27.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
Ege Engel Siz Yaşam Derneği Başkanlığı’nı yapan İnci Sancak ile İyilik Kulübü ile çıktıkları yolculukta özel çocuklarla nasıl tanıştıklarını, onlar için ürettikleri projeleri ve gelecekteki hedeflerini konuştuk.
Aslında Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’ın eşi İnci Sancak ile başkanlığını yaptığı Ege Engel Siz Yaşam Derneği’nin çalışmalarını konuşmak için buluştuk. İyilik Kulübü ile çıktıkları bu yolda yapılan faaliyetler ve organizasyonlarla birçok engelli çocuklara dokunmanın mutluluğunu paylaşmışlar ve paylaşmaya da devam ediyorlar. Buluşmaya dernek kurucu üyelerinden Aynur Şahin ve 22 yaşındaki ağır otizmli kızı Irmak da katılıyor. Anne-kızın yaşadıklarının derneğin kuruluşunda önemli rol oynadığını öğreniyoruz. Irmak, konuşamayan ve davranışını kontrol edemeyen özel bir çocuk.
Hem anne hem baba oldu
Evladının bu durumunu kabullenmesinin başlangıçta çok zor olduğunu belirten Şahin, “Önce aile için büyük bir travma oluyor. Ben bir de ardından eşimi kaybettim. Irmak’a hem anne hem baba oldum. Dernek olarak en büyük hedefimiz de ihtiyaç sahibi engelli bireyler ve onların ailelerine destek olabilmek. Özel çocuklarımızın yaşam becerilerini geliştirmek, kişisel ve öz bakımlarını kendileri yapabiliyor hale getirmek. Spora, sanat ve müzik çalışmalarına dahil etmek” diyor.
Aslında Aynur Hanım ve kızıyla zaman geçirmek, derneğin hedeflerini daha iyi anlamamızı sağlıyor. Bu sırada İnci Sancak sohbetimize katılıyor. Otizmde temas kurmak çok zor. Fakat Irmak, bir tek ona sarılıyormuş. Koşup “Merhaba” diyor. Sonra kollarını açıp bana doğru geliyor, şaşırıyorum. Sarılıyoruz. O an Irmak’ın ne kadar da “özel” olduğunu bir kez daha anlıyorum.
- Biraz kendinizden bahseder misiniz?
19 yaşında erken evlilik yaptım. 21 yaşında anne oldum. 22, 20 ve 12 yaşında 3 oğlum var. Eşimin işleri sebebiyle önce İstanbul, Malatya, Konya ve şimdi İzmir’deyim.
- Nasıl buldunuz İzmir’i?
Yaşanabilir, güzel ve rahat bir şehir. Burada arkadaşlıklarımız, dostluklarımız o kadar güzel oluştu ki, çocuklarımız burada büyüdü.
- Sosyal sorumluluk projelerine ilk ne zaman katıldınız?
Bundan 1 yıl önce diyelim.
- Neden çalışmak için özel çocukları seçtiniz?
Eşim engelli bireylerle ilgili kurumları ziyaret eder, ben ve çocuklarım da yanında olurduk. Kurumlara birçok insan geliyor, bağış yapan, hediye veren... Ama bizim için önemli olan onlara sarılabilmek, o anları paylaşmak. Hepsi bizim çocuklarımız. Gösterişten uzak, gerçekten sevgiyle yapmak lazım. Kolay bir şey değil. Sürekliliği ve o duygusal bağları kurmak çok özel. Kopamıyorsunuz...
- Başlangıçta kendinizi nasıl hissettiniz?
İlk an çok sarsıcı oldu. Gözyaşlarımı tutamadım. Ama sonra onları yalnız bırakmamaya karar verdim. Zamanla senin bir parçan haline geliyor, alışıyorsun. Benim ve eşimin bu duyarlılığı 3 oğlumuza da yansımış. Onlar da organizasyonlarımıza dahil oluyor. İnanın çocukları görmediğimiz de çok özlüyoruz. Paylaşmak, dokunmak ve sarılmak o kadar önemli ki... Sloganımız da o yüzden ‘Sevginin önünde engel yoktur” oldu. Bu müthiş bir şey.
‘Yaşamın Ritmi’ ses getirdi
- Gelelim Ege Engel Siz Yaşam Derneği’ne... Geçen ay muhteşem bir lansmanla tanıtımını yaptınız değil mi?
