten Tanyer Yapı Zemin Grubu KoordinatoBatuhan Tozburun, bu yıkımın yerleşim yerlerinin yanlış bölgelere konumlandırılması sebebiyle gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

İzmir’de kentsel dönüşüm alanında hızlı adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Tozburun, “İzmir ve çevresinde tarihsel dönem ve 20’nci yüzyıldaki aletsel dönemle yapılan kayıtlara go50 yıllık suiçinde 6,6 veya altında bubir depremin olasılığı yüzde 92 olarak tahmin ediliyor. Böylesi bir depremde özellikle Bayraklı, Konak, Alsancak, Mavişehir ve Bostanlı gibi bölgelerde zeminde sıvılaşma yaşanacak, can ve mal kayıpları da artacaktır. İzmir’de deprem yönetmeliğine uymayan ve eskiyen yapı stoğunun yüzde 70 civarında olduğu biliniyor. Bu konutların acilen bir planlama yapılarak ada bazlı olarak dönüştürülmesi gerekiyor. Bina inşaatlarında zemin iyileştirme ve geoteknik imalatları çok önemli. Çünkü zemin çalışmaları projenin ömrünü uzatıyor ve binanın değerini de artırıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Hız kesmiyoruz’

Tanyer Yapı olarak konut ve endutesis insgösterdikleri titizligzemin ve temel muimalatlarına da taşıdıklarının altını çizen Tozburun, “Kentsel docyapmısolduğumuz yapıların depreme ne kadar dayanıklı olduğu aklımızdan hiç çıkmamalıdır. Tanyer Yapı olarak Tustandartları, Eurocod ve Amerikan standartlarına uygun zemin iyilesimalatlarımızla, Ikatma degkatacak projelere hız kesmeden devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.