03.08.2024 - 00:40 | Son Güncellenme:
Makamında ziyaret ettiğimiz Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, doğup büyüdüğü kenti, hayata geçirdiği yatırımları ve planlanan projelerini Milliyet Ege’ye anlattı.
■Doğup büyüdüğünüz Ayvalık’ın sizdeki tam karşılığı nedir?
Yüzyıl önceki tarihi kent kimliği neyse bugün de tam karşılığı, korunmuş, sahip çıkılmış bir kenttir Ayvalık. Sahip olduğu doğal ve kültürel alanları ile ortaya koyduğu endüstriyel miras kavramı ve bunları destekleyen, somut ve somut olmayan değerleriyle, 2387 tescilli yapısıyla; UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne kaydedilmeyi hak eden bir kenttir.
■Kaç kardeşsiniz, babanız ve anneniz ne iş yapıyordu?
Üç erkek kardeşiz. Ailem turizmle ilgileniyordu. Küçükköy Sarımsaklı sahilinde bir otelimiz var. Otelin işletmesiyle şimdi kardeşlerim ilgileniyor.
■Bugün kentin sokaklarında dolaşırken çocukluğunuzdaki Ayvalık’ın izlerini hala görebiliyor musunuz?
Küçükköy’de doğdum ve büyüdüm. Tarihi bir kentte dünyaya geldiğim için şanslıyım. Çünkü her karışı tescilli olan bir kentte çok değişim yaşanmıyor. 1969 yılında doğdum, bundan 55 yıl önceki cadde, sokak ve yapılar neyse bugün de dimdik ayakta ve çocukluğumun izleri hala canlı…
■Ayvalık denilince akla ilk zeytinyağı ve Cunda geliyor… Bu iyi bir şey mi, siz kentin kimliğini nasıl tanımlarsınız?
Bu kentin insanı mübadeleden bu yana geçimini zeytincilik ve zeytinyağıyla sürdürmüş. Günümüzde de coğrafi işaret almış bir marka olarak Ayvalık zeytinyağı ülkenin sınırlarını aşmış tanınırlık, lezzet ve nefaset konusunda bir numara. Böyle anılmasından tabii ki mutluyuz. Cunda (Alibey) Adası bizim göz bebeğimiz tarihi kent sokakları, tarihi yapıları, gastronomisi, müzeleri, mezeleri, yerli ve yabancı konukların ilgisi Cunda’yı öne çıkarmış. Yani Ayvalık sadece rakı ve balık üçlemesi bilinmiyor artık.
■Bu başkanlıkta ikinci döneminiz… Hayalinizdeki Ayvalık’a ne kadar yaklaştınız?
Bütünşehir yasası çıkmadan önce de 2009-2014 tarihleri arasında Küçükköy Belediye başkanlığımı da sayarsak bu benim doğup büyüdüğüm kentte üçüncü başkanlık dönemim diyebiliriz. Yukarıda da söz ettiğim gibi kenti, tarihini, geçmişten gelen kültürünü, endüstriyel mirası korumak için bu yolda da emin adımlarla yürüyoruz.
■Yeni dönemin sonunda bizleri nasıl bir Ayvalık bekliyor olacak?
Altyapı sorunları, otopark sorunları, su sorunları çözümlenmiş, kentin dört bir yanına doğalgaz bağlanmış, kentin giriş ve çıkışları yenilenmiş, yeşillendirilmiş, meydan düzenlemeleri tamamlanmış bir kent hedefimiz.
‘Hedefimiz gastronomi kenti’
■Bütçe olarak ne durumdasınız? Öncelikli 3 yatırımınız ne olacak, başladınız mı?
Yeni bütçe, bir önceki yıla göre yüzde yüz artışla 1 milyar Türk lirasına yükseldi. Büyük yatırımlarımız oldu, örneğin yılların özlemi olan Altınova Pazaryeri’ni tamamladık kısa bir süre sonra açılışını gerçekleştireceğiz. Yine kentin eksikleri arasında yer alan kreşimizi de eylül ayında hizmete açıyoruz. Bunların yanında korunmuş özgün yemekleri ile Ayvalık’ı bir gastronomi kenti haline getirmek gibi bir hedefimiz de var.
