30.11.2023 - 14:06 | Son Güncellenme:
Yunanistan ve İngiltere arasında patlak veren Elgin Mermerleri krizinde sular durulmuyor. Milattan Önce 447-432 yılları arasında inşa edilen Parthenon Heykelleri ya da diğer ismiyle Elgin Mermerleri, neredeyse 2500 yıl sonra uluslararası bir krize neden oldu.
Yunan medyası, Osmanlı İmparatorluğu döneminde İngiltere'ye kaçırılan ve halihazırda British Museum'da sergilenen Elgin Mermerlerinin yol açtığı diplomatik çatışmaya Türkiye'yi de dahil etti.
Yunanistan'ın başkenti Atina'nın simgesi Akropolis'te yer alan Athena Tapınağı Parthenon ve çevresindeki yapılar, 19. yüzyılda başlarına kadar yerli yerindeydi. İngiliz diplomat Lord Elgin (Thomas Bruce), Yunanistan'ın Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde olduğu söz konusu dönemde Elgin Mermerleri'ni Londra'ya götürdü.
1801-1816 yılları arasında yer değiştiren eserler, British Museum'da sergilenmeye başladı. Müzede tapınağın duvar süslerinin (friz) 75 metrelik bir kısmı da var.
Eserlerin kalıcı olarak Yunanistan'a iade edilmesi için ilk başvuruyu 1983 senesinde yapan Yunanistan, henüz bir yanıt alabilmiş değil.
Geçen hafta İngiltere'yi ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, BBC'de katıldığı bir programda Elgin Mermerleri'nin Atina'ya geri gönderilmesi gerektiğini söyledi. Miçotakis, bir kısmı Akropolis Müzesi'nde bulunan Elgin Mermerleri'nin ayrı ülkelerde olmasını 'Mona Lisa tablosunu ikiye kesip sergilemeye' benzetti.
Bunun üzerine İngiltere Başbakanı Rishi Sunak misafiriyle olan randevusunu son anda iptal etti. Sunak'ın Miçotakis'le görüşmeyi ajandasından silmesi, Atina ve Londra arasında şimşek yüklü bulutların çarpışmasına yol açtı.
Sunak'ın yardımcısı Oliver Dowden ile alternatif buluşma teklifini reddeden Yunanistan Başbakanı, yaşadığı hayal kırıklığını gizlemedi. Londra yönetimi Miçotakis'in İngiltere ziyareti sırasında Parthenon Heykelleri'ni gündeme getirmeyeceğine dair Atina'dan güvence aldıklarını açıkladı ancak Yunan tarafı bu açıklamayı yalanladı.
Kiryokas Miçotakis apar topar Yunanistan'a geri dönerken, Yunan medyası günlerdir krizi manşetten veriyor. Yunan Political gazetesi, 'Sunak... Erdoğan'ın yeniçerisi' manşetini attı. Elgin Mermerleri bahanesiyle Yunanistan'a karşı jeopolitik oyunlar oynandığını savunan gazete, randevu iptalinin kabul edilemez olduğunu yazdı.
Kathimerini gazetesi ise, 'Parthenon Heykelleri: Sunak'tan yeni saldırı, Atina'dan yeni tekzip' başlıklı bir habere yer verdi. Gazete, İngiltere Başbakanı'nın parlamentodaki konuşmasına rağmen Yunanistan'ın gerilimi azaltmaya çalıştığını kaydetti.
Ethnos gazetesi İngiliz The Guardian gazetesinden alıntı yaptığı haberinde, 'Anlamsız diplomatik patlama' başlığını tercih etti, The Guardian'ın Miçotakis'e uygunsuz şekilde davranan Sunak'a sert şekilde saldırdığını belirtti.
Yunan SL Press gazetesinde hafta içinde yapılan haberde ise, 'Mermerlerin arasından Eurofighter uçakları seçilebiliyor' başlığı vardı. Michas Zacharias imzalı haberde krizin arka planında Türkiye'nin olduğu savunuldu, Londra ve Ankara arasında müzakereleri devam eden Eurofighter savaş uçağı satışının gerçekleşmesinin an meselesi olduğu dile getirildi. Haberde ayrıca, "Rishi Sunak, kökeni itibariyle Hintli biri. O İngiltere İmparatorluğu'nun eski politikalarını yani sömürgeciliği tekrar uyguluyor" denildi.