Ege‘Köşk ayarı’ şok yarattı

‘Köşk ayarı’ şok yarattı

07.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı’nın, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne, seçimde en çok oyu alan Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedef Gidener yerine, ikinci sıradaki Mehmet Füzün’ü ataması tepkiyle karşılandı. Ortalık toz-duman oldu

‘Köşk ayarı’ şok yarattı

Sedef Gidener istifa etti
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Dokuz Eylül Üniversitesi’ne yaptığı rektör atamasında seçim sonuçlarını dikkate almadı. Gül, sandıktaki yarışı 383 oy alarak açık farkla önde bitiren Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedef Gidener’in yerine, ikinci sıradaki Prof. Dr. Mehmet Füzün’ü tercih etti. 

Alıcı, devir töreni yapmadı
KARAR deprem yarattı, Başhekim Gidener ve 6 yardımcısı istifa etti. Rektör Emin Alıcı da Füzün’ün atanmasının etik olmadığını savundu. Alıcı, “Füzün’ün tek özelliği, kardeşinin AKP ilçe başkanı olmasıdır” dedi. Cumhurbaşkanının tarafsızlık yeminine sadık kalmadığını savunan Alıcı, devir teslim töreni de yapmadı. 


Köşk’ün, Dokuz Eylül ayarı deprem yarattı

DEÜ rektörlüğüne, en çok oyu alan Prof. Dr. Gidener yerine, ikinci sıradaki Prof. Dr. Füzün atandı. Devir teslim yapılmadı. Prof. Dr. Gidener, istifa etti

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Mehmet Füzün, koltuğuna devir teslim töreni yapmadan oturdu.
Görev süresi dolan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı, ortada seçim kazanan olmadığı için bir tören yapmadığını belirterek,  “Seçim kazanıp gelseydi büyük törenler olurdu. Ama ortada seçimi kazanan biri yok. Yüzde 15 oy alacaksın, gelip yüzde 85’in üzerine otuacaksın. Bu etik değil, bu ahlaki değil ” dedi. Öte yandan Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedef Gidener’in ise 6 yardımcısıyla görevlerinden istifa ettiği belirtildi. Seçimde en çok oyu alan Prof. Dr. Gidener’in rektörlüğe atanmasının büyük çoğunlukça beklendiğini kaydeden yeni rektör Prof. Dr. Füzün, şöyle konuştu:
“Ancak benim rektör olmam durumunda da birçok insanın rahatsız olmayacağını hissettim. Dolayısıyla şu ana kadar, dünden bu yana 15 saat ancak oldu herhangi bir tavır görmedim. Telefonlara cevap veremez durumdayım.Türkiye’nin her yerinden tebrik telefonları alıyorum.”
Prof. Dr. Füzün, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dokuz Eylül Üniversitesinde maalesef, hiçbir rektörü direkt olarak suçlamıyorum, ‘rektör yandaşları’ ve ‘ötekiler’ ayrımcılığı oldu. Böyle bir tablo gelişti. DEÜ’nün en büyük sıkıntısı budur. Benim temel görevim bu sıkıntıyı sona erdirmektir. Bunu başardığımız takdirde, iç barış geldiği takdirde, DEÜ gerek bilim alanında, gerek hizmet alanında, gerek araştırma alanında temel görevlerini çok daha iyi bilecektir. Evrensel bilimsel platformlarda yarışacak durumda olacaktır.”

‘Törenle devir isterdim’
Prof. Dr. Füzün, önceki rektör Prof. Dr. Emin Alıcı’dan görevi törenle teslim almaması konusunda ise şunları kaydetti:
“Prof. Dr. Namık Çevik, Prof. Dr. Fethi İdiman’a görevini törenle devretmişti. Daha sonraki süreçte törenle değil, ama Fethi Bey ile Emin bey görüşme yapmıştı. DEÜ’de oturmuş bir tören anlayışı yok, ama olmasını isterdim. Ben inşallah Rektörlüğü devrederken, yeni rektöre bir törenle devretmeyi arzularım.”
Prof. Dr. Füzün, ağabeyinin AKP Akhisar İlçe Başkanlığı yaptığı ve atanmasında bu durumun etkili olduğu yönündeki iddiaya ilişkin şunları  kaydetti:
“Benim ağabeyim yok, iki kardeşim var. İkisinin de herhangi bir partiyle direkt ilişkileri yok. Benim bilmediğim bir süreç varsa onu bilemiyorum. Herkesin bir siyasi fikri vardır, olabilir, ama benim hiçbir siyasi partiyle ilişkim olmadı. Her partiyle ilişki kurarım hele hele bundan sonraki süreçte. Rektör olduktan sonra tüm sivil toplum kuruluşlarıyla ilişki kuracağım, ama hiçbir siyasi partiyle ilişki içinde olmadım.” 

