EgeDarphane’den farksız

Darphane’den farksız

17.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Marmaris Limanı’nı son 8 yılda toplam 530 gemi ziyaret etti, 1 milyon 211 bin 717 turist getirdi. Ekonomiye yaklaşık 121 milyon Euro kazandırıldı

Darphane’den farksız

Türkiye’nin özelleştirilen ilk limanı unvanına sahip Marmaris Limanı’nda 8 yılda büyük gelişme sağlandı. O tarihe kadar senede 2-3 yolcu gemisinin uğradığı limana 2001’de 28 yüzen saray demir attı. 4 yıl içinde bu sayı yüzde 250 arttı. 2004’te 70 kruvaziyerle 102 bin yolcu geldi. Talep artınca Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş. Yönetim Kurulu, limanı büyütme kararı aldı, ilgili makamlara başvuru yapıldı. Aradan geçen yaklaşık 4 yılda gereken izin çıkmayınca, gemi sayısı 60-80, yolcu sayısı ise 90-110 bin arasında sabitlendi. Bu sezon ise 79 yüzen saray 107 bin 320 yolcu, 60 bin de mürettebat getirdi.

Tanıtıma da katkı yaptı
Marmaris Liman İşletmesi Müdürü Şükrü Tugay, bu rakamların, ekonomik krize rağmen 2009’da yüzde 5 artış göstermesini beklediklerini söyledi. Özelleşmenin ardından, toplam 530 geminin 1 milyon 211 bin 717 turisti ilçeye getirdiğini belirten Tugay, şöyle dedi: “Yapılan araştırmalara göre gemi yolcuları, uğradıkları her limanda en az 100 Euro harcıyor. Bu hesapla, (personel hariç) ülke ekonomisine yaklaşık 121 milyon 158 bin Euro kazandırdık. Bu arada, en etkili yöntem olan yerinde tanıtım yapıldı, Marmaris’in doğal güzellikleri milyonlarca kişiye, sözlü ve görüntülü şekilde ulaştırılmış oldu. 10 bin kişiye ulaşmayı amaçlayan bir turizm fuarına harcanan parayı göz önüne alırsanız, limanın tanıtıma da milyonlarca dolarlık katkı sağladığını söylemek yanlış olmaz.”
Uluslararası ekonomi çevrelerinin, kruvaziyer turizminin, küresel krize rağmen büyüme gösterdiğini açıkladığına dikkat çeken Tugay, sektörden daha fazla yararlanmak amacıyla limanı büyütmek istediklerini dile getirdi. 300 metrelik yeni iskele yapımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bünyesindeki komisyonun kararını beklediklerini kaydeden Şükrü Tugay, “2008’de 15 milyon insan gemiyle tatile çıkmış. Bu sayının önümüzdeki yıl 20 milyona çıkması ve 35 milyon dolar gelir elde edilmesi bekleniyor. Deniz turizmi yüzde 7.4’le dünyada en hızlı büyüyen sektör. Bu pastadan payımızı almak için limanımızı büyütmek istiyoruz” diye konuştu.


Limanın geleceği referanduma bağlı
Muğla’nın Marmaris Limanı’nın körfezin içine doğru inşa edilecek iskeleyle 300 metre uzatılmak istenmesine, ilçede yaşayanların karar vereceği bildirildi. Marmaris Liman İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Tugay, 3 yıl önce projesi hazırlanarak ilgili makamlara sunulan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay bekleyen iskelenin ilçenin doğasına, canlıların sağlığına ve sürdürülebilir turizme darbe vuracağına yönelik iddiaların bilimsel olmadığını ve gerçekleri yansıtmadığını savundu. Tugay, “Bakanlıktan onay çıksa bile referanduma gideceğiz. Halkın istemediği bir şeyi yapmayız” dedi.
ENDER TÜRKKAN Marmaris DHA


En büyük marina nisanda açılıyor
Aydın’ın Didim İlçesi’nde inşaatı devam eden ve Türkiye’nin en büyüğü olacağı belirtilen marinanın nisan ayında hizmete gireceği açıklandı. Doğuş Holding’in yap-işlet-devret modeliyle yaptığı, 50 milyon dolara mal olacak D-Marin Didim için aralarında 2 ünlü Hollywood yıldızının da bulunduğu yat sahiplerinden talep geldiği belirtildi. İşletme Müdürü Murat Yaprak, “650 yat karada, 450 yat ise denizde bağlama kapasiteli marina, Didim’e çağ atlatacak” dedi. HASAN BAYRAK Didim DHA

Yazarlar