23.07.2023 - 00:05 | Son Güncellenme:
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, şehrin yöresel ürünlerinin tanınırlığının sağlanarak ekonomik getirilerinin artırılması, yerel üretimin ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi ile turizme katkıda bulunmak amacıyla, şehre özgü özellik taşıyan ürünlere sahip çıkmaya devam ediyor. Coğrafi yapısı, verimli ovaları ve iklimiyle birçok ürünün yetiştiği Balıkesir’in gastronomi değerlerinin ön plana çıkması ve gastronomi şehri olması konusunda birçok faaliyet gerçekleştiren Başkan Yücel Yılmaz’ın talimatıyla, bu ürünlerin kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesinin korunmasının sağlanması için coğrafi işaret başvuruları yapılıyor.
26 tescilli ürün
Toplam 26 çoğrafi işaretinin 22’si gıda ürünü olan Balıkesir’in; Edremit, Burhaniye ve Ayvalık zeytinyağları, Edremit yeşil çizik zeytini, Balıkesir höşmerim tatlısı, Balıkesir kuzu eti, Savaştepe Mihaliç kelle peyniri, Manyas kelle peyniri, İvrindi kelle peyniri, Susurluk ayranı ve tostu, Göbel kuzu kokoreç, Kapıdağ mor soğanı, Avşa ada karası üzümü, Havran siyah inciri, Ayvalık lor tatlısı ile sakızlı kurabiyesi, Balıkesir kaymaklısı, manda kaymağı, Yağlılar basma helvası, Savaştepe Sarıbeyler seferberlik çöreği, Manyas kazak fasulyesi, Balıkesir pullusu, Gönen iğne oyası, Yağcıbedir halısı ile Marmara Mermeri ürünleri tescillendi. Bunlara her geçen gün bir yenisini eklemek amacıyla çalışan büyükşehir, Bükdere küflü deri katık peyniri ile Balya tereyağı için başvularını yaptı.