13.02.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:
Duayen iş insanı, Yaşar Holding’in kurucusu Selçuk Yaşar, bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşlılığa bağlı sağlık sorunları nedeniyle 98 yaşında hayatını kaybetti.
Bugün, öğle namazını müteakip Bostanlı Beşikçioğlu Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Soğukkuyu Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verilecek Yaşar için; onursal başkanı olduğu Karşıyaka Spor Kulübü’nde de tören düzenlenecek.
Başımız sağolsun
Yaşar’ın vefatının ardından ise art arda taziye mesajları yayınlandı. Yaşar Holding, “Ülkemize büyük hizmetler vermiş, sanayici, hayırsever, duayen iş insanı, Onursal Başkanımız Selçuk Yaşar’ı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz” mesajı paylaştı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Karşıyakamızın değerli iş insanı, büyüğümüz, kulübümüzün onursal başkanı Selçuk Yaşar’ı kaybettiğimizi büyük bir üzüntüyle öğrendim. Ailesi başta, tüm sevenlerinin, semtimizin, Karşıyakamızın başı sağ olsun. Selçuk Yaşar her zaman kalbimizde yaşayacak. Mekanı cennet olsun” dedi. Pınar Karşıyaka’dan da, “Kulübümüzün en büyük destekçisi ve varlığı adına yıllardır katkılarını esirgemeyen Yaşar’a Allah’tan rahmet ve tüm camiamıza baş sağlığı diliyoruz” açıklaması geldi.
İlham veren iş hayatı
Selçuk Yaşar, 1925 yılında dünyaya geldi. Orta ve lise öğrenimini Saint Joseph’te, üniversite öğrenimini bugünkü adıyla Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde tamamladı. 1945 yılında, Durmuş Yaşar Müessesesi’nde çalışarak iş yaşamına başladı.
Selçuk Yaşar’ın, girişimci, yeniliğe açık yapısı, farklı düşünmesi, şirketleşme ve sanayi konusunda ürettiği fikirleri, babası ve ailesiyle birlikte Türkiye’nin ilk boya üretimi ve markası DYO’nun kurulmasında önemli rol oynadı. DYO, bayilik sistemi ve iş ortaklarıyla kurduğu güçlü bağlar ile de Yaşar Topluluğu’nun kuruluşuna giden yolda atılan ilk adım oldu. 1973’te kurulan Pınar Süt ise, Türkiye için bölgesel ve toplumsal kalkınma modeli oldu. Yaşar, girişimci ruhuyla yine bir ihtiyacı görerek Pınar Et’i kurdu.
Selçuk Yaşar’ın ülkenin iyi eğitim almış gençlerle büyüyeceğine ve gelişeceğine olan inancı ile üniversite kurma hayali, 2001 yılında gerçekleşti. Yaşar Üniversitesi, on bine yakın öğrencisi ve akademisyenleri ile ulusal ve uluslararası alanda öne çıkan üniversitelerden biri olma yolunda ilerliyor.
Toplumsal yaşamı da önemsedi
Sanayici ve aydın kişilerin sadece ekonomik kalkınmaya değil, toplumsal kalkınmaya da katkıda bulunması gerektiğine inanan Selçuk Yaşar, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı ve Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı ile yatırımlar yaptı.
İyi bir iletişimciydi
Kurum içi ve kurum dışı birçok yayının çıkarılmasına da öncülük eden Selçuk Yaşar, ‘Bilim Birlik Başarı’ dergisini yayınladı. Ege Ekspres Gazetesi, Gazete Ege, Devir Dergisi gibi yayınlar da çıkaran Selçuk Yaşar, güçlü bir iletişimciydi.
Danimarka İzmir Fahri Konsolosluğu yapan, Danimarka Kraliçesi tarafından “Üstün Hizmet Nişanı”na layık görülen Selçuk Yaşar’a, Ege Üniversitesi ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından “Fahri Doktora” unvanı verildi.
İş dünyasının vizyonunu çizdi
İzmir iş dünyası, Yaşar Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Selçuk Yaşar’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyor. TÜSİAD, ESİAD ve Başkanlar Kurulu gibi kurumların kurulmasında öncülük eden duayen iş insanı Selçuk Yaşar’ı unutmayacaklarını ifade eden iş dünyasının temsilcileri, şu ifadeleri kullandı:
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar: “Duayen büyüğüm, vizyonuyla ülkemizin önder girişimcilerinden, çok şey öğrendiğimiz, kıymetli Selçuk Yaşar’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyim. Ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.”
EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer: “Girişimcilik yönüyle birçok sanayiciye örnek olmuş, İzmir sanayisinin güçlenmesinde önemli katkıları olan duayen Selçuk Yaşar’ı rahmetle ve kentimize katkıları sebebiyle de minnetle ebediyete uğurluyoruz” dedi.
BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı: “Birçok KafSinKaf’lının “Baba” diye andığı büyük Karşıyakalıdır. Birlikte çalıştığımız, rol model aldığım büyük hocam, huzurla uyu, seni hiçbir zaman unutmayacağız.”
Öncü girişimci
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu: “İzmir sanayi tarihi, deneyimlerini her fırsatta paylaşıp altın harflerle yazacaktır. Ülkemizin rol model sanayicilerinin başında gelen Selçuk Yaşar, “Kalkınma, sadece ekonomi demek değildir” düşüncesiyle eğitim, spor ve kültür-sanatı odağına alan yatırımlara da imzasını attı.”
Yolunda yürüyeceğiz
İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt: “Özellikle hayırseverlik noktasında bizlere gösterdiği yolda yürümeye devam edeceğiz. Türkiye’nin kalkınmasındaki en temel ihtiyacın tarıma dayalı sanayinin gelişmesi olduğuna inanan Selçuk Baba, Pınar Şaşal Su ile Türkiye’nin ilk ambalajlı suyunu üreterek, ürün adına markasını veren bir girişimin öncüsü olarak hafızalarda hep yaşayacak. ”
Egeli ihracatçılar Yaşar’ı unutmayacak
Selçuk Yaşar’ın (98) vefatı, Egeli ihracatçılar arasında büyük üzüntüye yol açtı. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, EİB olarak Selçuk Yaşar’a, 2007 yılında ‘Ege İhracatçı Birlikleri Onur Ödülü’ verdiklerini belirtti.
Rahmetli Selçuk Yaşar kadar, Türk ihracatına ve sanayisine katkısı olan ikinci İzmirli bir sanayici olmadığı için ödülü sonraki yıllarda vermeme kararı aldıklarını ifade eden Eskinazi, “Ege İhracatçı Birlikleri Onur Ödülü’ alan tek ihracatçı ve sanayici olarak Ege İhracatçı Birlikleri tarihinde değerli büyüğümüz Selçuk Yaşar’ın yeri her zaman bir başka olacak. İzmirli ihracatçılar olarak, kalbimizde böylesine özel bir yeri olan Selçuk Yaşar’ın İzmir ve Türk ekonomisine katkılarını unutmayacağız” diye konuştu.