17.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Kadınların her ay bir kez, adet bitiminden sonra memelerini muayene etmesinin sorunların fark edilmesini sağlayacak ilk adım olduğunu dile getiren El, izlenmesi gereken yöntemi şöyle açıkladı:
Parmakla muayene
“Parmaklar yardımı ile birkaç dakika önce oturarak sonra yatarak her 2 meme ve koltuk altının muayenesi yüzde 70 oranında kitlenin veya sorunun hissedilmesini sağlar. Belli bir bölgedeki ağrı ve acıma hissi, belirtiler içinde sık görülendir. Bir kitlenin hissedilmesi, meme başından akıntı gelmesi, enfeksiyona ait bulgular olan ağrı, bölgesel ısı artışı ve şişlik, meme simetriğinin bozulması, meme başının içeriye çekilmesi, meme derisinin düzensizleşmesi diğer bulgulardır.
30 yaşından sonra 3 yılda 1, 35 yaşından sonra yılda 1 kez doktor kontrolü ve ultrason takibi yapılması konusunda da uyarıda bulınan El, “40 yaş ve sonrasında yılda 1 kez ultrasonun yanında mamografi de devreye girer. Yakın akrabalarda meme kanseri tedavisi gören varsa 6 ay ara ile kontroller yapılmalıdır. Memede tespit edilen kitlelerin yüzde 90’ı iyi huyludur. Eğer memede düzensiz, ağrısız, hareketsiz bir kitle ve yapılan görüntülemede de şüpheli bir alan varsa, mutlaka patolojik tetkik ile teşhise gidilmelidir. Kanser teşhisi karşısında ameliyat bir zorunluluktur, vakit kaybedilmemelidir. Meme koruyucu cerrahinin yapılamayacağı hastaya memenin total olarak çıkartılacağı ve koltuk altı lenf bezlerinin temizleneceği ameliyat uygulanmaktadır. Operasyon sırasında plastik cerrahinin de katkısı istenebilir, silikon desteği sağlanabilir” diye konuştu.