Egeİzmir, kötü binalardan bir an önce kurtulmalı

İzmir, kötü binalardan bir an önce kurtulmalı

03.03.2011 - 00:08 | Son Güncellenme:

HAFTALIK’ta tartışılan konularla ilgili görüşlerinizi yazın, her perşembe yayınlayalım

İzmir, kötü binalardan bir an önce kurtulmalı

MUS­TA­FA ÖZ­NUR: Yaz­dık­la­rı­nı­zın, söy­le­dik­le­ri­ni­zin, yet­ki­li­ler ta­ra­fın­dan cid­di­yet­le iz­len­di­ği­ni, dik­ka­te alın­dı­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. “İz­mir yı­kıl­ma­dan, İz­mir ye­ni­len­mez” baş­lı­ğı al­tın­da­ki ya­zı­nı­zı oku­dum. Le­vent ma­hal­le­sin­de doğ­dum, bü­yü­düm. 40’lı yıl­la­rın son­la­rın­da de­ne­tim­siz, plan­sız, prog­ram­sız, ruh­sat­sız ku­rul­muş bir semt. 70’li yıl­lar­da imar plan­la­rı ya­pıl­dı ve en faz­la iki ka­ta izin ve­ril­di. Fa­kat şu an­da 45 kat­lı ka­çak bir yı­ğın bi­na var. Ben­ze­ri semt­le­rin tü­mün­de ol­du­ğu gi­bi Le­vent‘te de bi­na­la­rın ço­ğu kö­tü gö­rü­nüm­lü ve dep­re­me kar­şı da­ya­nık­sız. Ze­mi­ni sağ­lam ol­ma­yan Al­san­cak, Göz­te­pe, Gü­zel­ya­lı, Kü­çük­ya­lı gi­bi semt­le­re çok kat­lı imar ve­ri­lip, Le­vent gi­bi ze­mi­ni ka­ya­lık semt­le­re ne­den iki kat imar ve­ri­lir, an­la­ya­bil­miş de­ği­lim. İz­mir, çir­kin bi­na­lar­la do­lu. Bu çir­kin­lik, hem ken­tin tüm in­san­la­rı­nı hem de için­de ya­şa­yan­la­rı mut­suz edi­yor. Bu işin çö­zü­mü hiç de zor de­ğil. Ye­şil alan, oto­park, ka­mu­sal ya­rar gi­bi ge­rek­çe­ler­le va­tan­da­şın ta­pu­lu ar­sa­sı elin­den alın­ma­ma­lı, en az 6 kat imar ve­ril­me­li ama tüm bi­na­la­rın al­tı mut­la­ka oto­park ol­ma­lı. Ar­sa­sı kü­çük olan, bir kaç par­se­li bir­leş­ti­re­cek. Ga­zi­emir, bu sis­te­mi ba­şa­rıy­lı uy­gu­la­dı. Sey­di­köy’de­ki ar­sa ve­ya ev sa­hip­le­ri mağ­dur edil­me­di.

Haberin Devamı

Yasal değişiklik yapılmalı
HÜSEYİN EVRAN: 3194 sayılı İmar Yasası’nın 18. madde uygulama yönetmeliğine göre, “zayiat (düzenleme ortaklık payı) alındığı takdirde, tekrar zayiat alınmaz” maddesinden dolayı, gecekondu bölgelerinde yapılan ıslah imar planı (hisseli tapuların müstakil tapuya dönüşmesi) den dolayı bir miktar zayiat alınmıştır. Bu zayiat oranları değişiktir. Bu ıslah planı uygulaması, imar uygulaması niteliğinde değildir. Çünkü yapılan ıslah uygulaması, özel parselasyonlardan doğan sadece yolları terkini içermektedir. Oysa imar planı demek, altyapı tesisleri, sosyal donatılar demektir. 1985 yıllarında yapılan imar ıslah planları bu gibi donatıları içermemektedir. Yasal engel nedeniyle, Büyükşehir kapsamındaki 9 ilçeyi kapsayan alandaki gecekondu bölgelerinde imar planı uygulaması yapılamamaktadır. Bu konuda belediye başkanlarının eli kolu bağlıdır. Kentsel yenileme, yukarıda sözünü ettiğim maddenin değişmesiyle daha kolay gerçekleşecektir. Yoksa tek ev bile yıkılamaz.

Haberin Devamı

CHP’nin oyu yüzde 56’nın altına düşer
NEJAT ÖZSEVEN: CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, genel seçimlerde İzmir’den yüzde 56’nın altında oy çıkması halinde üzüleceğini dile getirmiş. Burada yerel seçimlerdeki oranı ölçü almış ve ona göre de değerlendirmesini yapmış. 2009 belediye seçimlerinde seçmen korktuğuna değil, kızdığına oy vermiştir. Belediye çalışmalarını yetersiz bulsa da bir kez daha şans tanımıştır ama o tarihten sonra belediye başkanlarımız bir atak gösterememiş, yeni ve kenti öne çıkaracak projeler üretememiş, sorunlar katlanmıştır. 12 Haziran seçimlerinde arzu etmemekle birlikte oyların, yüzde 56’nın altına düşeceği kanısındayım. İzmirli unutulmuş, belediye başkanları kent sorunları yerine göztermelik seminer, toplantı, kültür ve sanat olayları, milli değerler üzerinden politik hizmet üretmişlerdir. Belediyelerin etkin olmadığı bir kentte oy artışı beklemek, siyasetin mantığına aykırıdır.

