10.02.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:
Tüm ülkeyi yasa boğan depremlerin ardından Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Deprem ve Kentsel Dönüşüm Bakanlığı kurulmasını istedi. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kentsel dönüşümün bir an önce yapılmasını vurguladı. Yaşar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özgür Eğilmez, ‘Yetkin Mühendislik’ kavramının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, hükümetin ve yerel yönetimlerin artık işin ciddiyetini kavraması gerektiğini, ülke genelinde acilen ada bazında kentsel dönüşümün başlanmasını ve Deprem ve Kentsel Dönüşüm Bakanlığı kurulmasını talep etti. Ege-Koop modelinin dönüşümde mağduriyetlerin önüne geçmek için set olacağını kaydeden Aslan, “Bu işe siyaset karıştırılmamalı. İzmir’in atıl durumdaki kentsel dönüşüm alanları sosyal devlet mantığında merkezi ve yerel yönetimlerce planlanarak sağlıklı konutlar üretilmeli. Biz Ege-Koop olarak sorumluluğa hazırız” şeklinde konuştu. Aslan, vatandaşı yerlerinden etmek değil, uygun yerleşim olmayan bölgeleri kent dokusuna daha uygun, depreme dayanıklı yaşanabilir alanlar yaratarak, huzur içinde yaşamalarını sağlayacak kentler oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
Özel depolar
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da, deprem felaketine dikkat çekerek, riskli şehirlerde kentsel dönüşümlerin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı. Yaşanan felaketten gereken dersin artık çıkarılması ve radikal kararların alınması gerektiğini belirten Batur, “Kentsel dönüşümde kaybedecek bir dakikamız bile yok” ifadesini kullandı. Kentin jeolojik haritalarının, fayların geçtiği yerlerin ve fayın olduğu yerlerde nasıl teknolojiyle bina yapılacağının belli olduğunu vurgulayan Batur, yerel yönetici olarak imar barışına karşı olduğunu da söyledi. Batur, her şehrin içinde afet dönemlerinde yardım gelene kadar kentin dayanabileceği ihtiyaç malzemelerinin depolanabileceği özel bölgelerin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özgür Eğilmez ise ‘yetkin mühendislik’ kavramının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Eğilmez, “Gelişmiş pek çok ülkede yetkin mühendislik onlarca yıldır uygulanmaktadır. İmza yetkisi sadece yetkin mühendislerin elindedir. Yani tasarım, şantiye yönetimi ve denetim gibi kritik işler sadece yetkin mühendisler tarafından yapılabilmektedir. Yetkin mühendis olabilmek için, belirli bir süre yetkin mühendislerin yanında tecrübe kazanmak ve ardından yetkin mühendislik sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Ülkemizde 4 yıllık eğitimini tamamlayıp inşaat mühendisliği diplomasını alan herkesin imza yetkisi bulunmaktadır. Bu engellenmeli. Tasarım, şantiye yönetimi ve denetim işleri yetkin mühendisler tarafından yapılmalı” dedi.