EgeGüneş ekecek enerji biçecek

Güneş ekecek enerji biçecek

07.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Güneş ekecek enerji biçecek

Kurulduğu günden bu yana 150 bin kişiyi konut sahibi yapan Ege-Koop, şimdi de yeni projesi Elektrik-Koop ile karşımızda... “Tarım vasfı olmayan arazilere güneş ekeceğiz” diyen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’deki kentsel dönüşüm çalışmalarını da, “Evet ama bir hikayesi yok” diye yorumluyor...

Haberin Devamı

- Ege-Koop’un geldiği nokta nedir?

Ege-Koop, 34 yıl önce, “Bu çatının altında güven var” ilkesiyle yola çıktı. Türkiye’de konut üretiminde önemli bir marka haline geldi. İzmir’de her meslek grubundan 200 kooperatif örgütlenmesiyle 12 projeyi hayata geçirdi. Her projeyi en fazla 3 yılda tamamlandı. Konutlar bittiğinde ortaklarına 5 ila 15 bin lira arasında para iadesi yaparak anahtar teslim törenlerini şölene dönüştürdü. Ürettiğimiz 30 bin modern konut ve konutların içinde güvenle, huzurla yaşamakta olan 150 bin İzmirli vatandaşımız, bizi benzerlerimizden ayıran en büyük farklarımız.

- Sadece İzmirlileri ev sahibi yapmadınız değil mi?

Evet. Türkiye’nin hatta Avrupa’nın birçok kentinden bile sayemizde konut ve işyeri sahibi olan var. Ayrıca İzmir sürekli göç alan kent. Bugüne kadar alt gelir grubundan alınan bir göç vardı. Ancak son yıllarda beyaz yakalılar dediğimiz İstanbul ve Ankara’dan gelen var.

Haberin Devamı

- Şu an göç rakamı nedir?

Sadece İstanbul’dan yılda 15 binin üzerinde göç var. Toplamda İzmir’in nüfusu her yıl ortalama 100 bin artıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 4.5 milyon olan kent nüfusunun 2050’de 8 milyon olacağını söylüyor. Eğer böyle olacaksa kenti yönetenlerin, merkezi hükümetin, sivil toplum ve meslek kuruluşlarının İzmir’in geleceğini kalıcı şekilde planlanmalı.

- Zaten dönüşüm adı altında bu yapılmıyor mu?

Evet ama İzmir’in bir hikayesi yok. Hikayesi olmayan proje mi olur? Gökdelen yapıyorsunuz 50 katlı ama ardındanki binalar 3 katlı. Planlama bütüncül olmalı. Her bölgenin planlaması ayrı olmalı. Dönüşümde 5 yıl önceki yerdeyiz. Oysa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait 900 bin hektar ve Büyükşehir’e ait 400 bin hektarlık alan Bakanlar Kurulu kararıyla dönüşüm alanı ilan edilmişti. Buna rağmen Büyükşehir’in Uzundere’deki yüzde 100 uzlaşmalı dönüşüm uygulaması dışında çalışma yok.

Güneş ekecek enerji biçecek

Karabağlar ve Gültepe

- Dönüşüm nereden başlamalı?

Yetkim olsa Karabağlar ve Gültepe’den başlarım.

- Önümüzde seçim var. Adaylardan beklentileriniz neler?

Her aday, projelerini kamuoyu ile paylaşmalı. Kimin nasıl çalışacağı bu projelerle belirlenmeli. Partiler projesi olmayanı, bu kentte taş üstüne taş koymayacak olanı aday göstermemeli. Yoksa, İzmir kaybeder.

Haberin Devamı

‘Viyana’ya benzeyebilir’

- İzmir’in en çok nerelerini seviyorsunuz?

Kendi yaptığımız Seyrek Villakent’i. Sakindir çok, eşimle dinleniyoruz. Urla, Seferihisar ve Sığacık muhteşem yerler. Tarihi alan olarak Agora’yı severim. Agora Alışveriş Merkezi değil tabii. İzmirlilerin çoğu ne yazık ki bilmez Agora’yı çok güzeldir.

- Spor yapıyor musunuz?

Daha çok yürüyüş. Kendi adıma yaptığım en güzel iş bu.

- İzmir nereye benzeyebilir?

Viyana’ya mesela. İtalya’ya, kısmen Paris’e benzeyebilir. Denizi, termali, tarihi, doğası var. Ama biz bu zenginliği kullanamıyoruz.

Elektrik-Koop yakında geliyor

-Yeni bir proje ile karşımızdasınız...

Evet, Türkiye’nin ilk enerji kooperatifi için kolları sıvadık. Tarım vasfı olmayan arazilere ‘güneş’ ekeceğiz. Mahsulümüzü yani elektrik enerjisini halkımızla, kooperatif katılımcılarımızla paylaşacağız. Temiz enerjiyle doğayı korurken, cari açığın azalmasına da katkı sağlayacağız.

Haberin Devamı

- Hedefiniz nedir?

4 kişilik bir evin yıllık 1500-2000 kw/saat yıllık tüketimi var. Bu enerjiyi 4 adet güneş paneli ile üretmek mümkün. Yani bir güneş paneli ile bir kişinin ihtiyacı olan enerjiyi 30 yıl boyunca üretebiliriz. Proje başına ortalama 4 bin adet güneş enerji paneli kullanacağız. Hedefimiz 2 yılda 10 bin katılımcıyla 30 megawatt güce ulaşmak.

30 yıl boyunca muafsınız

- Kooperatife nasıl üye olacağız?

10 bin lira ödeyerek üye olacaksınız, 30 yıl boyunca yılda 2 bin kw/saat elektrik parasından muaf olacaksınız. Yani bu, ayda 150-200 lira elektrik parası veren biri 30 yıl boyunca elektrik parası vermeyecek demek oluyor. Bugün biliyorsunuz bir cep telefonu 10 bin lira. Önce konutları, sonra da iş yerlerini, sanayicileri bünyemizde toplayacağız.

- Proje ne aşamada?

15 gün içinde ilk kooperatifi kuracağız. Kayseri, Konya ve Denizli’den arayan var. Pilot bölgelerimiz İzmir ve Manisa elektrik dağıtım bölgesinde tesislerimizi kuracağız, sonra da tüm Türkiye’ye yayılacağız. Daha sonra da yurtdışına açılacağız. Manisa’da 5 dönümlük arsaya 500 üye alacağız. Haberlerden sonra hükümetten de destek gördük. Herkese kapımız açık.