10.07.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
"Restoran açma fikri nereden geldi aklınıza" diyorum, yanıtlıyor:Biz aslında Alsancakta saatçilik yapıyorduk. Yedi yıl önce dükkan komşumuz Antepli Celal Aslanla lokantacılığa soyunduk. İnanır mısınız bana deselerdi "sen lokanta açacaksın", hayatta inanmazdım. Güzellik uzmanıyım. Ama çalışmıyorum, ev hanımıyım yani. Ev işleriyle uğraşmayı da çok seviyorum. Zaten tarhanamı, reçelimi, turşumu kendim yaparım. İşte bu doğal beslenme şeklini de kendi restoranımızda uyguluyoruz." İzmir, her zamanki sıcak günlerinden birini yaşıyor. Akşamüstü Hülya Sözenle Alsancakta buluşup Çeşme Ilıcadaki restoranları Pirpirime gideceğiz. Bekletmeden geliyor Hülya Hanım. Bir oh çekiyorum, klimalı otomobile binince. Hülya Sözen hoş sohbet, zarif ve güzel bir hanım. Başlıyoruz sohbete. Sohbet ederek varıyoruz Çeşme Ilıcaya. Sheraton Otelinin önünden kıvrılarak geçiyoruz. Yaklaşık 100 metre sonra sol tarafta Pirpirim Restoran. Otomobili biraz ilerideki ücretsiz park yerine bırakıyoruz. Bizi Hülya Hanımın eşi Hüseyin Sözen ve ortakları Celal Aslan karşılıyor. Eskiden ev olan, son 3 - 4 yıldır da bar olarak işletilen mekan 2000 metrekare alana dağılmış. Ortadaki ev, 45e yakın çalışan için lojman olarak kullanılıyor."Karşımızdaki pano da nedir?" diye soruyorum. "Arka bahçeyi projeksiyonla yansıtıyoruz" diyerek ekliyorlar, "Çoğu kişi bütün mekanı ön bahçe sanıyor ve herkes arkayı tercih ettiği için de boş görünüyor. Böyle bir görsellikle tanıtım yapalım dedik." Mekan eskiden evmiş Çok güzel ışıklandırılmış bir alt geçitten geçiyoruz. Aman Allahım! Bu ne güzel bir saklı bahçe böyle. Haklılar arka bahçeyi önden göstermekte. Ancak, bu saklı güzelliği projeksiyon da yeterince anlatamıyor bence. Mutlaka görmek gerek. Bir gören bir daha vazgeçemez zaten. Her taraf zakkumlarla, palmiyelerle, çiçeklerle kaplı, ortada bir havuz. Saat 21.00de başlayan fasılla, tam bir cennet. Fasılı TRT sanatçıları veriyor. Kanun, klarnet, keman ve ritmden oluşan dörtlü bir ekip. En güzel yerde masamız hazır. Klasik Türk Sanat Müziği ve günümüz şarkılarını eğitimli seslerden dinlemek ne hoş. Soframıza önce Antep turşusu, sıcak suda Antepin taze peyniri ve yağsız, acılı, ekşili kaşık salata lavaş ekmeği eşliğinde geliyor. Benim favorim kuru patlıcan dolmasını, zeytinyağlı ve soğuk sunuyorlar. Saklı bir bahçe gibi "Aslında etli olmaz mı bu dolma? Neden zeytinyağlı yaptınız?" diyorum. Celal Bey, "Kışın öyle ama yazın zeytinyağlı daha hafif oluyor. Bir de yemekleri Antep usulü yapsak çoğu kişi yiyemez. O nedenle yağını, acısını Egeliye uygun ayarlıyoruz. Normalde Antepte kebaplar kuyruk yağı olmadan pişmez. Ama özellikle de yazın böyle sıcak bir yerde çok ağır olur. Hem de sağlık açısından da daha hafif" diyor. Kebaplar hafif... Gerçekten de yağsız salata ve peynir, turşu neredeyse sıfır kalori. Ama yanında gelen o sıcak lavaş... Arkadan Antep usulü fındık lahmacun, sade yağsız patlıcan ezmeyle geliyor. Nefis bir şey bu! "Siz ezme seviyorsunuz galiba" diyor Celal Aslan. Bu kez sıcak ekmekle sıcak ezme geliyor. Bunda da yağ yok ama inanılmaz güzel! Kim demiş yağsız lezzet olmaz. Deneyin sonra da bana yazın isterseniz. Kebaplardan Ali Nazik ve Altı Ezmeli var. İkisini de soğutmadan tadıyorum. Söyleyecek söz yok. Çiğ köfte servisi yapılıyor.Müzik, yemek, sohbet derken zaman su gibi akıp gidiyor. Sıra tatlıda. Çikolatalı sufleyi tercih ediyorum. Hülya Hanımla beraber yiyelim diyoruz. Aslında ballı ceviz ünlüymüş Pirpirimin ama o gün mönüde yoktu. O nedenle tadamadım. Tabii suflenin pişmesi biraz zaman alıyor, ama değer! Uzun süredir yediğim en iyi çikolatalı sufle olduğunu belirtmeliyim. Hülya Hanım da, "Mönüye yeni kattık ben de tatmamıştım" diyor. İkimiz de pudra şekeri ve kremayla servis edilen bu sufleye bayılıyoruz. Ancak, dikkat edin benim gibi ağzınızı yakmayın.(Tel: 732 48 09 - 723 42 46. Şifne Cad. No: 10 Ilıca, Çeşme) Spesiyal kebap 12 milyon lira.Adana kebap 8 milyon liraİçli köfte 2 milyon liraBaşpınar lahmacun 2 milyon lira ege@milliyet.com.tr MÖNÜDEN