■Sizce Ayvalık da pek çok kıyı kenti gibi zamanla yapılaşmadan, kalabalık nüfustan nasibini aldı mı?
Doğaldır ki, İstanbul ile Çanakkale Köprüsü, Osman Gazi otoyolu kent ile bağlantıyı çok yakınlaştırdı. İzmir Çandarlı otoyolu, otoyolun Manisa bağlantısı Ayvalık’a ulaşımı çok rahatlattı. İnsanlar sadece hafta sonu bile gelebiliyorlar. İstanbul’dan üç saatte, İzmir ve Manisa gibi illerden ise iki saatte kentimize ulaşım sağlanabiliyor. Kalabalık nüfustan nasibimizi sadece yaz aylarında ve uzun süreli bayram tatillerinde alıyoruz. Onun dışında tarihi kent kimliğimiz nedeniyle büyük bir yapılaşma yaşanmıyor. Nüfus patlamasını yaz aylarında yaşıyoruz denilebilir. Kışın sessiz sakin ve huzur dolu bir kenttir Ayvalık.
■İlçe merkezinde çok güzel eski binalar görüyoruz, ancak çoğu da restorasyon bekliyor sanırım… Tarihi görünür kılmak için projeleriniz olacak mı?
Eski taş evleriyle Osmanlı döneminde şekillenmiş kent dokusu, dar ve kıvrımlı sokakları, cumbalı konakları Ayvalık'ı diğer kentlerden ayıran en temel özelliğidir. Geçmişin izlerini taşıyan tarihi taş evleri her sokakta görebilirsiniz. Bu konuda örnek cephe düzenlemesiyle ilgili projemiz bulunuyor. Büyük bir yatırım gerekiyor, süreç içinde yaşama geçirebiliriz. Restorasyon konusunda ise özel mülkiyet binalarda koşulları uygun olanlar restorasyon gerçekleştiriyor. Biz ise belediye olarak şu anda hizmet verdiğimiz yaklaşık 150 yıllık tarihi binayı restore ettik ve Ayvalıkların hizmetine sunduk.
■Merkezdeki trafik sıkışıklığı da dikkat çekiyor… Buna alternatif projeniz olacak mı?
Tarihi kent sokakları nedeniyle yeni bir yol güzergâhı açmamız kesinlikle mümkün değil. Şu anda kullandığımız güzergâhları nasıl pratik değerlendiririz onun derdindeyiz. Bir dönem uygulanmış olan tek yön uygulamasını yaşama geçirmekten başka bir çözüm görünmüyor.
■Yaz sezonu içindeyiz, nüfusunuz kaçtı, kaça ulaştı? Bütçeniz ve personeliniz hizmetlere yetişiyor mu?
Resmi nüfusumuz 74 bin. Yaz aylarında bu rakam yazlıkçıların da gelmesiyle birlikte 400 bine ulaşıyor. Temizlik hizmetlerimiz üç vardiya halinde çalışıyor ki, yetişmekte zorlanıyorlar. Takviye personel alımı yaparak hizmette aksamalar yaşanmaması sağlamak için elimizden gelen tüm olanakları kullanıyoruz.
■Yoğun tempodan uzaklaşmak için neler yapıyorsunuz? Mesela hiç denize girebildiniz mi? Ya da düzenli spor yapabiliyor musunuz?
Belediye başkanlığı yoğun tempoyu gerektiren bir hizmet makamı. Bu tempodan uzaklaşmak mümkün değil, böyle bir lüksümüz olamaz. 7/24 işimizin başında olmak zorundayız. Bu yıl ailemle birlikte ancak bir haftalık bir tatil yapabildik. Özellikle de bir turizm kenti olan Ayvalık’ta yaz sezonunda kentten uzaklaşmak hiç doğru olmaz.
■Ayvalık’ı yabancı bir başka kente benzetiyor musunuz?
22 adasıyla, tabiat parklarıyla, uzun pırlanta kumsallarıyla, tarihi sokaklarıyla, endüstriyel yapılarıyla, tescilli binalarıyla, gastronomisiyle Ayvalık dünya kenti, başka Ayvalık yok!
■Bölgede kaç halk plajı var? Paralı mı girişleri? Sayıları artacak mı?
