16.12.2017 - 02:51 | Son Güncellenme:
Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidin özellikle toplardamarlara olan basıncın artmasından dolayı bu dokuda şişme ve aşağı sarkma oluşturduğunu belirten Op. Dr. Demirtaş, “Kanama, ağrı ve ele gelen meme şeklindeki şişlikler hastaların şikâyetleri arasındadır. Kabızlık, hemoroidin önemli nedenleri arasındadır” dedi.
‘Ortalama 2 dakika’
Kabızlığın 3 günü aşan ve zorlanarak dışkılama yapmak olduğunu belirten Op. Dr. Demirtaş, “Kabızlıkta hemoroit dokusunun aşağı doğru zorlanarak itilmesi, bu dokunun şişmesine ve aşağı doğru sarkmasına neden olmaktadır. Kabızlığın nedeni de yanlış beslenmedir” diye konuştu.
Dr. Demirtaş, tedavide hastalara beslenme düzeninde değişiklik ve medikal tedavilerin daha sık önerildiğini ancak yine de hastalığı ilerlemiş bazı hastalarda cerrahi tedavi uygulanabildiğini vurguladı. Hastalıktan korunmada önemli olan iki etkenin beslenme ve tuvalet alışkanlığı olduğuna vurgu yapan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Beslenmede posalı gıdalar ve su içimi önemli. Tuvalet alışkanlığı için günün aynı saatinde, özellikle kahvaltıdan sonra dışkılamaya gitmek ve bunu rutin hale getirmek önemlidir. Tuvalette ortalama 2 dakikadan uzun kalmamak önemli. Tuvalete telefon veya gazete ile gidilirse süre uzar. Bu gibi durumlardan kaçınılmalı. Dışkılama hissini fazla ertelememek, uzun süre ıkınmamak gerekir.”