Yepyeni isimler keşfedilmeli
TALAT ERKOÇBEY: Cumhuriyet Halk Partisi’nde önce ekonomik politikaların tüm hatlArıyla belirlenmesi ve bunları takip edecek, sürdürecek, kamoyunun beğenisini kazanacak kadroların gösterilmesi zorunludur. Bugün parti, sırtını genel başkan olgusuna dayamış, alt kadrolar birbirinden kopuk çalışmakta. Hal böyle olunca parti, tababına güven vermiyor. Bu nedenle partiye yeni isimlerin kazandırılması hatta yurtdışından, Atatürkçü, dünyayı tanıyan kişilerin getirilmesi şarttır. Parti kurulları, yeni isimler aday gösterilecekse, karşı çıkmamalı. AK Part, bu önemli konuyu aşmış ve hala yeni yeni isimleri bünyesine katmaktadır. Kemal Kılıçdaroğlu, seçime 4 ay kala konulara hakim olduğunu hissettiriyor ama kadro konusunda seçmene karşı isim zenginliği sergileyemiyor.

Haberin Devamı

Kadın ve genç kesime yakınlaşmak gerekiyor
YARD. DOÇ. OYA ALP­SÜ: Haf­ta­lık ya­zar­la­rı ola­rak, ka­dın ve genç­le­rin se­çim­ler­de et­ken ol­ma­sı ve se­çi­le­bi­le­cek sı­ra­lar­da yer al­ma­sı için gös­ter­di­ği­niz ça­ba ne­de­niy­le te­şek­kür ede­rim. Yıl­lar­dan be­ri söy­le­nen ama sü­rek­li gö­zar­dı edi­len bu olay, ne ya­zık ki si­ya­sal ya­şa­mı­mı­zın ka­na­yan ya­ra­sı­dır. Ata­er­kil an­la­yış ne­de­niy­le baş­ta CHP ol­mak üze­re, sol­da­ki par­ti­le­rin bü­yük ek­sik­li­ği ola­rak kar­şı­mı­za çı­kı­yor. İz­mir’in bu ko­nu­da ön­cü­lük et­me­si ge­re­kir. Fa­kat iz­le­di­ğim ka­da­rıy­la ka­dın ve genç aday­la­rın be­lir­len­me­si­ne iliş­kin ge­nel mer­kez ve il ör­gü­tü, her­han­gi bir ça­lış­ma yap­mı­yor. Siz­ler­den ri­cam, aka­de­mik kad­ro­la­ra bak­ma­la­rı­nı sağ­la­mak­tır. Çün­kü CHP’nin bu ko­nu­da ek­sik­li­ği ve­ya il­gi­siz­li­ği söz ko­nu­su­dur.

Haberin Devamı

CHP ön seçimle aday belirlemeli
MU­ZAF­FER BOZ­KURT: Bir ye­rel ga­ze­te­de, CHP’nin Ör­güt­len­me­den So­rum­lu Ge­nel Baş­kan Yar­dım­cı­sı Gür­sel Te­kin’in be­ya­na­tı­nı okur­ken, de­mok­ra­si­ye inan­mış ki­şi ola­rak çok kay­gı­lan­dım. Bu, üye­le­rin hak­lı ön se­çim ta­lep­le­ri­ni su­lan­dır­mak­tır. Di­yor­lar ki, “Aday­la­rı­mı­zı be­lir­ler­ken hal­kın ka­pı­sı­nı ça­la­ca­ğız.” İlk ön­ce ka­pı­sı ça­lın­ma­sı ge­re­ken ki­şi­ler, par­ti­ye ha­yat ve­ren üye­le­rin ka­pı­la­rı­dır. Üye­ler var­sa par­ti­ler var­dır. Üye­ler köy­ler­de, ma­hal­le­ler­de halk­tan bi­ri­dir. Emek en yü­ce de­ğer di­ye­ce­ğiz, yıl­la­rı­nı par­ti­ye ve­ren­le­rin eme­ği­ni hi­çe sa­ya­ca­ğız. Rah­met­li Er­dal İnö­nü İz­mir’de ön se­çi­me na­sıl gir­diy­se, siz de gi­rin, de­mok­rat­lı­ğı­nı­zı gös­te­rin. Ül­ke­miz­de ger­çek de­mok­ra­si­yi ger­çek­leş­tir­me­nin yo­lu, ön­ce par­ti içi de­mok­ra­si­den ge­çer. De­mok­ra­si­nin yo­lu­nun ön­ce par­ti içi de­mok­ra­si­den geç­ti­ği­ni bi­le­ce­ğiz. Ge­ri­si boş, ya­lan ve al­dat­ma­ca­dır.