04.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencisi ve Engelli Öğrenci Birimi Temsilcisi Burak Oral, yaklaşık bir yıl önce görme engelli bir öğrencinin ders materyallerinde yaşadığı problemden yola çıkarak, sınıf arkadaşları Emre Köksal, Buse Güneş, Yağız Gazibaba ile birlikte bitirme projelerinde konuyla ilgili çalışmaya karar verdi. Çevresel faktörlerin bir kısmını görme engelli bireylere sesli şekilde bildiren bir cihaz üretmek için kolları sıvadı. Dört öğrenci; yapay zeka, makine öğrenimi ve görüntü işleme teknolojilerini kullanarak bir prototip üretti.
Bunlar yaşanmamalı
Dr. Öğretim Üyesi Korhan Karabulut danışmanlığında hazırladıkları projenin ortaya çıkış süreci hakkında bilgi veren Burak Oral, “Geçen yıl görme engelli bir öğrenci arkadaşımız, fotoğraflar üzerindeki yazıları okuyan bir sistem olmadığı için yaşadığı bir problem sebebiyle birimimize başvurmuştu. Benim asıl dikkatimi çeken olay, görüntü işleme, bilgisayar görüşü gibi yapay zeka teknolojilerinin çok hızlı ilerlediği günümüzde, görme engellilerin bu tarz zorluk yaşadığını görmek oldu. Sınıf arkadaşlarım Emre Köksal, Buse Güneş ve Yağız Gazibaba ile konuşup bitirme projemizde, görme engellilerin günlük hayatını kolaylaştırmayı hedefleyen bir yerli ürün yaratmak istedik” dedi. ‘Virtual Eyes’ ismini verdikleri projeyle ilgili bilgi veren Oral, şöyle devam etti:
“Çalışmalarımız sonunda; yüz tanıma, kullanıcıya yaklaşan cisimlere karşı sensör yardımı ile uyarı verme, Türk lirası tanıma, basılı veya el yazısı olarak hazırlanmış yazıları tanıyıp okuma, yaya trafik ışıklarının durumunu kullanıcıya bildirme, kullanıcının önündeki ortamı betimleme gibi özelliklere sahip bir prototip ortaya çıktı. Kullanıcı, bu özellikleri isterse hazırladığımız bileklik üzerindeki butonlar yardımıyla kullanabilirken isterse de sesli komutlar vererek kullanabiliyor.”
Gençler, “Eğer projemizi gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğumuz desteği bulabilirsek, eklemek ve geliştirmek istediğimiz birçok özelliği şimdiden belirledik. Virtual Eyes’ın erişmesini istediğimiz en üst nokta ise görme engellilerin günlük hayatta yaşadığı sorunları olabildiğince ortadan kaldıran bir akıllı asistan olması” ifadelerini kullandı.
Ödül de aldılar
Dört genç, bu yıl 8.’si düzenlenen 11 üniversitenin 14 ayrı yazılım ve bilgisayar mühendisliği bölümünden 100’ü aşkın akademisyen ve binden fazla öğrencinin katıldığı Genç Beyinler Yeni Fikirler Proje Pazarı ve Bitirme Projeleri Ortak Sergisinde de Türkiye Bilişim Derneği Özel Ödülünü kazandı.