07.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Göz tembelliğini ortaya çıkaran en önemli nedenler arasında kırma kusurları ve şaşılık başta geliyor. Hastalık küçük yaşlarda tedavi edilmediği takdirde gelecekte önemli görme kayıplarına yol açabiliyor. Kırma kusurlarının, miyopi, hipermetropi ve astigmatizma olarak 3 ana grupta sınıflandırıldığını kaydeden Prof. Dr. Süheyla Köse, “Yeni doğan bebek gözlerinde yüzde 75 oranında hipermetropi ve astigmatizma, yüzde 25 oranında da miyopi izlenmektedir. Birkaç yıl içerisinde normale doğru gidiş olur ve kırma kusuru azalarak kaybolur. Ancak bazı bebeklerde bu normalleşme olmaz ve yüksek değerlerde göz bozukluğu görülebilir. İşte bu erken dönemde fark edilmeyen veya yaşla birlikte ortaya çıkan kırma kusurları, göz tembelliğinin en sık görülen nedenidir” dedi.
Zorunlu olmalı
Çocukların görme gelişiminin olduğu ilk 5 yaş içerisinde göz muayeneleri ve kırma kusurlarının ölçümünün yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Köse, “Görme tarama programları ile çocuklardaki kırma kusurları, şaşılık ve göz tembelliği kolaylıkla saptanabiliyor. Bu yüzden ülkemiz sağlık politikası içerisinde anaokuluna ve ilkokula kayıt sırasında çocukların göz muayenesi ile ilgili rapor zorunluluğunun konulması, büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
Aileler dikkat
PROF. Dr. Süheyla Köse, “Göz tembelliği genellikle tek gözde oluyor. Çocuğun televizyonu çok yakından izlemesi, gözlerini sık sık kırpıştırması, ovuşturması veya gözlerini kısarak bakması, baş ve göz ağrısından şikayet etmesi, aileleri gözde bir problem olabileceği konusunda harekete geçirmelidir” dedi.