18.01.2022 - 00:00 | Son Güncellenme:
Selen Deniz - Marka Portresi / Otizmli bireylerin eğitim, istihdam ve geleceğine katkı sağlamak amacıyla Türkiye’de kurulan ilk sosyal girişim olan Pour La Bonte, onların hayatın her alanında daha fazla yer alması için çok özel projelere imza atıyor. Kurduğu bileklik yapımı atölyesiyle Tohum Otizm Vakfı’nın programına dahil oldu. 4 yıldır, 18 özel bireyin istihdamına katkı sağladı. Kurucu Banu Tuğcu, projelerini ve hedeflerini anlattı.
Banu Hanım öncelikle sizi tanıyarak başlayalım… Bize Pour La Bonte’nin hikayesini anlatabilir misiniz? İnsanların yaşamlarına dokunan bir marka kurma fikri nereden aklınıza geldi?
Otizmli bireylerin aileleriyle yaptığım sohbetler sonucu yaşadıkları sıkıntılardan oldukça etkilenmiştim. 2018 yılında otizmli bireyleri toplumda fark ettirmek ve onlara istihdam yaratarak, toplumsal fayda sağlamak amacıyla markamız Pour La Bonte’yi kurdum. Bileklik yapımının otizmli çocukların gelişimindeki olumlu etkisi üzerine 6 ay sonra Tohum Otizm Vakfı’nın eğitim programına dahil olduk. 4 yıldır faaliyet gösteren atölyemizde otizmli çocuklarımız eğitim programları dahilinde hem bileklik üretiyor hem de istihdama katılıyor.
Bugüne dek yaptığınız atölye çalışmalarıyla nasıl bir etki yarattınız?
2018-2021 yılları arasında Pour La Bonte Atölye ile, 18 otizmli bireyin atölyeden yararlanarak, istihdama katılımı sağlandı. 7.975 saat atölye çalışması gerçekleştirilerek, onların ince motor, iletişim ve sosyal becerilerinin gelişimine katkı sunuldu.
Birçok ünlü destekçinizle birlikte bir araya gelerek atölye çalışmaları yaptığınızı biliyoruz. Bugüne kadar kimlerle bir araya geldiğinizi bize anlatır mısınız?
Bu zamana kadar emekleriyle marka ve ürünlere destek olan isimler arasında Selçuk Yöntem, Tilbe Saran, Bekir Aksoy, Enis Arıkan, Nur Tuğba Algül, Nur Bilen Yavuzer, Ferhan Talip, Sercan Badur, Alper Saldıran, Gamze Cizreli, Çiçek Dilligil, Yüksel Aytuğ gibi isimler bulunuyor. Aynı zamanda Bir Bileklikten Fazlasıyız koleksiyonumuzu aralarında Billur Saatçi, Buse Terim, Rachel Araz, Merve Özkaynak gibi değerli isimlerin yer aldığı 12 influencer ile hazırladık.
Kurumlarla da böyle bir çalışmanız oluyor mu?
Kurumların sosyal sorumluluğa verdiği önem ve duyarlılıkları çok değerli. Birçok kurum özel günlerde hediye olarak Pour La Bonte’yi tercih ediyor. ‘Fırsat Veren Şirket’ olarak otizmli bireylerin hakları olan eğitimi aldıklarında çalışabildiklerini ve topluma faydalı bireyler olabileceklerini daha yüksek sesle söylememizi destekliyor, istihdamlarına katkı sunarken çalışanlarına, işbirliklerine, müşterilerine anlamlı bir mutluluk sunmuş oluyor.
Otizmli bireyleri hayata bağlıyor
Sizce çocuklara sağladığınız faydanın ve çalışmalarınızın sürdürülebilir olması için neler yapılabilir? Katkıda bulunmak isteyen okurlarımız çocuklar için neler yapabilir?
Rakamlara bakacak olursak, bugün doğan her 44 çocuktan 1’i otizm riskiyle dünyaya geliyor ve bu oran her geçen gün artıyor. Erken tanı ve yoğun özel eğitim ise otizmli bireyler için olmazsa olmaz. Bu anlamda onların eğitimine katkı sunmak, istihdamını desteklemek oldukça önemli. Çocuklarımızın eğitim ve istihdamına desteğimizin devamlılığını sağlayabilmek için hem bireyler hem de kurumlar otizmli çocukların yaptığı bilekliklerden satın alarak katkıda bulunabilir.
Bugüne dek çok güzel başarılara imza atmışsınız, otizmli bireylerin hayata katılması için çok güzel şeyler yapıyorsunuz. Bundan sonraki süreçte planlarınız neler?
Otizmli bireylerin istihdama katılımları, aktif bireyler olarak hayatın her alanında daha fazla yer almaları önceliklerimiz arasında yer alıyor. Pour La Bonte olarak gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz iki ana amacımız var. Bunlardan ilki, otizmli çocuklarımızın Pour La Bonte Atölye’de üretmeleri ve istihdama katılmaları. Bir diğer ana amacımız da, daha çok otizmli çocuğa fırsat vermek. Bu amaç doğrultusunda ihtiyaç duyulan bölgelerde atölye açmak. Bu anlamda çalışmalarımıza devam ediyoruz ki çok yakında farklı illerden güzel haberleri paylaşmayı umuyoruz.