13.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Kuşadası Belediyesi ve KUSAV tarafından, Ayhan Sicimoğlu’nun katılımıyla düzenlenen etkinlik adeta karnaval havası estiren renkli kortej yürüyüşüyle başladı. Dernekler, vakıflar, dans okulları, jonglörler, orkestralar ve gösteri toplulukları birbirinden ilginç kostümleriyle büyük ilgi gördü. Sokak müziğinin dünyaca ünlü ismi Light in Babylon, sergilediği performans ile katılımcılara unutulmaz bir gece yaşattı. Başkan Ömer Günel, “Bir ilke daha imza atmanın mutluluğunu yaşıyourz. Sadece Kuşadası değil, Türkiye yeni bir festival kazandı. Ege ve Kuşadası mutfağının tadını çıkarın. Festivalimizin dopdolu, ilginç ve sıra dışı içeriği ile hem Kuşadalı hemşehrilerimize hem de kentimizi ziyaret eden yerli, yabancı konuklarımıza çok iyi geleceğini biliyoruz” dedi. Ayhan Sicimoğlu ise, “Festivalimizi İlerleyen yıllarda daha da geliştireceğiz” diye konuştu. KUSAV Başkanı Levent Köylü de, “Tüm Kuşadalılar üç gün boyunca bol lezzetli ve eğlenceli günler geçirecek” dedi.
Günboyu dans şovları
Ada’nın 7 farklı noktasında kurulan sahnelerde Samos Rembetiko Müzik, Kerimcan Temel, Yusuf Gülerhepşen, Emre Dinler, Sercan Özkaratufan, Ege Kabalak, Melih Gezmen, Rumeli Bandosu, Lefkoşa Ritmorkestra Grubu, Bate Bumbo, Violinist Kate dönüşümlü sahne aldı. Samos Dans Grubu, Latin Dans, Aydın Büyükşehir Kadın Zeybek Ekibi, City Circus, Tea Party, Pinions, Mirror Family, Samba Steps, Pandomim, Uçan Canlı Heykel, Hip Hop, Roman Havası, Çınarköy Zeybek Ekibi, Lefkoşa Engelsiz Modern Dans Ekibi, Studio 21 lgi gördü.
7 noktada tadım turu
Kentin 8 noktasında lezzet durakları da kuruldu. Katılımcılar, aldıkları biletlerle lezzet turlarına katıldı, Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Kuşadası Aşçılar Derneği’nin danışmanlığında hazırlanan yöresel yemeklerin tadına baktı. Kervansaray’da incir banma, Kale Kapısı’nda kese yoğurdu ile kuru biber ve Ege otlu mücver, Kaya Şavkay Meydanı’nda kabak çiçeği dolması da servis edildi.
Mis gibi bolama pişirildi
Festivalin ikinci gününde “Yöresel Lezzet: Bolama Atölyesi” düzenlendi. Adnan Menderes Üniversitesi Davutlar Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Şef Ozan Güngör ve Kuşadalı Nihal Güler eşliğinde gerçekleşen atölyede pişirilen ve ‘lok lok pilavı’ olarak da bilinen bolama katılımcılar tarafından çok beğenildi.
‘Tek kelimeyle hastasıyım’
Festivalde tv programcısı, müzisyen ve gezgin Ayhan Sicimoğlu’nun katılımıyla ‘Uygulamalı Zeytinyağı Tadım Semineri ve Atölyesi’ düzenlendi. Başkan Ömer Günel ve KUSAV Başkanı Levent Köylü’nün katılımıyla yapılan etkinlikte Sicimoğlu ve zeytinyağı uzmanları Yusuf Küçük ile Oktay Ay tadım yapıldı. Ayhan Sicimoğlu, “Ne şanslıyız ki Türk mutfağı, dünyada zeytinyağılar olarak adlandırılan bir yemek kategorisine sahip tek mutfak. Tek kelimeyle hastasıyım” dedi.
Doğal mantarlar
Festival, ‘Türkiye’nin Mantarları’ ve ‘Makro Mantarlar’ kitaplarıyla tanınan ünlü mantar bilimci (mikolog) Jilber Barutçiyan’ı ağırladı. İbramaki Sanat Galerisi’ndeki “Doğal Mantarlar” başlıklı bir söyleşiyle gastronomi tutkunları ile buluşan Barutçiyan, katılımcılara mantarlarla ilgili bilgi aktardı, mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.