DünyaZelenskiy, Batılı müttefiklerine daha fazla askeri yardım çağrısında bulundu

Zelenskiy, Batılı müttefiklerine daha fazla askeri yardım çağrısında bulundu

16.07.2024 - 09:21 | Son Güncellenme:

Zelenskiy, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımlarda görülen altı aylık gecikmenin Kiev güçlerinin cephede 'inisiyatifi kaybetmiş' oldukları anlamına geldiğini söyledi.

Zelenskiy, Batılı müttefiklerine daha fazla askeri yardım çağrısında bulundu

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Pazartesi günü Ukrayna’nın hava sahasını Rus füzelerine tamamen kapatmak için 25 Patriot hava savunma sistemine ihtiyaç duyduklarını açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ziyaretinin ardından düzenlediği ilk basın toplantısında Zelenskiy, Batılı müttefiklerine daha fazla askeri teçhizat yardımı yapmaları çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Zelenskiy, Ukrayna'nın kaç adet Patriot hava savunma sistemine sahip olduğunu belirtmezken, Rusya'nın ulusal elektrik şebekesine düzenlediği saldırlar nedeniyle bu sayının, cumhurbaşkanının Batı'dan talep ettiği sayıdan çok daha az olduğu düşünülüyor.

Zelenskiy, ülkenin enerji altyapısını korumak için Ukrayna'nın Rus enerji altyapısına saldırı düzenlemesi gerekebileceğini de belirtti. Batılı ortaklarından halihazırda taahhüt edilenlerden daha fazla F-16 savaş uçağı göndermesini istediğini de sözlerine ekleyen Zelenskiy, F-16 teslimatlarının tek başına savaşta oyun değiştirici olmayacağını ve Rus hava kuvvetlerinin kapasitesinin çok daha büyük olduğunu da vurguladı.

Ayrıca Zelenskiy, ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımlarda görülen altı aylık gecikmenin Kiev güçlerinin cephede 'inisiyatifi kaybetmiş' oldukları anlamına geldiğini vurguladı. Nisan ayında yeniden başlayan ABD askeri yardımlarıyla Ukrayna, doğu bölgelerinde Rus ordusunun yaptığı saldırılarını engellemek için çabalıyor. Batı'nın askeri desteği, Rusya'nın yürüttüğü işgal karşında Ukrayna için hayati önem taşıyor.

Haberin Devamı

ABD ve diğer NATO müttefikleri geçen hafta Ukrayna'ya önümüzdeki aylarda en az dört adet gelişmiş ve oldukça pahalı olan Patriot hava savunma sistemi de dahil olmak üzere düzinelerce hava savunma sistemi tedarik edeceklerini duyurmuştu.

Batılı ülkeler tarafından taahhüt edilen F-16 savaş uçakları ise, Ukrayna'ya bu yaz içerisinde ve yıl sonuna kadar olmak üzere iki seferde teslim edilecek.

İlk olarak 2014 yılında Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını işgal eden Rusya, 2022 yılının Şubat ayında Ukrayna’nın Nazilerden arındırılması gerektiğini öne sürerek ülkeye karşı geniş çaplı bir işgal başlatmıştı. Ukrayna topraklarının yüzde 18'i şu anda Rusya tarafından işgal edilmiş durumda. 6,4 milyondan fazla Ukraynalı ise mülteci konumunda.