EgeDurmadılar kazandılar!

Durmadılar kazandılar!

08.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bayramiç’de emekli memur, boş oturmaktan sıkıldı tavuk çiftliği kurdu. Manisa’da din görevlisi ve beden eğitimi öğretmeni arıcılıkta 20 kovana ulaştı

Durmadılar kazandılar

Pandemiyle birlikte evde geçirilen vakit artınca boş zamanlar üretimle değerlendi. Manisa’da yaşayan Yunusemre Diyanet Eğitim Merkezi Kur’an kursu eğiticisi Ahmet Avcul (39) ve beden eğitimi öğretmeni Selçuk Ürün (39) hobi olarak arıcılığa başladı. Spil Dağı Karakoca mevkisinde beş kovanla başladıkları arıcılığı 20 kovanla sürdürmenin mutluluğunu yaşayan iki arkadaş, taleplere yetişemediklerini belirtti.
Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi’ndeki arıcılık kursuna katılıp işe koyulduklarını anlatan Avcul ile Ürün, “Yeni başlamamıza rağmen arıcılığa bağımlı olduk. 50 veya 100 kovan bir devlet memuruna yük olabilir ama 10 kovan 15 kovan işi rahatlıkla yapılıyor. Şuan üreme mevsimi olduğundan arıların çoğalmasına çalışıyoruz. Birkaç ay içerisinde verim alcağız. Çevreden arıcılık yaptığımızı duyanlar, bize güvendikleri için sipariş veriyor. 300 kilo bal hedefimiz var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kazancı az mutluluğu çok

Çanakkale’nin Işıkeli Köyü’nde yaşayan Bayramiç Belediyesi’nden emekli Abdullah Özçelik ise (63), boş oturmaktan sıkılınca Işıkeli Köyü’ndeki 4 dönüm arazisine tavuk çiftliği kurdu. Özçelik, “200 tane ‘Lohman’ cinsi tavuk aldım. Her gün ortalama 180 yumurta alıyorum. Tanesini 80 kuruş ile 1 lira arasında satıyorum. Boş gezmek yerine tavuklarla ilgilenerek zaman geçiriyorum ve mutluyum” dedi.

120 milyon solucanı gübreye dönüştürüyor

İstanbulda bir döviz bürosunda veznedar olarak çalışırken, internette gördüğü solucan gübresini yetiştirmeye karar veren Kenan Kaştan, 6 yıl önce Çanakkale Bayramiç’te kurduğu tesiste 600 bin Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile gübre üretimine başladı. Zamanla üretimi artıran Kaştan, şu anda 120 milyon solucan ile ayda yaklaşık 20 ton solucan gübresi üretiyor.
Solucan gübresinin üretim aşamasıyla ilgili bilgi veren Kaştan, “Büyükbaş hayvan gübrelerini alıyoruz. Belli bir fermantasyondan geçirdikten sonra havuzların içerisinde bulunan solucanlarımıza bunları mama olarak veriyoruz. Bu işlem yaklaşık 7 veya 8 ay sürüyor. Sonunda makinelerimizin altında bulunan bıçak sistemiyle hasat yapıyoruz” dedi.