EgeNEREDEN ÇIKTI BU KATİP ÇELEBİ?

NEREDEN ÇIKTI BU KATİP ÇELEBİ?

30.05.2010 - 00:35 | Son Güncellenme:

İzmir’e kurulacak Turgut Reis Üniversitesi’nin adı ‘Katip Çelebi’ olarak kabul edildi. İsim tartışma yarattı.Bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ”Daha İzmirli bir isim konulsun” görüşünde birleşti

NEREDEN ÇIKTI BU KATİP ÇELEBİ

İzmir’in de aralarında bulunduğu yedi kente devlet üniversitesi kurulmasını öngören tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından isim tartışmaları da başlamıştı. Yüksek Öğretim Kurumu’nca (YÖK) ismi “Turgut Reis” olarak belirlenen İzmir’in dördüncü devlet üniversitesi, Ak Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi’nin önergesiyle “Katip Çelebi” adını aldı. Yemişçi büyük düşündükleri için bu ismi tercih ettiklerini söylerken, kentteki sivil toplum kuruluşlarının ve meslek örgütlerinin çoğunluğuyla CHP’li vekiller, ismin İzmir’i ve Ege’yi daha fazla yansıtması gerektiğini savundu. İşte görüşler:

İzmir’e yakışmıyor
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin: Bu isim hiçbir şekilde İzmir’i yansıtmıyor. Bu isim İzmir’in ne misyonuyla ne geçmişiyle ne de

Haberin Devamı
NEREDEN ÇIKTI BU KATİP ÇELEBİ
istikbaliyle ilgili. Bunu nereden buldukları da ayrı bir konu. İzmir’e yakışan bir isim olduğunu düşünmüyoruz. İzmir’e yakışan isim Hasan Tahsin’di. Bu isim İzmir’in Kurtuluş Savaşı’ndaki önemini ortaya koyan bir isimdi. Yanlış tercih yaptılar.

İzmirliler seçseydi
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş: Önemli olan İzmir’de bir üniversitenin daha kurulması ama isminin İzmirlilerin önerdiklerinden seçilmesi daha şık olurdu. Katip Çelebi olması konusunda aksi düşüncemiz yok. Ancak bunu İzmirlilerin önerdiğini sanmıyorum. Daha çok bilinen Çaka Bey, Turgut Reis gibi isimler olabilirdi.

Önemli olan eğitim
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: Üniversite yapılsın da ismi kalsın. Biz isimden ziyade, eğitim kurumlarının artmasına bakıyoruz. Öncelikle bu açıdan değerlendirmek gerekiyor.

Bence hoş bir isim
Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Sıtkı Şükürer: Bu tür konularda daha bölgesel ve geniş düşünmek gerek. Turgut Reis, Çaka Bey gibi isimler iyi olabilir. Ancak Katip Çelebi de hoş bir isim. Olumlu buluyorum.

Çok mu aradılar?
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Geza Dologh: Tüm devlet üniversiteleri bulundukları şehirdeki simgelerin ismini alıyor. Bu anlamda İzmir’in denizcilik kültürünü de yansıtan bir isim olarak Turgut Reis kalabilirdi. Çaka Bey, Umur Bey de olabilirdi. Katip Çelebi’yi çok mu aradılar?

Yakın hissetmedim
İzmir Tabip Odası Başkanı Erdener Özer. Kişisel olarak bu isme kendimi yakın hissetmedim. Bölgeye özgü bir isim olmalıydı. Örneğin, Batı Anadolu Üniversitesi olabilirdi.

Homeros olmalıydı
İzmir’i Sevenler Platformu Başkanı Sancar Maruflu: Bu ismi çok saçma buluyorum. Katip Çelebi’yle İzmir’in hiçbir bağlantısı yok. Turgut Reis, Ege’yi yansıttığı için itiraz etmemiş, Hasan Tahsin’i mutlulukla karşılamıştık. İzmir’le özdeşleşen ‘Homeros’ gibi bir isim bekliyorduk.

MECLİS’TE KIYAMETİ KOPARACAĞIM
TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi İzmir Milletvekili Bülent Baratalı: “Katip Çelebi ismi, İzmir için fazla bir anlam taşımıyor. Komisyonda ‘Neden Emir Çakabey, Hasan Tahsin veya Zübeyde Hanım’ın ismi konulmuyor’ diye sordum. AKP’li üyeler bu isimlerin savaşı çağrıştırdığını iddia etti. Ancak TBMM gündemine gelince kıyameti koparacağım.”

“Biz büyük düşünüyoruz”
Ak Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi: Biz büyük düşünüyoruz. İzmir’den yetişmiş tabii ki çok isim var ancak sırf İzmir’in kabul ettiği, tanıdığı yerel isimle kalırsak ilerleyemeyiz. İsmin dünya çapında olması lazım. Katip Çelebi gibi Türk geçmişinde önemli yer tutan, eserleri Batı dillerine de çevrilmiş bir isim vermek gerektiğini düşündük.

Haberin Devamı

Hangi okullar olacak?
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Orman Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Turizm Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Katip Çelebi kimdir?
1608’de İstanbul’da doğdu. Asıl adı Mustafa Bin Abdullah’tır. Ordu katipliğinde bulunduğu için Katip Çelebi diye tanındı. Hacca gittiği ve başmuhasebeci ikinci halifesi olduğu için Hacı Halife ismiyle meşhur oldu. 1645’te Girit Seferi’ne katıldı. Haritacılık konusunda kendini geliştirdi. Doğu-Batı sentezi yapan ilk Türk bilim adamlarından biridir.