Ege‘Değişen ekonominin anahtarı kadın’

‘Değişen ekonominin anahtarı kadın’

10.03.2022 - 01:56 | Son Güncellenme:

EİB’in ‘Sürdürülebilir İhracatta Kadın Girişimcilerin Rolü’ etkinliğinde, eşitlikçi bir zihniyet devrimi gerektiği vurgulandı

‘Değişen ekonominin anahtarı kadın’

Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği “Sürdürülebilir İhracatta Kadın Girişimcilerin Rolü” webinarına katılan İzmir iş dünyasının kadınları, sürdürülebilir bir ihracat için eşitlikçi bir zihniyet devrimi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Öncü girişimler

İhracatçı birlikleri arasında ilk kez Global Compact Sürdürülebilirlik Sorumluluk Raporunu teslim ettiklerini belirten EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlendirilmesi Prensipleri imza sürecimizi de tamamladık” dedi.

Etkinliğe katılan Agrobay Seracılık Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Şentürk Salık ise, “Tarımı bilimselleştirerek, inovasyona ve AB Yeşil Mutabakat’ına uyarak, karbon ayak izimizi azaltacak çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Bünyemizde çalışan 1000 kişinin 900’ü kadın. Bütün çalışanlarımıza eğitimler vererek, zamanla sürece uyum sağladık” dedi.

İş hayatında duygusal zeka, detaycılık, dayanıklılığın anahtar kavramlar olduğunu dile getiren Demoteks Tekstil Kurucu Ortağı Hülya Karaduman da, “Hiçbir zaman elemanlarımın patronu olmadım. Şirketimizin yüzde 80 çalışanı kadın. Bir kadın olarak işimi kurarken zorluk değil hep destek gördüm” diye konuştu.

Haberin Devamı

M.H.E. Gıda Genel Müdürü Hülya Peker ise, “Gençlere tavsiyem; sattıkları ürüne hakim olmaları. Mutlaka üretimi sanayiyi bilmeleri gerek” ifadelerini kullandı.

Başrol belli

Ekonomi Yazarı Meliha Okur da, “Önümüzde sosyal ekolojik piyasa ekonomisine dönük bir yolculuk başladı. Bu sistem sürdürülebilirlik üzerine oturtuldu. Burada da kadının çok önemli bir rolü var” dedi.

Kardemir Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Bakırel de, “Yeni tesisimizle birlikte kadın çalışan sayımızı da iki katına çıkaracağız. Teknik altyapı isteyen alanlarda kadın çalışan sayısının artması için Makine Mühendisliği ya da Metalurji Mühendisliğinin kadınlarımızın tarafından daha çok tercih edilmesi gerek” çağrısı yaptı.

Sezgin Mermer Kurucu Ortağı Reyhan Sezgin, “Kkadın çalışanlarımız toplamda yüzde 50’yi oluşturuyor. İdari kadronun ise, yüzde 70’i kadın. Türk taşını dünya piyasalarında hak ettiği yere getirdik. Farklı ülkelerden mimarlar projelerine artık Türk taşı istediklerini yazıyor” dedi.

Türkiye’de İhracatçı Birliklerinde İlk Kadın Başkan, TEMA Vakfı Başkanı Deniz Ataç ise, kadınların toplumlarda en üst seviyede görev almaları gerektiğine işaret etti.