Evet harikaydı gerçekten. Biliyorsunuz 2 Nisan Dünya Otizm Günü. Akabindeki hafta boyunca bugüne özel etkinlikler düzenleniyor. Biz de lansmanımızı 9 Nisan akşamı gerçekleştirdik. Özel çocuklarımız Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde, Genel Sanat Yönetmenimiz Sinan Olcay, Şef Hakan Şensoy, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ve ünlü solist Burhan Öcal eşliğinde sahne aldı.
“Yaşamın Ritmi” konseri büyük ses getirdi. 1200 kişilik salon tamamen doluydu. 13 özel çocuğun farklı engel gruplara sahip olmasına rağmen nasıl başarı sergilediklerini görmek ailelerin mutluluğuna mutluluk kattı.
- Derneği kurma fikri nasıl oluştu?
Biz zaten 7 anne idik. Özel bireylerin temel ihtiyaçlarını gözeterek, eğitimlerine, temel yaşam becerilerine ve istihdam alanlarında yer alabilmelerini sağlamaya yönelik çalışma içinde yer alıyorduk. Hazırladığımız projeler gün geçtikçe büyüdü. Gelen yoğun taleplerle farklı bölgelerdeki çocuklara da ulaşabilmek istedik. Böylece Ege Engel Siz Yaşam Derneği’ni kurduk. Karşıyaka’da Demet Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezi’nin kapısını çaldık. Sevgili Kurucusu Demet Velioğlu, bizi karşılıksız bırakmadı. Beraber yol aldık.
- Bugüne kadar kaç çocuğa ulaştınız?
Henüz çok yeniyiz. Şimdilik 15 çocuğumuz var.
- Ulaşmak istediğiniz bir rakam var mı?
Öyle bir hedef belirlemedik. Çünkü çocuklarımızın sorunları farklı. Geçen işitme engelliler okulunu ziyaret ettik. 45 yatılı çocuk vardı. Biz otizmi engel olarak görüyoruz ama aslında onların ki de büyük bir engel. Herşeyin farkında olan ifade edemeyen çocuklar. Kendimizi o kadar eksik hissettik ki... Sonra yönetim olarak işitme engelliler için işaret dili eğitimi almaya karar verdik. İleriye dönük projelerde daha rahat iletişim kurmak istiyoruz.
ALTAY’DAN ÖZEL ÇOCUKLARA BRANŞ
- Hedefleriniz neler?
Bireylerin gelişim ve eğitimleri için olanaklar tanımak, bağımsız olarak toplumsal yaşama katılmalarının önündeki engelleri ortadan kaldırmak, ailelere destek mekanizmaları sağlamak. Ve tüm bunlar için de federasyonlarla, kamu ve özel sektör kurumlarıyla ve bu konuda çalışma yapan kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapmak istiyoruz. Özellikle evlerde gizlenen çocuklara ulaşmak ve onların eğitimini sağlamak öncelliğimiz. Organizasyonlar da düzenleyeceğiz.
Umarız ki farklı okullar da bize kapılarını açar. Yaşları büyüdükçe öz bakımları zorlaşan, hareketsiz ve bilinçsiz kilo alan çocuklarda sağlık sorunları baş gösteriyor. Biz hayatlarındaki bu boşukları sporla, sanatla, müzikle ve eğitimle doldurmak istiyoruz. Aileler büyük psikolojik sorunla yaşıyor. Biz burada da devreye girmek istiyoruz. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla zaten bir ağ oluşturduk. İlk etapta onlarla devam edeceğiz.
- Haftada kaç gün hizmet veriyorsunuz?
Şimdilik haftada bir gün İl Spor Müdürlüğü ile beraber spor etkinliklerine başladık.
- İzmirlilerin desteği nasıl?
Çok duyarlı bir şehirdeyiz. 3 güzel oluşum yaptık ve hepsine katılım çok fazlaydı. Elde edilen gelirler çocuklarımızın ihtiyaçlarına gidiyor. Dernek bağışlara ve gönüllü çalışanlara her zaman açık. Sponsorlarımız da bizim için çok önemli.
- Üniversiteler ile ortak bir çalışmanız olacak mı?
Evet. Ege Üniversitesi ile Engelliler Haftası’nda çok güzel bir program gerçekleştirdik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de devamlı dile getiriyor. “İzmir’de engelsiz yaşam için neler yapılabilir?” diye. Kendileri ile de görüşmelerimiz olacak. İzmir’de pek çok şey yapılabilir.
- Peki, yeni projeleriniz var mı?
Evet. Altay Spor Kulubü ile Türkiye’de bir ilke imza atacağız. Kulübün bünyesinde özel çocuklar branşı açılacak. Bu evlatlarımız için önemli bir adım. Gerçekleştirdiğimiz konser için müzik eğitimi alan çocuklarımız da eğitimlerine devam edecek.