26.12.2022 - 00:00 | Son Güncellenme:
8 bin 506 lira olarak açıklanan asgari ücreti değerlendiren İzmir iş dünyasının temsilcileri, yüksek enflasyon şartlarında çalışanların maaşlarının artırılmasının yerinde olduğunu dile getirdi. Enflasyonla mücadelenin de alım gücünü artırılabileceğini vurguladı.
Zammın işverene yansımalarına da değinip asgari ücret üzerindeki vergi ve prim yükünün azaltılmasını isteyen iş insanları, şu ifadeleri kullandı:
Teşvik paketi bekliyoruz
İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener: Çalışanların alım gücünün korunması için enflasyonla mücadelenin sürdürülmesini kaçınılmaz olarak görüyoruz. Vergi dilimlerinin de enflasyona paralel olarak güncellenmesini ve mevcut asgari ücrete yönelik desteğin de artırılması için hızlı bir teşvik paketi açıklanmasını bekliyoruz.
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar: Bu yüksek oranlara rağmen her geçen gün alım gücü azalmaya devam ediyor. O nedenle, mutlaka vergi dilimleri asgari ücret artışı ölçüsünde yeniden belirlenmelidir. Ve belki de belli bir oranda sabitlenmelidir. Bu konuda da acil adım atılmasını bekliyoruz.
EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi: Asgari ücretlinin işverene maliyeti arttıkça üretilen ürünlere zam geliyor. Bu zam da halkın cebine yansıyor. Asgari ücretlinin işverene maliyeti 13 bin lira bandında. Maaş dışındaki tüm yükümlülüklerin devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Çalışanın maaş artışıyla kazanacağı refahın kalıcı olması için gelir vergisi düzenlemesinin süratle yürürlüğe sokulması gerekiyor.
EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer: Asgari ücretteki vergi ve primlerin de gözden geçirilmesini bekliyoruz. Yapılan zam oranının çalışanlarımızı rahatlatacak olmasından son derece memnuniyet duymaktayız ancak, enflasyonla mücadelede doğru enstrümanlar kullanılarak tedbir alınmazsa, yapılan asgari ücretin ne yazık ki bir anlamı olmayacak.
‘Üç ayda erimesin’
İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt: Asgari ücret üzerindeki vergilere düzenleme yapılması istihdamı korumak adına önemli bir adım olacaktır. Bu yapılan zammın geçen yıl olduğu gibi yılın 3 ay içinde erimemesi için ekonomide enflasyon ile mücadelede çok daha etkili önlemler alınması gerekiyor.
BASİFED Başkanı Mehmet Ali Kasalı: Enflasyon ile daha yapısal önlemlerle mücadele etmek gerekiyor. Asgari ücrete yapılan bu zamların erimemesi için daha planlı ekonomi, doğru teşvik politikası, üretimi, ihracatı destekleyecek önlemler ile gelecek on yılları kurtaracak ekonomik önlemlere başvurmak gerekiyor. İşçi-işveren barışı ve yüksek istihdam istiyorsak enflasyon ile güçlü bir mücadeleye hemen başlamamız gerekiyor.
GİFED Başkanı Huriye Serter: Burada tüm kesimleri memnun edecek düzenleme, enflasyonun kontrol altına alınması ve asgari ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin düşürülmesi. Bunlar yapılmadığı sürece bu artışlar kimseyi memnun etmeyecektir.
ESİAD Başkanı Sibel Zorlu: Yüzde 55’lik zam geçici bir rahatlama sağlayacaktır. Döviz kuru, artan enerji maliyetleri ile finansmana erişimde sorunlar yaşayan iş insanlarımızın üzerindeki yük artarak devam etmektedir. Bu kapsamda, finansmana erişimi kolaylaştıracak, asgari ücrete yönelik desteğin artırılmasını sağlayacak bir paketin acilen hayata geçirilmesini bekliyoruz.
EGSD Başkanı Hayati Ertuğrul: Asgari ücretli dışındaki çalışanlarda bu artışları talep ediyor haklı olarak. Bu nedenle maliyetlerimiz inanılmaz artıyor. Burada çalışanlara en yüksek asgari ücret belirlensin ama vergi ve sigorta prim yükleri hafifletilsin.