28.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:
ARZU ÇETİK İzmir DHA
İzmir Ziraat Odası’nda, “Tarımda 2008 değerlendirmesi ve 2009 beklentileri” konulu toplantı düzenlendi. Oda Başkanı Sedat Köse, Tariş Pamuk ve İncir Birlikleri Genel Müdürü Dr. Hüseyin Velioğlu, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Gülcü, Tariş İncir Birliği Başkanı Hüseyin Karazor, Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Derya Pala, İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Feridun Aktaş, İzmir İli Holstein Birliği Başkanı Adnan Erkin ve Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu katıldı.
İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne 7.7 milyar YTL, bir o kadar da özel bankalara borcu olduğunu söyledi. Köse, Trakya’da bazı üreticilerin bankalara olan kredi borçlarından dolayı arazilerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığının hatırlatılması üzerine, bu durumun Ege’de de yaşandığını belirtti.
2008 destekleri verilmeli
Özel bankaların borçlar nedeniyle çiftçilerin arazilerine haciz koymak üzere işlemlere başladığını kaydeden Sedat Köse, “Bölgemizde de bu sıkıntılarla karşı karşıyayız. Haciz için işlemlerin başladığını öğrendik. Ancak yılbaşından itibaren durum daha kötüye giderse hacizler gerçekleşebilir” dedi. 2008’de verilmeyen primlerin, desteklerin acilen ödenmesi gerektiğini de ifade eden Köse, “Yoksa çiftçimiz bu kışı zor çıkaracak. Bırakın bankalara borcu, tefecilerin elinden zor kurtulacaklar” diye konuştu.
İşte, tedbir önerileri
1. Girdi fiyatlarındaki artışlar frenlenmeli
veya telafi edilmeli. Mazotta KDV indirimi yanında ÖTV de kaldırılmalı.
2. Elektrik borçları yeniden yapılandırılmalı.
3. Kredi kullanımında kısıntı olmamalı ve yükselen faizler telafi edilmeli.
4. Tarımsal destekleme bütçesi ihtiyaca uygun büyüklükte belirlenmeli ve kısıntıya gidilmemeli.
5. Artırılacak bütçe çerçevesinde oluşturulacak
bir fonla stratejik ürünler için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin gerektiğinde müdahale alımları yapması sağlanmalı.
6. Tarımsal kamu yatırımları hızla genişletilmeli.
7. Kırsal kalkınma hızlandırılmalı, kırsal alanda
tarım dışı iş ve gelir imkanları artırılmalı.
8. Tarımsal üretici örgütleri desteklenerek güçlendirilmeli.
9. Fiyatı çok düşen ürünler için acil tedbirler alınmalı.
10. Tarımsal ürün ihracatının önündeki sorunlar hızla çözülmeli.
11. 2008’de ödenmeyen çiftçi destekleri acilen ödenmeli.
12. Ege’nin temel ürünlerinden pamuk, incir, üzüm zeytin ve zeytinyağı gibi ürünler uzun vadeli, sürdürülebilir politikalarla desteklenmeli.