Küçük bütçeli vatandaşların da yararlanabileceği, işletmesini belediyemizin yaptığı; Duba, Kapri, Cunda Arka Deniz ve Çamlık Paşa limanı plajlarımız var. Bunlar hem mavi bayraklı hem de engelli vatandaşlarımızın yararlanabileceği plajlar. Sarımsaklı sahilinde ise Balıkesir Büyükşehir Belediyemizin düzenlemesini yaptığı hiçbir ücret ödemeden yararlanabilen halk plajları var. Bunların içinde tuvalet, duş ve soyunma kabinleri de bulunuyor.
■Peki, karavan parklar açılacak mı?
Özel şahıslara ait karavan ve çadır kampları bulunuyor. Tabi bunlar çok yetersiz kalıyor. Önümüzdeki süreçte karavan ve çadır kamplarıyla ilgili çalışma yapılabilir, bu konu da değerlendirilebilir.
Mavi sularda heyecan
“Ayvalık, zeytinin, zeytinyağının başkenti ama deniz sporlarında da adından sıkça söz ettiriyor” diye belirten Başkan Mesut Ergin, “Cunda Arka Deniz ve Kapri plajlarındaki wındsurf okullarında yetişen öğrenciler, milli takım seçmelerinde rakiplerini zorluyor. Ayrıca yelken kulübü de geleceğin yelkencilerini yetiştiriyor. deniz sporlarının bir adım daha ileri gitmesi amacıyla adeta seferberlik ilan etmiş diyebiliriz” ifadesinde bulundu. Deniz tutukunları, mavi sularda yolculuğun keyfini sürerken kentin İrili ufaklı adalarını da yakından görme imkanı buluyor. Ayvalık’taki adaların içlerinde bir tek Alibey (Cunda) Adası’nda yerleşim mevcut.
Midilli’den pazar için geliyorlar
■Feribotlarla ilçenizden yapılan Yunan adalarına seferlere ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Oradan bize yeterince misafir geliyor mu?
Kapıda vize uygulaması nedeniyle, bu yıl Midilli’ye hemen her gün binlerce vatandaşımız çıkış yapıyor. Midilli’den ise sadece perşembe günleri kurulan pazarımıza ilgi oluyor diyebiliriz. Ayvalık artık marka bir kent. Özellikle de uzun süreli bayram tatillerinde oteller, pansiyonlarda yer bulmak mümkün olmuyor. Bu dolulukların ardından çadır ve karavana yönelmeler oluyor, bu yönelmeler nedeniyle de temizlikte büyük sıkıntılar yaşanabiliyor.
■Genelde hangi şehirlerden Ayvalık’a geliyorlar?
Ulaşım sorunu yaşanmadığı için ağırlıklı olarak İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Bursa illerinden konuklar geliyor. Azımsanmayacak sayıda da Ankara’dan gelen yazlıkçılarımız bulunuyor.
■Sizce turistler, kente yeterince özen gösteriyor mu? Sezonla beraber oluşan temizlik ve su sıkıntısına karşı önlemleriniz neler?
İnsanların kendini alanını, kendi iş yerini, kendi evinin önünü temiz tutması lazım. Toplumumuz çok rahat, çevremizi çok kötü kullanıyorlar, sadece belediyenin, temizlik işleri müdürlüğü ve çalışanlarının temizlik gayretleri tek başına yeterli olamaz. Maalesef konuklarımız temizlik konusunda çok titiz değiller. Su sıkıntısının yaşanması da canımızı sıkmıyor değil. Yazlıkçıların gelmesi, konaklama sürelerinin uzun sürmesi su sıkıntısının yaşanmasına neden oluyor. Bu sorunu önümüzdeki süreçte Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ ile kökünden çözmeyi hedefliyoruz.
■Kıyı bandındaki yiyecek-içecek fiyatları son dönemlerde sıkça gündeme geliyor? Burada durum nasıl? Denetimler yapılıyor mu?
Sahil kentlerinde yaşanan yiyecek ve içecek fiyatları, ülke genelinde yaşanan fiyatların yansımasıdır. Belediye olarak kontrol sorumluluğumuz bulunmuyor. Serbest piyasa koşullarında oluşan fiyatlar bir gün gerçek sınırına oturacaktır diye düşünüyorum.