EgeHacker kurbanı olmayın!

Hacker kurbanı olmayın!

30.01.2018 - 02:41 | Son Güncellenme:

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, siber suçluların, kurbanlarını seçerken merak uyandıran gündemdeki konuları kullandığını söyledi, “Kanmayın” dedi

Hacker kurbanı olmayın

Siber suçluların, internet kullanıcılarının dikkatini çekmek, sahte sitelere yönlendirmek veya virüslü dosyaları indirmelerini sağlamak için gündemdeki haberleri kullandıklarına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden birinin sosyal medya olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Koltuksuz, “Siber suçluların gündemde olan konularda merak uyandıran başlıklı kısaltılmış adresleri, özellikle sosyal medya ya da e-posta yoluyla paylaştıklarını görüyoruz.

Haberin Devamı

Başlığa merakla tıklayan kişiler, hem sahte siteyi paylaşmış oluyor hem de kendi bilgisayarlarına zararlı yazılımları indirebiliyor.

Sosyal medyaya dikkat

Hackerlar, son dönemde de Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’de yürüttüğü Zeytin Dalı Operasyonu ile ilgili merak uyandıran, sözde video ya da haber başlıklarıyla kendilerine kurban seçmeye çalışabilirler. Bu nedenle mutlaka, kaynağı ve adresleri bilinmeyen, kısaltılmış linklere kuşkuyla yaklaşılması gerekiyor” dedi.

Bir bilgisayar kullanıcısının en çok dikkat etmesi gereken şeylerin başında sosyal medyanın geldiğinin altını çizen Doç. Dr. Koltuksuz, “Son dönemde sosyal medya platformları aracılığıyla saldırılar yaygınlaştı.

Örneğin, Facebook sitesi, birçok karışık işlem yapabilmekte. Kullanıcı tarafından işlenebilen oyunlar ve uygulamalar, bilgisayardaki işletim sistemi ve donanıma erişip bu işlemleri gerçekleştirebiliyor. Bu hakimiyet, beraberinde ciddi bir güvenlik açığı da getiriyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yedekleyin’

Koltuksuz, kritik verilerin her zaman yedeklenmesi ve işlem yapamayan bir harici veri kaynağında tutulmasını gerektiğini söyledi, “Benim başıma gelmez” denilip birçok kritik dosyasını kaybeden, ciddi şantaj ücretleri ödeyen birçok kişiyle şirket bulunduğunu hatırlattı. Kulaksız vatandaşları, “Hackerların çoğu, başka ülkelerdeki kullanıcıları hedef aldıkları, ödemeleri Bitcoin gibi sanal para olarak istemeleri gibi nedenlerle genellikle yakalanamıyor” diyerek uyardı.

Rakamlarla zararlı yazılımlar

Ocak Mart 2017 tarihleri arasındaki verileri içeren Microsoft Güvenlik İstihbarat Raporuna göre, Türkiye’de zararlı yazılım görünme oranı Mart ayında yüzde 14. Aynı dönemde dünyadaki rakamlara baktığımızda bu oran yüzde 8. Türkiye’de 2017 yılının ilk 3 ayında Trojan, yüzde 11,8 ile fazla görünen zararlı yazılımken dünyada bu rakam yüzde 6.