DünyaYunan Başbakan Çipras’tan bir ilk! Ruhban Okulu’na tarihi ziyaret

Yunan Başbakan Çipras’tan bir ilk! Ruhban Okulu’na tarihi ziyaret

07.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ruhban Okulu’nu ziyaret eden Aleksis Çipras, “Türkiye’de ve Yunanistan’da bulunan Türk ve Rum azınlıkların haklarının karşılıklı bir şekilde korunmasını temenni ediyorum. Dilerim bu okula yapacağım gelecek ziyaret Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte olur ve 48 yıldır kapalı olan okulun beraber kapısını açarız” dedi

Yunan Başbakan Çipras’tan bir ilk Ruhban Okulu’na tarihi ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dün İstanbul’da Ayasofya Müzesi ve Ruhban Okulu’nu ziyaret etti. Ankara’daki resmi temasların ardından önceki gece geç saatlerde İstanbul’a gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dün sabah ilk olarak Ayasofya Müzesi’ni ziyaret etti. Çipras’ın ziyareti öncesi müze ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Basın mensupları tek tek aranarak müzeye alındı. Saat 09.15’te müzeye eşi Peristera Baziana’yla gelen Çipras’a Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz eşlik etti. Ziyaretin bir bölümünde basın mensuplarına yaklaşan Çipras, İngilizce “Burada olmaktan mutluyum” dedi. Ziyaretin ardından Çipras ve beraberindekiler Heybeliada’daki Ruhban Okulu’na gitmek için Kabataş İskelesi’ne geldi. Çipras burada esnafla selamlaşarak kendisini bekleyen yata bindi. Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun içindeki kiliseyi ziyaret eden Çipras, mum yaktı ve Fener Rum Patriği Bartolomeos’un yönettiği ayine katıldı. Ayin ardından Çipras, Ruhban Okulu’nu gezdi ve okul bahçesine çınar ağacı dikti.

Haberin Devamı

Yunan Başbakan Çipras’tan bir ilk Ruhban Okulu’na tarihi ziyaret
‘İlişkiler ivme kazandı’

Çipras ise Yunanca yaptığı konuşmasında, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin son dönemlerde pozitif bir ivme kazandığını belirterek, şunları söyledi:

“Başkan Erdoğan’la başlayan olumlu diyalog, özellikle azınlık vakıflarının mallarının iadesi konusundaki olumlu gelişmeler takdire şayan. Tek tanrılı dinler, ayrıştırıcı değil birleştirici olmalıdır. Buradaki Rum azınlığın, Batı Trakya’daki Müslüman azınlığın din yüzünden sıkıntı yaşamış olmaları üzücü şeylerdir. Günümüzde iyileşmiş olduğunu görüyoruz. Çağdaş demokrasilerde, insan haklarına saygı gibi kavramlar önemli. Son yıllardaki olumlu diyaloglarımızın netice vermesini bekliyoruz. Türkiye’de ve Yunanistan’da bulunan Türk ve Rum azınlıkların haklarının karşılıklı bir şekilde korunmasını temenni ediyorum. Dilerim bu okula yapacağım gelecek ziyaret Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte olur ve 48 yıldır kapalı olan okulun beraber kapısını açarız.”

Haberin Devamı

Yunan Başbakan Çipras’tan bir ilk Ruhban Okulu’na tarihi ziyaret

PATRİK BARTHOLOMEOS RUHBAN OKULU’NDA KONUŞTU: ÜMİT ETTİĞİMİZ GÜNLER UZAKTA OLMAYACAK

Ruhban Okulu’nda bir konuşma yapan Patrik Bartholomeos, şunları söyledi: “Türk ve Müslüman kardeşlerimiz, bugün okulumuzun büyük bir günü. Bu manastırın kurucusu Aziz Photios’un senelik bayramı. 6 Şubat’ta Ümit Tepesi’ne çıkıp manastırımızın kurucusunu anıyoruz ve bayramımızı kutluyoruz. Gençliğimizde biz ve hocalar birlikte beraber kutluyorduk. Maalesef son 48 yıllık süre zarfında okulumuz kapalı. Profesörsüz ve talebesiz kutluyoruz bugünü. Eminim ki Sayın Cumhurbaşkanımızın aklında okulumuzla ilgili şeyler vardır. Sayın İbrahim Kalın beyefendi bizim ricamızı Sayın Başkanımıza arz edecekler. Hepimizin beklediği, ümit ettiği bu çok önemli gün uzak olmayacaktır. Çok önemli ve çok büyük bir gün olacak. Yalnız Patrikhane için değil tüm Ortodoks dünyası değil yalnız Hıristiyanlık için değil medeniyet için, kültür için, memleketimiz için, herkes için mutlu bir gün olacaktır. Burası bir ilim ve kültür yuvasıdır. Nasıl olur da yarım asırdır kapalı tutuluyor? Biraz önce ziyaret ettiğimiz kütüphanede çalışan, okuyan kimse yoktur. Birkaç sene önce Sayın Davutoğlu Dışişleri Bakanı iken Patrikhane’ye teşrif etti ve konuşurken bana dedi ki, ‘Patrik Hazretleri, duyduğuma göre Heybeliada’da çok zengin bir kütüphaneniz var.’ Dedim ‘Hakikaten Sayın Bakanım orada kitapları okuyan yok. Profesörler yok. Tez hazırlayan talebeler yok. Arada sırada tek tük araştırmacılar geliyor. Osmanlı döneminde, 1844 senesinde kurulmuş olan bir okuluz. Cumhuriyet döneminde kapatılması ve yarım asırdır kapalı tutulması izah edilemez.”

