15.12.2020 - 00:09 | Son Güncellenme:
Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme A.Ş’de (DEPARK) teknik tekstil alanında faaliyet gösteren İltema şirketi, ürettiği akıllı kumaş ile uluslararası piyasalara odaklandı. Şarj edilebilen ve altı saate kadar ısı yayan kumaşın birçok sektörde kullanıldığını belirten İltema Kurucu Ortağı Ayhan Prepol, ödüllü ürüne gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü ve DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nükhet Hotar da, “Ülkemizin rekabet gücünü artıracak firmalara, girişimcilere ve yatırımlara her zaman ihtiyacımız olacak. Bu yüzden inovatif fikirleri katma değere dönüştüren firmaları desteklemeye özen gösteriyoruz” dedi.
100 milyonluk pazar
DEPARK’ın sunduğu imkanların önemine dikkat çeken Prebol, “DEPARK’ın faaliyetlerine katılınca iyi bir network elde ettik. Farklı yerlerden kaynak elde etme şansı yakaladık. Aynı zamanda birçok etkinliğe ve yarışmalara katıldık. Otomotiv, tekstil, medikal ve savunma sanayisinde kullanılan ürünlerimiz ile 1 patent ve 2 faydalı model aldık. 10 ödülün sahibi olduk. Özel bir solüsyonla kapladığımız fiberleri yine özel bir yöntem kullanarak kumaş haline getiriyoruz. Böylece ortaya çıkan ürünü, ısı ihtiyacı hissedilen her yerde kullanabiliyoruz. Dokuma yöntemiyle bir araya getirdiğimiz fiberleri, müşterinin ya da pazarın ihtiyacına göre farklı boyut ve sıcaklıklarda da tasarlayabiliyoruz. Gelecekte, dünya ligine odaklandığımız ürünümüzü daha da geliştireceğiz. Bu alanda kısa vadede ulaşılabilecek pazar büyüklüğünün sadece ülkemiz için 100 milyon dolar seviyesinde olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
Gelenek ve teknoloji buluştu
TÜBİTAK’dan aldıkları destek ile 2016 yılında kurulduklarını kaydeden İltema Kurucu Ortağı Ayhan Prebol, “Firmamızı, DEÜ öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mustafa Erol ile birlikte kurduk. Hocamız da ısı yayan polimerler üzerine doktorasını yapmış bir bilim insanıydı. Ben ise teknik tekstil alanında uzun yıllar çalıştım. Dolayısıyla akademik bilgi ve sektör tecrübesi birleşince ortaya böyle güzel bir sonuç çıktı. Yaklaşık bir yıl içinde projemizi başarıyla sonuçlandırdık. Geleneksel dokuma yöntemlerini yüksek teknoloji ve inovasyon ile bir araya getirdik” diye konuştu.