23.07.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:
Her yıl faaliyet programına eğitime yönelik projeler alan Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Cumhuriyet’in 100. yılı hazırlıklarını eğitime destek projesi ile taçlandıracak. Cumhuriyet’in 100. yılına, Cem Adrian’ın solistliğinde Olten Flarmoni Orkestrası konseri ile girmeye hazırlanan EGİAD, etkinliğin sponsor gelirlerine kendi bütçesi ve üyelerinin katkılarını da ekleyerek Urla EGİAD Ortaokulu’na spor salonu yaptıracak. Konser, EGİAD’ın ev sahipliğinde 21 Ekim’de Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek.
Gönül bağımız var
2003 yılında Fatih Dalan başkanlığındaki 7. dönem yönetim kurulu üye bağışlarıyla yaptırılan okul, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlanarak 2004 yılında hizmete girdi. EGİAD’ın okula desteği ise hep sürdü. 2012 yılında ek hizmet binası yaptırıldı. Özellikle fahri üyelerin ellerini üzerinden çekmedikleri okula 2017 yılında bilgisayar laboratuvarı kuran EGİAD, son yıllarda voleybol takımına da destek veriyor. Takımın deplasman masraflarını EGİAD’ın fahri üyeleri karşılıyor. Ülke çapında dereceler alan, şampiyonluklar kazanan takım, bunu altyapı eksiklikleriyle başarıyor. EGİAD daha önceki yıllarda okula spor salonu yaptırmış, ancak bu salon ihtiyaç nedeniyle yemekhaneye dönüştürülünce, çocuklar spor çalışmalarını yine bahçede yapmak zorunda kalmıştı. Okul yönetiminin, EGİAD yönetimini bu durum hakkında bilgilendirmesiyle proje gündeme geldi.
Cumhuriyetin 100. yılına yakışır bir etkinliği zaten düşündüklerini söyleyen EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, “Dernek olarak o dönemki yönetici ve üyelerimiz okulu yaptırıp, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlamış ama okulla gönül bağımız, aidiyet duygumuz hiç kopmadı. Okula spor salonu yaptırma amacıyla birleşince, 100. yıl etkinliğimiz daha anlamlı hale geldi. İmkansızlıklar içinde sporda başarı kazanmak için çalışan çocuklarımıza destek olmak Cumhuriyet’in ruhuna yakışır bir girişim olacak. Bir okulun eğitim kalitesini artırmak bile önemli. Bu proje geçmiş dönemlerdeki üyelerimizden bize geçen okulla ilgili aidiyet duygusunu, yeni üyelerimize kazandırmak konusunda da büyük fayda sağlayacak. Genç üyelerimize, eğitime destek vermenin gururunu yaşatmak amacındayız” dedi.
