30.05.2010 - 00:35 | Son Güncellenme:
BURCU TANER DHA
İzmir’in de aralarında bulunduğu yedi kente devlet üniversitesi kurulmasını öngören tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından isim tartışmaları da başlamıştı. Yüksek Öğretim Kurumu’nca (YÖK) ismi “Turgut Reis” olarak belirlenen İzmir’in dördüncü devlet üniversitesi, Ak Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi’nin önergesiyle “Katip Çelebi” adını aldı. Yemişçi büyük düşündükleri için bu ismi tercih ettiklerini söylerken, kentteki sivil toplum kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin çoğunluğuyla CHP’li vekiller, ismin İzmir’i ve Ege’yi daha fazla yansıtması gerektiğini savundu. İşte görüşler:
İzmir’e yakışmıyor
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin: Bu isim hiçbir şekilde İzmir’i yansıtmıyor. Bu isim İzmir’in ne misyonuyla ne geçmişiyle ne de
MECLİS’TE KIYAMETİ KOPARACAĞIM
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi İzmir Milletvekili Bülent Baratalı: “Katip Çelebi ismi, İzmir için fazla bir anlam taşımıyor. Komisyonda ‘Neden Emir Çakabey, Hasan Tahsin veya Zübeyde Hanım’ın ismi konulmuyor’ diye sordum. AKP’li üyeler bu isimlerin savaşı çağrıştırdığını iddia etti. Ancak TBMM gündemine gelince kıyameti koparacağım.”
“Biz büyük düşünüyoruz”
Ak Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi: Biz büyük düşünüyoruz. İzmir’den yetişmiş tabii ki çok isim var ancak sırf İzmir’in kabul ettiği, tanıdığı yerel isimle kalırsak ilerleyemeyiz. İsmin dünya çapında olması lazım. Katip Çelebi gibi Türk geçmişinde önemli yer tutan, eserleri Batı dillerine de çevrilmiş bir isim vermek gerektiğini düşündük.
Hangi okullar olacak?
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Orman Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Turizm Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
Katip Çelebi kimdir?
1608’de İstanbul’da doğdu. Asıl adı Mustafa Bin Abdullah’tır. Ordu katipliğinde bulunduğu için Katip Çelebi diye tanındı. Hacca gittiği ve başmuhasebeci ikinci halifesi olduğu için Hacı Halife ismiyle meşhur oldu. 1645’te Girit Seferi’ne katıldı. Haritacılık konusunda kendini geliştirdi. Doğu-Batı sentezi yapan ilk Türk bilim adamlarından biridir.