29.07.2021 - 00:15 | Son Güncellenme:
Prof. Dr. Oğuz Yakut. 1974 Elazığ doğumlu. Fırat Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürütüyor, aynı zamanda başarılı projelere imza atıyor. Son olarak hayata geçirilen RİHA (Roketimsi İnsansız Hava Aracı) projesinin danışmanlığını yapıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut ise, 1969 Elazığ doğumlu. İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nde ihtisasını bitirdi, 21 yıldır da İzmir’de hekim olarak görev yapmakta. Doç. Dr. Necmettin Yakut, 2012 yılında kurduğu Akut Kalp Damar Hastanesi’nin hem Yönetim Kurulu Başkanlığı hem de Kalp Damar Cerrahisi bölüm sorumluluğu görevini yürütmekte. Çok ciddi ulusal ve uluslararası çalışmalarda yer alan, kalbin durdurulmadan by-pass işlemini en fazla gerçekleştiren hekimlerden biri olan Doç. Dr. Necmettin Yakut, 2010 yılında çalışan kalpte çoklu by-pass işlemi tekniği ile Amerika’da kalp cerrahisi dergisinde kapak oldu.
RİHA’nın başında
Fırat Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Oğuz Yakut, Öğretim Üyesi Dr. Orhan Yaman ve öğrencisi Tolga Mertyüz ile birlikte geliştirdikleri RİHA projesinin danışmanlığını yapıyor. RİHA, teknolojide hız kazanan ülkemiz için önemli bir proje. Ekip, motor dahil tüm üretimlerini kendi üniversitelerinde gerçekleştirdi. Roketimsi İnsansız Hava Aracı halen üniversitenin kendi arazisinde test uçuşlarını sürdürüyor. RİHA projesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Oğuz Yakut, “Bir yüksek lisans öğrencisi ile beraber geliştirdiğimiz bu sistem, bir roket gibi yükselip insansız hava aracı gibi süzülen bir hava aracı olup, roket güdüm özelliğinde. Bu roket her türlü arazi koşullarında fırlatılabilen ve mevcut görev tamamlandıktan sonra yine üniversitemiz tarafından paraşütlü kurtarma sistemi ile yere indirilebilmekte. Böylece roket imha olmadan tekrar kullanımı sağlanmakta. Roketin, bir planör gibi süzülme hareketi ile uzun süre havada kalması planlanmakta. Şu anda ikinci aşama testleri başladı. RİHA; sivil hayatta, yangın, sel, deprem gibi doğal koşullarda ya da savunma sanayisi gibi çok değişik sahalarda kullanımı söz konusu. Ayrıca zirai ilaçlama, tohumlama gibi tarım alanında da kullanılabilmekte. En önemli özelliği herhangi bir özel fırlatma alanına ihtiyaç duymayan ve çok hızlı hareket eden bir araç olması” dedi.
Öne çıkan merkez
Doç. Dr. Necmettin Yakut tarafından hayata geçirilen Akut Kalp Damar Hastanesi, bölgede açık kalp ameliyatı, kalp anjiyo, stent, kalp pilleri, boyundan beyine giden damar ameliyatları, elektrofizyoloji adı verilen ritm bozuklukları tedavisi, karın bacak damar ameliyatı ve her türlü varis tedavisi gibi işlemlerin en çok yapıldığı sağlık merkezlerinden biri haline geldi. Doç. Dr. Necmettin Yakut, “Ülkemizi kalp hastalıkları konusunda dünyada parmakla gösterilen bir nokta haline getiren İstanbul ve Ankara’da kurulu olan Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi gibi özellikli dal hastaneleri olmuştur. Akut Kalp Damar Hastanesi de özellikli bir dal hastanesi olup, İzmir’de bu açığı kapatmıştır. Hastanemiz aynı zamanda hekimlerimiz ve yardımcı sağlık personelimiz için çok iyi bir eğitim merkezi haline geldi. Böyle bir branşta ve pandemi gibi zorlu günlerde en iyi hizmeti vermeye devam edecek” diye konuştu.