02.03.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:
Recep Özekinci yaptığı açıklamada, yaşanan felaketle çok acı bir biçimde tekrar anladığımız önlem almanın önemini vurgularken, bina yapımında kullanılan malzemelerin özelliklerinden de bahsetti. Aynı zamanda yüksek inşaat mühendisi olan Özekinci; betonun son derece karmaşık bir malzeme olduğunu, inşaatlarda çeşitli beton türlerinin kullanılmasını, betonun kimyasal, fiziksel ve mekanik özelliklerini ve metallerle olan ilişkisini devam eden çalışmalarının konusu haline getirdiğini belirtti.
Özekinci, “Güçlendirici çelik çubuklar (inşaat demiri) mukavemet sağlamak için betona gömülür. Yapının ömrü boyunca bütünlüğü ve performansı için de kritik öneme sahiptir. Beton gözenekli bir malzeme olduğundan, su, klorür iyonları, oksijen, karbon dioksit ve diğer gazlar gibi aşındırıcı elementler beton matrisine girerek sonunda inşaat demirine ulaşır. Bu aşındırıcı elementlerin konsantrasyonu çeliğin korozyon eşiğini geçtiğinde, inşaat demiri paslanmaya başlar. İnşaat demiri paslandıkça, çubuğun etrafında basınç oluşur ve bu da betonun çatlamasına, lekelenmesine ve nihayetinde dökülmesine neden olur” dedi.
Neden galvaniz?
Erken inşaat demiri arızasına karşı korunmanın önemli olduğunu belirten Özekinci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Atmosferde olduğu gibi galvanizli inşaat demiri de çeliğin betondaki ömrünü uzatır. Betondaki korozyon mekanizmaları atmosferik maruziyetten oldukça farklıdır ve en büyük faktörlerden biri klorür konsantrasyonudur. Galvanizli inşaat demiri, siyah çelikten en az dört ila beş kat daha yüksek klorür konsantrasyonuna dayanabilir ve daha düşük pH seviyelerinde pasifleşerek korozyon hızını yavaşlatır.” 1-7 Mart Deprem Haftası’na da vurgu yapan Özekinci, böyle bir felaketin bir daha yaşanmamasını diledi.