18.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
İsrail’in kuzey sınırına ve Hizbullah’a yönelik kapsamlı operasyona girişeceği yönünde haberler gelirken, dün Hizbullah üyelerine yönelik çok dikkat çekici ve sofistike bir saldırı gerçekleşti. Lübnan ve Suriye’deki Hizbullah üyelerinin çağrı cihazları hedef alındı. Art arda patlayan cihazlar nedeniyle 9 kişi öldü, çoğu Hizbullah üyesi 2 bin 800 kişi yaralandı.
Hizbullah milletvekili Ali Ammar’ın oğlunun da hayatını kaybedenler arasında olduğu, İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mucteba Amani’nin ise saldırıda yaralandığı öğrenildi. Hizbullah’tan üst düzey bir kaynak Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın çağrı cihazının patlamalarda zarar görmediğini ifade etti. Görgü tanıkları başkent Beyrut’un güney banliyölerinde yoğun olarak yaşanan patlamaların 30 dakikadan fazla sürdüğünü ifade etti.
Patlamaların ardından Lübnan Sağlık bakanlığı acil durum ilan ederken, ülke genelinde hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle bazı bölgelerde yaralılar sokaklarda tedavi edilmek zorunda kaldı. Suriye’deki Hizbullah militanlarının kullandığı cihazların da patladığı, bu ülkede de yaralananlar olduğu gelen bilgiler arasında.
Hizbullah: Cezalandıracağız
Hizbullah üyeleri, İsrail endişesi nedeniyle son dönemde akıllı telefon yerine çağrı cihazları kullanıyordu. Hizbullah lideri Nasrallah da örgütün militanlarını cep telefonu kullanmamaları yönünde uyarmıştı. Hizbullah’ın bir güvenlik önlemi olarak kullandığı çağrı cihazları ile saldırıya uğraması, tartışmaları da beraberinde getrdi. İsmini açıklamak istemeyen bir örgüt yetkilisi, saldırının, İsrail’le yaklaşık bir yıldır süren savaşta örgütün maruz kaldığı “en büyük güvenlik ihlali” olduğunu söyledi. Lübnan Hizbullahı saldırı sonrası yaptığı açıklamada, olaydan sorumlu tuttuğu İsrail’in “hakkı olan cezayı alacağını” duyurdu. Lübnan Dışişleri Bakanlığı saldırıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) şikayette bulunulacağını açıkladı. Resmi bir açıklamanın gelmediği İsrail’de ise Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin artan gerilim sonrası durum değerlendirmesi amacıyla toplantı yaptığı belirtildi.
Çağrı cihazları nasıl patladı?
Cihazlara eşzamanlı bir mesaj geldiği, kullanıcıların mesaja baktıkları sırada yaşanan patlamanın vücuttaki tahribatı ve uzuv kayıplarını artırdığı belirtildi. İsrail’in saldırıyı nasıl gerçekleştirdiğine ilişkin ise 2 farkı görüş var. Bunlardan birincisine göre cihazın pili patlatıldı. Genel olarak Pager diye adlandırılan cihazlarda lithium polymer piller kullanılıyor. Bu piller çok çabuk şarj ve deşarj olması ve güçlü akım verme özelliklerine sahip. Ancak belirli bir voltajın altına düşmesi durumunda patlıyor. İsrail, bir açığı kullanarak pilin patlamasını sağladı. Bir diğer ihtimal ise, Hizbullah’ın yeni kullanmaya başladığı modellerde, örgüte yapılan teslimattan önce küçük birer patlayıcı yerleştirilmiş olması. MOSSAD’ın, 5 ay önce ithal edilen cihazlara, 20 gramın altında patlayıcılar yerleştirdiği pillerin sıcaklığını uzaktan yükselterek cihazları infilak ettirdiği ileri sürüldü.
ABD: Bizim ilgimiz yok
ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan’da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılması olayıyla herhangi bir ilgilerinin bulunmadığını ve olayın sorumlusunun kim olduğuna ilişkin bir değerlendirme yapmayacaklarını bildirdi. ABD Dışişleri Sözcüsü Miller, söz konusu saldırının “meşru” olduğunu da savundu. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de, ABD’nin, saldırılarla herhangi bir ilgisinin olmadığını belirtti. İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarına sızıp patlatmadan önce ABD yönetimine bilgi vermediği de öne sürüldü. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile görüşmesinde, Lübnan’da çağrı cihazlarının patlatılmasını “İsrail’in terör eylemi” şeklinde niteleyerek kınadı.
Ankara’dan sert tepki
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile telefonla görüşerek, yaşanan can kayıpları nedeniyle Lübnan halkına başsağlığı diledi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de bu olayın, Netanyahu hükümetinin uluslararası baskıyı ortadan kaldırmak ve savaşı genişletmek amacıyla yaptığı bir hamle olduğunu söyledi. Çelik, “Saldırı, İsrail’in saldırganlığının, bu katliam şebekesinin cinayet işlemekte hiçbir sınırı olmadığını gösteriyor” dedi.
‘Cep telefonunu da bomba gibi patlatabilirler!’
İsrail’in siber saldırısı, akıllara “Cep telefonları da patlatılabilir mi?” sorusunu getirdi. ‘Etik Hacker’ Tamer Şahin’e göre bu mümkün ancak büyük bir patlama yaratmaz:
“Elektro manyetik sinyallerle cihazları bozma, bazen de patlamaya neden olabilecek şekilde manipüle etme durumu var. Gizli servisler özel yazılımlar geliştirirken, güvenlik araştırmacıları da cep telefonu ve bilgisayardaki açıkları bulup, bunları silah haline getiriyor. Zararlı yazılımlar cihazın bilgisayarın bataryasına yerleştirilerek, cihazı patlatabiliyor. Teoride cep telefonu da patlatılabilir ancak düşük amperinden ötürü çok büyük patlama olmaz.” - EREN KOCA / Haber Merkezi