4 milyon liraya mal olacak
EGİAD Yönetim Kurulu’nun spor salonu yaptırma kararının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin alındığını anlatan Yelkenbiçer, “Yaptıracağımız salon çadır tipi olacak ama çelik konstrüksiyonlarla desteklenen oldukça sağlam bir yapı hazırlanacak. Bunun için gerekli tüm araştırmaları yaptık, farklı firmalardan fiyat tekliflerini aldık. Yapıcı firma ile anlaşma aşamasındayız. 4 milyon liralık bir maliyet öngörüyoruz. Malzemelerin yurtdışından gelmesi, kurulumu ciddi bir süreç ama yeni eğitim-öğretim dönemine hazır olacak. Bu proje için üyelerimizden bağış alacağız. Dernek bütçemizi devreye sokacağız. Cumhuriyet’in 100. yılı için düzenleyeceğimiz konserin sponsorlarından sağladığımız kaynağı salonun yapımında kullanacağız. Salonun maliyetinin üzerinde para toplamamız halinde okulun diğer fiziki şartlarını da iyileştirmeyi hedefliyoruz. Okulun; boya badanaya, tamirata, her şeyden önemlisi tuvaletlerinin yenilenmesine ihtiyaç var. Çocuklarımızın daha iyi koşullarda eğitim almasını istiyoruz. Ülkemizin geleceğinin gençlerde olduğunun bilincindeyiz. Bütün çabamız onları geleceğe hazırlamak için. Elimizdeki tüm imkanları zorlayarak çocuklarımızın ve gençlerimizin çağımıza yakışır imkanlarla eğitim alacağı koşulları yaratmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
EGİAD olarak hedeflerinin her zaman Atatürk’ün çizdiği yol olduğunu hatırlatan Yelkenbiçer, şöyle devam etti:
Atatürk’ün hedefine doğru
“Ülkeyi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarma hedefi doğrultusunda, hangi adım atılması gerekiyorsa atmayı sürdüreceğiz. Kurumsal yapımızla Cumhuriyet’imizi bugün bulunduğu noktadan daha da ileriye taşımak adına kendi alanımızda özveri ile çalışıyoruz. Amacımız, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılında ülkemizi gençlerimizin mirasına layık ve hayallerine uygun bir seviyeye çıkarmak adına üretmek. Bunun için eğitimden teknolojiye kadar her alanda gerçekleştirdiğimiz faaliyetler ile İzmir’i iddia sahibi bir şehir olarak birinci lige çıkartma gayreti gösteriyoruz. Bu süreçte en büyük desteğimiz de Türkiye Cumhuriyeti’nin bugün gelmiş olduğu noktadır. Cumhuriyet’imizin 100. yılında EGİAD Ailesi olarak ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyet hedefi doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz. Yeniden göreve geldiğimiz son genel kurulda da dile getirdiğimiz misyon bunu gerektiriyor. Biz ekonomik bir örgütlenme içinde olsak da kültür ve eğitimden bağımsız hareket edemeyeceğimizin bilincindeyiz. Atatürk de genç Türkiye’nin büyümesi yolunda ekonomik kalkınma kadar, eğitim ve kültüre yatırım yapmaya önem verirdi. Sofya’da görevli olduğu dönemden başlayarak, klasik müzik konserlerine, operalara giderek farklı müzikleri tanıma fırsatı buldu. Klasik müziğin ülkemizde sevilmesine öncülük etti. Biz de onun bu çabalarını örnek alarak kurduğu Cumhuriyet’in 100. yılını ona yakışır şekilde kutlamak istedik. Bizim bütün kültürel etkinliklerimiz her zaman bir sosyal sorumluluk projesine de vesile oluyor. Şimdi de bu geleneğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.”
100. yıla yakışır proje
Gerek Cumhuriyet’in hedefleri gerekse EGİAD’ın hedeflerine yakışır şekilde büyük bir konsere hazırlandıklarını sözlerine ekleyen Yelkenbiçer, bu amaçla Olten Sanat Vakfı ile iletişime geçtiklerini belirtti, “EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erkan Karacar, Olten Sanat Vakfı’nın da yönetiminde yer alıyor. Onun sayesinde Olten Sanat Vakfı Başkanı Ceyhan Olten ve İcra Kurulu Başkanı Fatma Olten ile bir araya geldik. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Büyük Salon’da Olten Flarmoni Orkestrası ile konser düzenleme kararı aldık. Salonu kullanmamız için İzmir Büyükşehir Belediyesi de destek verdi. Solist konusunda ise Cem Adrian isminde hemfikir olduk. Cem Adrian, benim Bilkent’te öğrenci olduğum yıllarda dinleme fırsatı bulduğum bir isim, sevdiğim bir sanatçı. Kendisi geçmiş yıllarda Olten Flarmoni Orkestrası ile konser vermişti. Olten Sanat Vakfı Sanat Koordinatörü Akgün Çavuş’un devreye girmesiyle Cem Adrian ile anlaşma sağladık. Konser tarihimizi 21 Ekim olarak netleştirdik. Konser için bilet satışı olmayacak. EGİAD üyeleri ve fahri üyeleri eşleri ile davetlimiz olacak. Konserden sponsorlarımızın katkılarıyla gelir elde etmeyi planlıyoruz. Sponsor gelirlerinin tamamı okulun ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kullanılacak. Bu konserle hem Cumhuriyet’imizin 100. yılını ona yakışır bir etkinlikle kutlayacağız hem de eğitim ve spora destek sağlayacağız” şeklinde konuştu.
