EgeAçtığınız kremi sezonda bitirin

Açtığınız kremi sezonda bitirin

01.06.2024 - 18:07 | Son Güncellenme:

Havalar ısınmaya, güneş yüzünü göstermeye, tatil planları yapılmaya başlandı. Peki, güneş kreminizi yenilediniz mi? Veya evdekilerin son kullanma tarihlerini kontrol ettiniz mi? Güneş kremlerinin aslında her mevsimde kullanılması gerekiyor. Ancak uzmanlar daha açık kıyafetler ile daha uzun süre güneş altında vakit geçirdiğimiz yaz mevsimi için özellikle uyarıyor. Ayrıca en pahalı kremin en iyisi olmadığını, önemli olanın içerik ve sizin kullanma talimatlarına uymanız olduğunu belirtiyor.

Açtığınız kremi sezonda bitirin

DİDEM SEYMEN İstanbul  - Güneş kremlerinin günün hangi saatinde ve ne sıklıkta kullanılması gerektiği en merak edilen sorulardan. Güneş kremleri güneşe maruz kalmadan 20-30 dakika önce açıkta kalan tüm bölgelere sürülmeli. Kullanım sıklığı da aslında kişilerin aktivitelerine, cilt tiplerine ve güneşe maruz kalma sürelerine göre değişmekle birlikte ortalama 2-3 saatte bir yenilenmesi gerekiyor. Suya gidip çıkarsanız o zaman yeniden yenilemeniz şart. Diğer bir sık sorulan soru ise güneş kremlerinin nasıl saklanması gerektiği ile ilgili. Güneş kremleri mümkünse karanlık ve hafif serin yerlerde saklanmalı, dışarıdayken güneş kremlerini gölgede tutmak ve kapaklarını açık bırakmamak gerekli. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, en pahalı güneş kremi en iyisidir diye bir şey söz konusu değil diyerek uyardı: “Tercih edilecek güneş kremleri hem UVA hem UVB için koruma sağlamalıdır. SPF yüksek olanlar tercih edilmelidir. Bu nedenle SPF 15 (yüz bölgesi için SPF 30) veya daha yüksek olanlar öneriliyor. Ancak unutmamak gerekir ki, SPF’nin yüksek olması daha uzun süre koruma sağladığı anlamına gelmez. Örneğin SPF30 olan bir güneş kremi ortalama 2-3 saat kadar etki eder. 2-3 saatte bir güneş kremlerinin yenilenmesi gerekir.”

Haberin Devamı

6 ay içinde tüketilmeli

Prof. Kutlubay, “Güneş kremleri için ortalama raf ömrü, kapağı açılmadığı müddetçe 3 yıl kadardır ancak açılan bir güneş kremi 6 ay içinde tüketilmelidir. En fazla 12 aya kadar kullanılabilir. Açılan güneş kremi mümkünse sezon içinde bitirilmeli. Geçen sene kullanılan kremlerin bir sonraki sene tekrar kullanmadan önce son kullanma tarihleri, kokusu, rengi ve yapısı iyice kontrol etmek gerekir” diyerek özellikle uyarıyor.

70 kilo insana golf topu kadar krem

Kimya Mühendisi Serdar Ağalar ise 70 kg bir kişinin bir golf topu büyüklüğünde krem kullanması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Güneş koruyucuların SPF değeri, cilt yüzeyine 2mg/cm² oranında uygulandığında geçerlidir. Bu, ortalama 70 kg ağırlığında bir yetişkin için, yaklaşık bir golf topu büyüklüğünde ürün anlamına gelir. Eğer bir insan güneş koruyucusuz 10 dakika sonra kızarıklık geliştiriyorsa, SPF 30 ile bu süre 300 dakikaya (5 saat), SPF 50 ile 500 dakikaya (yaklaşık 8 saat 20 dakika) çıkar. Ürünün yarısı kadar az uygulanırsa, bu süreler yarıya iner: SPF 30 için 150 dakika ve SPF 50 için 250 dakika.”