28.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
Güneş ışınlarına maruz kalan gözde birçok hastalık meydana gelebileceği gibi, güneş ışınları göz kapağında ben, leke ve tümör oluşumuna kadar varabilecek sonuçlara neden olabiliyor. Kaşkaloğlu Göz Hastanesi hekimlerinden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hanife Öztürk Kahraman, “Yaz aylarında dünyamıza ulaşan ultraviyole ışın miktarı kış mevsimine oranla 3 kat daha fazla olduğu için bu dönemde korunmak çok daha önemli” dedi.
Işınların gözlerimiz üzerindeki etkilerinin ve göz kapağında oluşturacağı hasarın, kansere uzanan ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çeken Kahraman, zararlı güneş ışınlarından korunmak için mutlaka kaliteli bir güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini vurguladı. Ultraviyole ışınların vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi göz kapaklarını kaplayan deride de kanser oluşumuna neden olduğunu kaydeden Op. Dr. Hanife Öztürk Kahraman, “Vücudun herhangi bir bölümünde oluşabilecek tümör, daha kolay operasyonla alınabilirken, göz kapağı derisinde bu daha zordur. Bu yüzden de göz kapağı derisinde oluşabilecek herhangi bir sorun çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir” dedi.
‘Riski artırıyor’
Ultraviyole ışınların katarakt oluşum riskini de artırdığını söyleyen Kahraman, “Uzun süre doğrudan güneşe bakanlarda sarı nokta hasarı oluşabilir” diye konuştu. Renkli cam kullanılan kalitesiz güneş gözlüğü takıldığında, gözbebeklerinin büyüdüğünü ve daha fazla ultraviyole ışının gözün içine girdiğini anımsatan Kahraman, “İyi bir güneş gözlüğü, ışığı gözü rahatsız etmeyecek bir seviyeye indirirken, zararlı ultraviyole ışınları da süzmelidir. Gözlük satın alırken en önemli nokta, ultraviyole ışınlara karşı koruyuculuk değerleridir. İyi kalitede güneş gözlüklerinin çoğu ultraviyole ışınların yüzde 95’inden fazlasını süzerken, bu oran yüzde 99 ve daha yüksek de olabilir” ifadesini kullandı.