Haberin Devamı

Bartholomeos, Çipras’a gümüş tabak ve kitap hediye etti. Çipras’a ayrıca İlber Ortaylı’nın “İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı” ve Enis Tulça’nın “Atatürk, Venizelos ve Bir Diplomat: Enis Bey” kitaplarının Yunancaya çevrilen baskıları hediye edildi.

Akşam yemeğinde buzuki sürprizi

KIVANÇ EL Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde akşam yemeği verdi. Yemeğe Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile ile Çipras’ın eşi Peristera Baziana da katıldı. Yemekte Necmettin Akben yönetimindeki Türk sanatçılardan oluşan orkestra da 15 şarkıdan oluşan bir müzik dinletisi sundu. İstanbul, Ege, Karadeniz ve Rumeli türkülerinin çalındığı repertuvarda üç özel şarkı da yer aldı. Türkiye’de yaşayan buzuki sanatçısı Georgios Marinakis’in de özel olarak davet edildiği dinletide Rum kökenli sanatçılar Kemençeci Vasilaki’nin kürdilihicakar peşrevi, Lavtacı Hristo’nun “Gidelim Göksuya”, Lavtacı Andon’un hüseyni saz semaisi şarkıları da çalındı. Çipras, bu sürprizler üzerine sanatçılara teşekkür etti, fotoğraf çektirdi.

‘Saygıdan ziyaret ediyor’

MERT İNAN İstanbul

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaretin ardından en çok merak edilen konuların başında Heybeliada Ruhban Okulu’na yaptığı ziyaret ve Fener Rum Patrikhanesi dini lideri Patrik Bartholomeos ile görüşmesi geliyor. Ateist olduğu bilinen Çipras’ın, Ruhban Okulu’na yaptığı ziyaret tartışma konusu olurken 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü bilimsel danışmanı, teostratejist Bojidar Çipof, şu saptamalarda bulundu:

“Çipras, İncil’e el basıp yemin etmeden göreve başlayan ilk Yunanistan Başbakanı. Çipras’a kadar, Yunanistan’da seçilen veya göreve gelen her devlet başkanı, İncil’e el basıp yemin ettikten sonra göreve başladı. Bu yönüyle Çipras tabuları yıkan biri oldu. Yunanistan aslında seküler olmayan, fundamentalist bir ülke. Çipras Patrik Bartholomeos’un elini saygıdan ötürü öpseydi Patrikhane ve Yunanistan’daki kiliseler bu fotoğrafı propaganda amacıyla kullanırdı. Birkaç gündür Yunan din adamları ve Yunan halkının sosyal medya paylaşımlarına bakınca, ‘Çipras el öpecek mi?’ diye esprili mesajlar yayınlanıyor. Çipras’ın İstanbul’daki Ortodoks din merkezlerini ziyaret etmesi inançlı biri olduğunu göstermez. Böylesi bir davranış sadece sembolik bir hareketten öteye gitmez.”

Ziyaret yortuya denk geldi

Kamuoyunun atladığı bir nokta olduğuna da değinen Çipof “6 Şubat tarihi, Heybeliada Ruhban Okulu kurucusu Patrik Photios’un yortu günüdür. Yani, Çipras Türkiye’ye gelmeseydi, Patrik Bartholomeos yine Ruhban Okulu’na gidecek ve ayin yönetecekti. Çipras’ın ziyareti ile Photios Yortusu çakışmış oldu” dedi.

Ruhban Okulu’nun açılıp açılmamasının Çipras’ın umurunda bile olmayacağını ileri süren Çipof, “Çipras’ın sosyalist ve ateist dünya görüşüne sahip bir lider olarak, dini kurum ve kişilere mesafeli yaklaştığı biliniyor. Çipras’ın Ruhban Okulu’nda mum yakması, bir gelenek veya saygıdan. Böylesi bir hareket inanmayan bir insanın, yıllardır süre gelen ritüelleri yerine getirmesinden ibaret denebilir. Çipras, dini otoriteye bağlı siyasete bulaşmak istemiyor. Patrikhane ve kilise çevrelerini kendisinden uzak tutuyor. İşin özeti seküler bir devlet başkanı olarak sadece saygıdan ötürü birtakım ziyaretlerde bulunmuş oldu” diye konuştu.