12.05.2022 - 00:30 | Son Güncellenme:
Engin Uğur Ağır - Balıkesir ziyaretimizi bu kez Organize Sanayi Bölgesi’ne ayırdık, Bölge Müdürü Mesut Eray ile bir araya geldik, dünden bugüne gerçekleştirilen çalışmaları konuştuk.
2016’da 4500 çalışan ile 75-80 firma bulunduğunu, şu an 16 bin kişiye istihdam sağladıklarını, firma sayısının ise 180’e yaklaştığını belirtti Mesut Eray.
OSB Bölge Müdürü ayrıca parsellerin tamamının satıldığını, beş yıl içinde kent nüfusunun 100 bin artmasının beklendiğini kaydetti.
***
Mevcut alanın tamamının dolduğunu, merkezdeki tek ve ildeki en büyük OSB olduklarını kaydeden Eray, “Bünyemizde 7 OSB var. Bandırma, Gönen, Edremit ve Dursunbey. Gönen’deki Deri İhtisas OSB, Bandırma’da Marmara OSB diye oluşum başladı. Edremit’te Tarım OSB var. Dursunbey’de yeni orman ürünleri ve ahşap üstüne bir OSB kuruldu. Firmalar yakında faaliyete geçecek” dedi.
Balıkesir’in otoyol ve köprü ekonomisinden en fazla istifade eden il olduğunu belirten Mesut Eray, “İstanbul-İzmir Otoyolu ve Çanakkale 1915 Köprüsü’yle Marmara ve Ege’den yatırımcının odağı haline geldi kentimiz. Bağlantı yollarının tamamlanmasıyla da Çanakkale Köprüsü üzerinden Kapıkule Sınır Kapısı’na İstanbul’dan daha yakın olacağız. Eskiden Balıkesirli ihracatçı İstanbul’a gidip gümrükleme yapardı. Daha sonra ürün yurtdışına giderdi. 7 saat buna harcanırdı. Şimdi, Balıkesir OSB’ye gümrük kurup Kapıkule’ye 2 saatte ürünleri ulaştıracağız. Kısacası, jeopolitik konumumuzla artık hem sanayideki hem de turizmdeki potansiyelimizi sonuna kadar kullanıyoruz” şeklinde konuştu.
***
Gebze, Kocaeli ve Sakarya’nın sanayide doygunluğa ulaştığını, yatırım maliyetlerinin de bu üç bölgede fazla olduğunu söyleyen Mesut Eray, “Bu nedenle 2017’den itibaren yatırımlar Balıkesir’e yöneldi. 2017’de en fazla yatırım çeken OSB olduk. 2021’de marka değeri en fazla artan 3 OSB’den biri olduk. Şişecam’ın bölgemize gelmesi, Kalekim’in yeni fabrikası, Betek Grubu’nun yalıtım fabrikası, Heg Gıda, Kebir Süt gibi yatırımların gelmesi, OSB’ye ilgiyi artırdı. 2016’da 350 milyon dolar olan dışsatım, 789 milyon dolara çıktı. 2023’te 1 milyar hedefini aşarız diyorduk, ancak 2022 itibariyle 1 milyarı yakalamış olacağız. İhracat rakamlarının artmasında lojistik konumumuzun yanında pandemiyle tedarik zincirinin Çin’den Batı’ya kayması ve Türkiye’nin AB’nin en önemli tedarikçisi olması etkili oldu. Bu yıl sonunda Gümrük Müdürlüğümüz açılacak. 1,5 kat genişleyeceğiz. 3 etapta gerçekleşecek. Birinci etabı başlattık. Parselleri düzleyip veriyoruz. Hemen fabrika kurulumu başlayabiliyor. 50 parsel ürettik. 6 ayda 47’sini ayrı firmalara tahsis ettik. Biri Eyüp Sabri Tuncer, Sarten Ambalaj var. Yurtdışından büyük bir firma var, 300 dönümlük bir alanda fabrika kuracak. Ayrıntılar, Haziran’da açıklanacak. Parsellerin en küçüğü 14 dönüm. 20-50-100 dönüm şeklinde olan da var. 3 parsel kaldı, biri 130, diğerleri 10 ve 20 dönüm. İkinci etap kamulaştırmanın yarısı tamamlandı. 385 hektarlık bir alan. Daha çok küçük atölyeler, imalat sektörüne yönelik kooperatifler, fuar ve organizasyon alanları, çarşı merkezi, idari ve hizmet alanları olacak” diye konuştu.
***
50 parsel satıldığında 10 bin kişinin daha istihdam edileceğini kaydeden Mesut Eray, “Bittikçe parselleri teslim edeceğiz. Fabrikalar, yıl sonuna kadar tamamlanır. Makine parkurunun kurulması, 2023’ün Nisan ayına kadar sürer. Tam bir yıl sonra Balıkesir OSB’de 10 bin çalışana ihtiyaç var” diye konuştu.
Balıkesir’i ilk 10 kent içerisine sokmak istediklerini, ilk dört kentin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa olduğunu söyleyen Mesut Eray, “6 biletimiz var. Eskişehir, Kayseri, Konya, Gaziantep Adana, Mersin, Antalya, Denizli, Manisa, Kocaeli, Sakarya var. 6 bileti 11 kent istiyor. 11 kentin ortak özelliklerine baktık. Hepsinde 5-10 güçlü OSB var. Üniversiteleri üretken. Merkezi nüfusları da 600-700 bin. Yani sanayi, üniversite ve nitelikli nüfusları var. Balıkesir merkezde nüfus 340 bin, 100 bini merkeze bağlı köylerde ve geriye kalıyor 240 bin kişi. Bu nüfusla harika bir ekonomi yaratmaya çalışıyoruz. 5 yıldızlı otel, lüks restoranlar, özel hastaneler, 240 bin nüfusa gelmiyor. Biz bunları çekmek için merkezdeki nüfusumuzu nitelikli şekilde artırmaya çalışıyoruz. Büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarını da istihdam çalıştayına çağırdık. 5-8 yıl sonra Balıkesir OSB’de 40 bin kişi çalışacak dedik. 20 bini Balıkesir’den diyelim, 20 bini de dışarıdan çalışmaya gelse. Bu insanların aileleriyle birlikte, 5 yılda nüfusumuz göçe dayalı olarak 20x5 yani 100 bin artacak. Belediyelerin bunun için kenti hazırlaması gerekiyor. Orta ölçekli bir sanayi şehri olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
***
Mesut Eray’ı dikkatle dinledikten sonra haklı olduğu kanısına vardım.
Gerçekten Balıkesir, Ege ile Marmara arasında tam bir köprü konumuna geldi. Her geçen sürede de ivme kazanıyor. OSB parsellerinin kısa sürede satılması, Balıkesir’in geleceğinin ne kadar parlak olduğunun bir göstergesi. Bunun için de kanaat önderlerinin hemen kafa yorması gerekiyor.
Nüfus, Eray’ın dediği gibi 100 bin kişi artarsa, yapılması gerekenlerin hemen tek tek planlanması ve kısa sürede hayata geçirilmesi için çaba gösterilmeli.
Yoksa yarın çok geç olur...