‘Cumhurbaşkanı  yeminine bağlı  kalmadı’
Bu arada sonucu değerlendiren eski rökter Prof. Dr. Alıcı, Prof. Dr. Gidener’in rektör adayı belirleme seçiminde oyların yüzde 47’sini, ikinci sırada yer alan Prof. Dr. Mehmet Füzün’ün ise oyların yüzde 15’ini aldığını hatırlattı. YÖK’te de en fazla oyu Gidener’in alıp, adının istenin birinci sırada Çankaya’ya gittiğini belirten Alıcı şöyle konuştu:
“Rektörlük seçime demokrasinin üniversitelerde var olmasına neden olan tek unsur. Oyların yüzde 47’sini Gidener, yüzde 15’ini Füzün, kalanını da diğer adaylar aldı. Gidener YÖK’te de oyların hepsini aldı. Ancak Cumhurbaşkanı hiçbir gerekçe göstermeden Gidener’i atamadı. Oysa 2 ay önce Cumhurbaşkanı, Malatyalı işaadamlarını kabulunde, rektör adaylarıyla ilgili olarak görüşlerini açıklamış,  ‘Siyasi mülahazalardan uzak olacak, kim çok oy alırsa, oyların çoğunluğunu alanı atayacağım. -3-5 rey alanı karşıma getirmeyin’ demişti. Cumhurbaşkanlığı yeminini ederken tarafsız olacağını, partilerüstü olacağını söylemişti. Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz yeminine bağlı kalmasıydı. Oysa bu sonuçta liyakat aranmadığı ortaya çıktı. Çünkü Mehmet Füzün’ün öyle ulusal, uluslararası bilimsel başarısı, yöneticiliği yok. Tek özelliği kardeşinin AKP ilçe başkanı olması. Belki şimdiki değildir ama AKP ilçe başkanıydı. Bu yüzde yüz doğru. Kendisi de son bir yıldır kardeşinin AKP’liliğini ve rektör olacağını söylüyordu. Bu özellik rektör olmak için yeter özellikmiş. Bundan sonra rektör olmak isteyenler kardeşlerini, ilçe başkanı, ya da yönetim kurulu üyesi yapsınlar. Kardeşinin AKP ilçe başkanı olması rektör olmaya yeter, bütün Türkiye’ye duyrulur. ”
Prof. Dr. Alıcı, Gidener’in de başhekimlikten istifa edip izne ayrıldığını kaydetti. Gidener ise telefonlarını kapattı.

Prof. Dr. Füzün kimdir?
Manisa’nın Akhisar ilçesinde 1952’de doğdu. 1975’de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1980’de genel cerrahi uzmanı, 1986’da doçent, 1993’te profesör oldu. Prof. Dr. Füzün’ün 100’ü aşkın ulusal dergide ve 30 uluslararası dergide yayınlanmış makaleleri bulunuyor.


‘Köşk ayarı’ şok yarattı


Ege farkını gösterdi
Ege Üniversitesi (EÜ) rektörlüğüne atanan ve aynı zamanda ressam olan Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, görevi Prof. Dr. Ülkü Bayındır’dan devraldı.
EÜ Rektörlük binası Senato Salonu’nda görev devir teslim töreni düzenlendi. Senato üyelerinin katıldığı törende konuşan Prof. Dr. Bayındır, şunları söyledi:
“Ege Üniversitesi Türkiye’nin en önemli kurumlarından biridir. Bugüne kadar kendi içindeki tutarlılığıyla daima örnek olmuştur, bundan sonra da örnek olmaya devam edecektir. Gelecek yıllarda da değerli senatomuzun  bana 8 yıl içinde verdiği desteğin, gösterdiği yakınlığın aynısını yeni  rektörümüze de göstereceğinden kuşkum yoktur.” Rektörlük cübbesini Prof. Dr. Yılmaz’a giydiren Prof. Dr.Bayındır, “Ege Üniversitesi’nin Candeğer Yılmaz ile daha güzel başarılara gideceğine, ulusal ve uluslararası düzeyde etkinliğinin artacağına ve güzel ülkemizin aydınlık geleceğine giden yolda kararlılıkla yürüyeceğine inanıyorum” dedi. Prof. Dr. Yılmaz ise devir teslim töreniyle onurlu bir görev üstlendiğini söyledi. Bayındır veda ederken, Yılmaz, tebrikleri kabul etti.


Prof. Dr. Yılmaz kimdir?
1949 Isparta’da doğdu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1982’de doçent, 1988’de profesör ünvanını aldı. Prof.Dr.Yılmaz’ın yabancı dergilerde 46, yurtiçi dergilerde 100’den fazla makalesi, 68 yurt dışı ve 80 yurt içi kongre tebliği bulunuyor. Evli ve iki çocuk annesi olan Yılmaz, 35 karma resim sergisine katıldı.