29.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
Güneşin Aynası / Güneş Aynacı
Önder Cider'le öğle yemeğinde 1. Sanayi Sitesi'ndeki Et Profesörü Asil'in yerine gitmeye karar verdik. Önder Bey, bizi İzmir'de bayiliğini yaptığı, Volvo marka bir otomobille aldı.
Ben "Neden daha önce gitmemişim" dediğim, Asil'in yerindeydik. Asil Usta, bizi büyük bir misafirperverlikle karşıladı. Sanayinin içinde küçük bir dükkan ve öğlenleri yemek yiyebilmek için çoğu zaman ayakta bekliyorsunuz.
Ancak, bir ay kadar önce, yan binanın üst katını da alıp,genişletmişler. Asil Usta orada ocağın başında, oğlu Necip aşağıda hizmet veriyor. Asil Öztürk İzmir'in, özellikle Karşıyaka'nın tanınmış simalarından. Fanatik bir Karşıyakalı.
Önder Bey, "Asil Usta'nın yemeği kadar, sohbeti de tatlıdır" dedi.
Asil Usta, Tire doğumlu. Tire kebapçısında çırak olarak çalışmış uzun süre. Bu işe gönül vermiş ve 22 senedir burada Tire köfte yapıyor.
Eşi Gülşen ve oğlu Necip'le beraber çalışıyor. Anlayacağınız bir aile şirketi. Bu arada Asil Usta, ekmek ve su hariç her şeyi kendi yapıyor.
Zeytinyağlı bol naneli, kırmızı biberli kuru fasulyesi, dana eti güveçli pilavı, kendi yaptığı sucuklar, yoğurt ve turşu tadına doyulmaz lezzetteydi.
1963 Manisa doğumluyum. 9 yaşında İzmir'e geldim. Babam, akaryakıt, otomotiv işiyle uğraşıyordu. Babamı biraz erken, 1982'de kaybettik. O yıllarda Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde okuyordum. Hem okudum, hem çalıştım. Anlayacağınız otomotiv işinin içinde buluverdim kendimi. 1993'de Volvo otomobillerinin bayiliğini aldım.
Sadece işim. Elimde olduğu halde bir otomobil koleksiyonu falan düşünmedim nedense. Seviyorum otomobili ama tutkulu bir şekilde değil.
Yemeği de, yapmayı da çok seviyorum. Yemek yapmak terapi gibi geliyor. Yemek yaparken kafamı boşaltıyorum, günün stresini atıyorum. Kısacası dinleniyorum. Ben tarifle yemek yapmam. Aynı yemeği bile farklı lezzette çıkarmayı severim. Örneğin, yemeğe esas lezzet veren öğe baharatlardır. Onlarla oynamayı seviyorum. Bir de domates her yemeğe müthiş yakışıyor bence. Yemek yapmaktan müthiş bir zevk alıyorum. Zevk alınca da çok farklı lezzetler çıkıyor ortaya.
Benim çok özel arkadaşlarım var. Bunlardan biri dünyayı dolaşan Sadun Bora. Deniz ürünleriyle ilgili bilmediği bir şey yoktur. Her türlüsünü yapar. Ben size ondan öğrendiğim ahtapot tarifini vereyim.
Ahtapot; kimyon, karabiber, kekikle güzel bir şekilde ovulur. Tencereye koyup kısık ateşte kendi suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Bununla salata, isterseniz de pilav veya patatesli yemek yapın.
Bir de çiğ balık tarifi vereyim size:
Beyaz etli balık ince dilimler halinde kesilir, küçükse kılçıkları çıkarılır. Bir saat kadar tuza yatırılır. Tuzdan çıkarılıp, yıkanır ve kağıt havluyla kurulanır. Sonra, bir saat kadar limona yatırılır. Servis tabağına alınır, sızma zeytinyağı, limon ve dereotuyla harika oluyor.
Ben tatlı sevmem. 40 yıl düşünsem tatlı yemek aklıma gelmez. Ayrıca yemek yemiş olmak için de yemek yemem. Yemek benim için karın doyurmak değil, zevktir.
6 ayda bir rutin tetkiklerimi yaptırırım. Çok şükür hiçbir şeyim yok.
Yemekle içki içerim. Ortama göre kırmızı şarap veya rakıyı tercih ederim. Eskiden iyi bir puro içicisiydim. 6 sene önce bıraktım ama tekrar sigaraya başladım. 6 günlük bir bebeğimiz var. O nedenle evde içmiyorum. En kısa zamanda bırakmak istiyorum.
Kitap okurum. Hafta sonları mutlaka bir kitap bitiririm. Özellikle yakın tarihimizi anlatan kitapları seviyorum.
Kahvaltı yapmam. Ama yaz - kış, yıllardır her sabah, büyük bir bardak taze portakal suyu içerek güne başlarım. Öğle yemeklerinde genellikle hafif bir şeyler yemeğe çalışıyorum. Asıl, akşam yemekleri oluyor. Saatlerce uğraşıp, on dakika da yemeği bitiriyorum. Çok hızlı yediğimi söylüyorlar.
Uzman gözüyle
İnce, çünkü tatlıdan uzak
Önder Cider, her ne kadar bizi et profesörü Asil Usta'ya götürdüyse de kendisinin de yemek konusunda usta olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bu konularda çok mütevazı. İnceliğini tatlılardan uzak durmasına borçlu. Tatlısız yaşamın mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede, kan şekerini ayarlayan insülin hormonu fazla yorulmuyor ve kan şekeri de kolaylıkla dengede kalıyor. Büyük bir keyifle ve emek harcayarak hazırladığı yemekleri sindirim açısından yavaş yemesini, en kısa zamanda sigarayı bırakmasını öneriyorum.
Lezzet durağı
Et profesörü Asil Usta
Asil Öztürk, 22 yıldır 1. Sanayi Sitesi'nde tereyağlı Tire köfte yapıyor. Metin Akpınar'dan, Ahmet Piriştina'ya kadar oldukça kabarık bir müşteri potansiyeli var. İstanbul sosyetesinin de uğrak yerlerinden biriymiş. Sadece öğle yemeği verilen mekanda, 3 çeşit ana yemek var. Tire köfte, zeytinyağlı kuru fasulye, etli güveç. Kendi yaptığı sucuk, turşu ve yoğurdu da tadın derim. Tatlı olarak da Afyon kaymağklı ekmek kadayıfı. Tel: (0232) 458 27 09, Adres: 2825 Sokak, No: 26/B, 1. Sanayi Sitesi - İzmir
Mönüden
Tereyağlı Tire köfte: 5 milyon lira.
Zeytinyağlı kurufasulye:
milyon lira
Etli güveç:
5 milyon lira
EGE