EgeDönüşümde İzmir ‘pilot il’ seçildi

Dönüşümde İzmir ‘pilot il’ seçildi

21.07.2024 - 00:25 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Dünya Bankası arasında imzalanan protokole göre İzmir, ‘İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesi’ kapsamında pilot il seçildi.

Dönüşümde İzmir ‘pilot il’ seçildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre İzmir’e kentsel dönüşümde kullanılmak üzere toplamda 330 milyon 500 bin avro bütçe ayrıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Üst limit 2,5 milyon TL olmak üzere; 0,69 faizle 180 ay vadeli krediler verilecek. Ayrıca üzerine kayıtlı bir konutu olmayan orta ve dar gelirli vatandaşlarımız ile şehit ve gazi yakınlarına, emeklilere ve engellilere yıllık yüzde 0,25 finansman indirimi de sağlanacak” ifadelerine yer verildi. Kentteki yapı sektörü temsilcileri, kararın İzmir’de kentsel dönüşümün önünü açacağını vurguladı.

Tanyer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer: Evini yenilemek isteyen vatandaşların krediye daha rahat ve uygun koşullarda ulaşması durağanlaşan yapı sektörü için önemli bir destek sağlayacak. Vatandaşların konut ihtiyaçlarını giderebilmeleri için sektörün teşvik edilmesi önem taşıyor. İzmir’de kentsel dönüşüm projelerinin artırılması ve yeni imarlı arsaların kullanıma açılması gerekli. Gayrimenkul sektörü her şeye rağmen en çok kazandıran yatırım aracıdır.

Haberin Devamı

Sirius Yapı A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öncü: Açıklanan kredi desteği yaraya merhem olmakla birlikte sektörün geneline hitap etmiyor. Yaklaşık 5 bin konutun dönüştürülmesi için yeterli olacaktır. Fakat İzmir’in yapı stoğunun yüzde 65’inin dönüştürülmesi gerektiğini de biliyoruz. Bu konuda verilen teşvik miktarı artırılmalı. Yapı sektöründe kentsel dönüşüm yapan firmalar yalnızca yüzde 5 civarında. Kredi kapsamı genişletilmeli.

Coordinat Yapı Kurucu Ortağı Caner Tan: Kentsel dönüşümden faydalanmak isteyen insanlar finans konusunda sıkıntı yaşıyordu. Verilen destek kredisi değerlendirilmesi gereken bir fırsat. Vatandaşlara doğru şekilde anlatılması gerekiyor. Bu krediyle müteahhitler hak ediş yöntemiyle ödeme alacaklar ve inşaat süresince de binaların sağlamlıkları kontrol edilecek. Kredi yapı sektörü için de hareketlenme sağlayacak.

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İzmir’i pilot il olarak seçmesi çok olumlu bir adım. İzmir’de konut stoğu hem eski hem de depremler nedeniyle binalar yorgun. Bunun için ihtiyaca göre konut üretilmeli. Kentsel dönüşüm sağlam konutlarda yaşamak isteyenler için bir fırsat sunuyor. Gözde Grubu olarak bugüne dek binlerce kişiyi ev sahibi yaptık. Türkiye’de 10 farklı kentte sağlam ve ulaşılabilir özellikteki konutlar için adımlar atmak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.