‘Şenlik havasında bayram kutlayacağız’
EGİAD Ailesi’nin bir parçası olduklarını dile getiren Olten Sanat Vakfı İcra Kurulu Başkanı Fatma Olten, ‘Birlikte görkemli bir konser organizasyonuna imza atacağımız için mutluyuz. EGİAD ve Olten Sanat Vakfı, işbirliğinde bayram şenliği yaşatacağız. Sadece bayram kutlamayacağız. Çok kutsal bir amacımız da olacak. Bu etkinlikte olma nedenimiz, arkasında EGİAD olması ve eğitime destek sağlamak amacıyla yapılması. Olten Sanat Vakfı da EGİAD da bir sanat etkinliğine özel bir değer katıyor. Biz vakıf olarak böyle kutsal bir amacı olan etkinliğin parçası olmaktan mutluyuz” dedi.
Bir farkındalık projesi Olten Filarmoni
Aralık 2013’te kurulan Olten Filarmoni Orkestrası, 2014-2015 konser sezonundan itibaren düzenli konserlerine başladı. Temel amacı ise, sanatçı gençlere istihdam sağlayıp onlara kendilerini ifade edebilecek bir platform oluşturmak. Deneyimli sanatçı kadrolarının hemen yan sandalyesinde oturan genç konservatuvar mezunları için sanatlarını icra edebilecekleri, kendilerini ifade edebilecekleri, geliştirebilecekleri bir platform haline gelen Olten Filarmoni Orkestrası sezon performanslarının yanısıra özel konserler de gerçekleştiriyor. Olten Sanat Organizasyonu’nun ana çatısı Olten Filarmoni Sanat Okulu da, kısa zamanda sanatçıların buluşma noktası haline gelerek, her yaştan öğrenciye çok sesli müzik sevgisi aşılıyor, enstrüman çalmayı öğreterek, yeteneklerinin gelişmesine destek oluyor.
Olağanüstü bir ses
Esnaf baba ve ev hanımı annenin 2. çocuğu olarak Edirne’de Cem Filiz adıyla dünyaya geldi. Mesleğinde kullandığı Adrian soyadını, doğduğu ve büyüdüğü Edirne şehrinin antik çağlardaki ismi olan Hadrianoupolis’ten esinlenerek aldı. Müzik ile uğraşmaya ortaokul yıllarında başladı. İstanbul’a gelmeden önce, Edirne’de bölgesel yayın yapan bir radyoda 6 yıl boyunca sunucu ve yayın yönetmeni olarak çalıştı.
Fazıl Say ile tanıştı, hayatı değişti
2004 yılında, İstanbul’da Demet Sağıroğlu ile tanıştı. Sağıroğlu aracılığıyla Fazıl Say’a bir deneme kaydı gönderdi. Say, Adrian’ın profesyonel şarkıcılık yolunda, hayatının dönüm noktası oldu. Say’ın davetiyle Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne iki yıl özel öğrenci statüsünde devam etti. Bilkent’te bulunduğu dönemde ses telleri muayene edildi ve olağan ölçülerden çok uzun olduğu anlaşıldı. Yaşamını Ankara’da sürdüren Adrian, kendi bestelerinin yanı sıra farklı müzik türlerine ait eserleri seslendirdiği 17 albüm, 71 single’a sahip. Çok sayıda dizi ve film için de beste çalışmaları yaptı.