01.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
2018 yılını ihracat rekoruyla kapatan ancak iç pazarda umduğunu bulamayan otomotiv sektörü, ÖTV ve KDV indiriminin sürmesini istedi. Zorlayıcı bir yıl bekleyen sektör temsilcileri, yine de umutlu olduklarını ifade etti.
Türk otomotiv sektörü 2018 Ocak-Kasım döneminde yüzde 12 artışla 29,1 milyar dolarlık ihracata imza attı. Yılın bitmesine bir ay kala da yıllık bazda ihracat rekorunu tazeledi.
Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde beş artan ihracat 2 milyar 769 milyon dolar oldu. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı da, 11 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33.75 azalıp 543 bin 231 adet olarak gerçekleşti. 2018’i değerlendiren sektör temsilcileriyse, 2019’dan umutlu olduklarını belirtti.
‘Zor bir yıl olacak’
CMS İcra Kurulu Başkanı Ünal Kocaman, “Tüm dünyada otomotiv sektöründe daralma yaşanıyor. 2019’un zor bir yıl olacağını düşünerek bütün harcama ve yatırımlarda tasarruf tedbirleri alıyoruz. Büyük faizlerle fonlama, firmalar için sıkıntı yaratabilir. Kriz fırsattır moda söyleminin dışında ekonomik gidişat her zaman dönemsel bir yapı izler, aşağı da iner, yukarı da çıkar. Yukarı çıkışa da hazırlıklı olmak gerekir. Piyasa iyiye gittiğinde üretim ve altyapı anlamında hiçbir hazırlığınız yoksa o fırsatı değerlendiremeyeceksiniz demektir”ifadelerini kullandı.
Enriko Aliberti Koordinatörü Suat Özdağ, “2019 yılında hükümetin desteğine ihtiyacımız olacak. Kalıcı önlemlerle vergi yapısının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Sektör mercek altına alınıp yeniden yapılandırılmazsa kapanan firmalar ve artan işsizlikle karşı karşıya kalacağız” dedi.
‘Kaliteli işgücü üretiyoruz’
Tiryakiler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki, “2019’un iç pazarda zor bir yıl olacağı görülüyor. Ancak otomotiv tedarik sanayi ihracatının 10 yılda 965 milyon dolardan 4 milyar dolara çıktığını görüyoruz. Burada en çok önem vermemiz gerekenin Türkiye’nin beyaz eşya gibi önemli birçok sektörüne örnek teşkil ettiğimiz, yönetici gönderdiğimiz otomotiv sektörümüzde malzeme, işgücü ve enerji gibi hayati işletme kaynaklarımızın en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak olmalıdır” diye konuştu.
Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz ise, “2018 yılının ikinci yarısında yaşanan ekonomik dalgalanmalar, özellikle iç pazarda araç satışlarında büyük bir düşüşe sebep oldu. 2019 yılı için de ihracat odaklı üretimi sürdürürken özellikle iç piyasayı hareketlendirecek ÖTV-KDV indirimi gibi hükümet eliyle yapılacak benzer hamlelerle sektörümüz, alışık olduğu yükselen grafiğini korumayı başaracaktır” ifadelerini kullandı.
Cari açığı kapatan katkı
Vosmer Otomotiv Genel Müdürü Siyon Karmona da, “Kasım ayında açıklanan binek araçlardaki ÖTV ve ticari araçlardaki KDV indirimleri iç pazarı biraz hareketlendirdi. 2019 yılında otomotiv sektöründeki daralmanın, 2018 yılına paralel bir şekilde devam edeceğini düşünüyoruz. Otomobil fiyatlarını etkileyen diğer bir faktör olan ÖTV oranlarındaki indirimin devam etmesi pazardaki daralma beklentisini nispeten azaltacaktır” dedi.
Sarıgözoğlu Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Levent Sarıgözoğlu, “Otomotiv sektörü, ülkemizin ihracatında en büyük payı oluşturuyor. Bu anlamda 2019 yılında ihracatta cari açığımızın kapatılması yolunda en büyük katkıyı yine otomotiv sektörünün vereceğinden kuşkum yok. İç pazara gelince, daralmayı aşacak teşvikler ve ÖTV indirimleri çok faydalı olacak” şeklinde konuştu.
Lokomotif sektör
EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akkalay, “Türkiye ekonomisinin itici gücü konumunda bulunan otomotiv sektöründe hareketli geçen bir yılın ardından 2019’un yaşanacak tüm ekonomik sıkıntılara rağmen gerekli düzenlemelerin yapılması doğrultusunda daha olumlu bir tablo çizeceğini düşünüyoruz” dedi.