Ege‘Deniz salyası bizden uzak’

‘Deniz salyası bizden uzak’

10.06.2021 - 00:15 | Son Güncellenme:

İlk bilimsel verilere göre, deniz salyasının ‘İzmir’den uzak’ olduğunu belirten Büyükşehir Başkanı Soyer, “Temizlemeye devam ettikçe daha da uzak olacak. Gevşemeyeceğiz” dedi

‘Deniz salyası bizden uzak’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu’nun (BASİFED) toplantısında, Marmara Denizi’ni tehdit eden ve Ege Denizi için de sorun oluşturabileceği belirtilen deniz salyasıyla ilgili açıklamalarda bulundu, “Biz temizlemeye devam ettikçe, kirlenmesinin önünü kestikçe bu felaket bizden uzak duracak. İçiniz ferah olsun, ilk aktarılan bilimsel veriler bu felaketin bizden uzak olduğunu gösteriyor” dedi.

Başkan Soyer, deniz salyasından (müsilaj) İzmir trafiğine birçok konu hakkında üyelerin sorularını yanıtladı. İlk verilerin İzmir için yüreklere su serptiğini belirten Soyer, “Denizlere verilen arıtma sularının ileri biyolojik arıtma tesislerinden çıkması halinde denizin ekolojik dengesinin etkilenmediği, olumsuz bir tablo olma ihtimali olmadığı aktarıldı bize. Narlıdere ve Çiğli’de ileri biyolojik arıtma tesislerimiz var, arıtılan suyun körfezin kirlenmesine etki etmediği sonucu ortaya çıktı. İzmir ileri biyolojik arıtmada Türkiye lideri. Bizim bir yandan körfezin temizlenmesi ile ilgili sürdürdüğümüz yağmur suyu-pis su ayrıştırma kanalları yapım işi devam ediyor. Her yapılan kilometre, kanal, yağmur suyu ve pis su arıtma kanalının ayrıştırılması körfezin temizlenmesine hizmet ediyor. Marmara gibi kapalı deniz değil. Doğal olarak süren sirkülasyon var. biz kirletmediğimiz sürece doğanın kendini yenilemesi, sirkülasyonun temizlemesi artıyor. Biz temizlemeye devam ettikçe, kirlenmesinin önünü kestikçe bu bela, felaket bizden uzak duracak. Tabii ki gevşemeyeceğiz” dedi.

‘Yine de dikkat!’

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay, körfezin durağan sularının risk olduğunu söyledi, “Kentta sular, yüzde 98 oranında ileri biyolojik arıtma sistemi kullanılarak denize deşarj ediliyor. Ancak bu da çözüme yetmiyor. Çevre illerden gelen arıtılmamış sular var” dedi; önlem alınmazsa, beklenmedik sonuçlarla karşılaşılabileceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

‘Göreve hazırız’

Deniz salyasıyla ilgili bir açıklama yapan, Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Küresel iklim sorunu artık tüm kurumlarca ciddiye alınmalı” dedi. Denizlerin ekosistemini etkileyen bu tehdide karşı her türlü göreve hazır olduklarını belirten Batur, “Bu tehditle mücadelede herkesin ortak hareket etmesi şart. Bir kere küresel iklim sorunuyla ilgili ciddi mücadele başlamalı ülkemizde. Tüm kurumlar, vatandaşlar artık çevrenin değerini bilmek zorunda” dedi.

‘Geçip gidemezdim’

Turist olarak İzmir’e gelen Ukraynalı Olga Kotik, İzmir’in Çernobili olarak adlandırılan nükleer atık alanına ilişkin olarak, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın yaptığı Duran Adam eylemini öğrendi. Ülkesinde 36 yıl önce yaşanan Çernobil nükleer felaketinin acılarını yaşayan Kotik, atıkların bulunduğu alanı Başkan Arda’yla birlikte gezdi, “Öylece geçip gidemezdim” dedi.

Yazarlar