Dünya‘Yeni katılım için her şeyi yapıyoruz’

‘Yeni katılım için her şeyi yapıyoruz’

25.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kazan’daki BRICS Zirvesi dün sona ererken, Rusya Devlet Başkanı Putin, teşkilata yeni üyelerin katılımını sağlamak için mümkün olan her şeyi yaptıklarını söyledi.

‘Yeni katılım için her şeyi yapıyoruz’

Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı BRICS Zirvesi dün sona ererken, Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinin yeni teşkilata yeni üyelerin katılımını sağlamak üzere mümkün olan her şeyi başarılı bir şekilde yaptığını söyledi. 

Haberin Devamı

200’ün üzerinde farklı etkinliğin yer aldığı ve birliğin yeni üyelerinin ilk kez katıldığı 16. BRICS Zirvesi’nin son gününde kapanış konuşmasını yapan Putin, “Yeni BRICS üyelerinin katılımını sağlamak üzere mümkün olan her şeyi başarılı bir şekilde yapıyoruz... Rusya, BRICS başkanlığını üstlenen ülke olarak görevlerini yerine getirirken sorumlu bir yaklaşım sergiledi” dedi. Zirvenin başarıyla sonuçlandığını kaydeden Putin, 35 devlet ve 6 uluslararası kuruluşun katıldığını vurguladı, BRICS’in kendi içinde kapalı bir format olmadığını, değerlerini paylaşan herkese açık olduğunu kaydetti. 

Filtre sistemi mi? 

Zirvede, Ukrayna ve Ortadoğu’da süregelen savaş ve çatışmalara çözüm bulunması konuları da konuşulurken, ekonomik iş birliği, BRICS’in genişlemesi konularında önemli kararlar alındı. 

Haberin Devamı

Putin, zirve sırasında BRICS’e katılmak isteyen ülkeler için belirli kriterler oluşturulacağını vurguladı, teşkilatın uluslararası arenada etkisinin artırılması gerektiğini söyledi. Zirve sonunda, BRICS’in genişleme süreci ve dünya meselelerine çözüm getirme çabalarının daha da yoğunlaşacağı belirtildi. Daha fazla ülkenin BRICS’e katılma talebinde bulunduğu ve bu taleplerin dikkatlice değerlendirileceği vurgulanan zirvede, genişlemenin dikkatli bir “filtre” sisteminden geçirilerek yapılması, üye olmak isteyen ülkeler için belirli kriterler oluşturulması da kararlaştırıldı. 

Ortak ülke statüsü

Zirve sonunda, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 13 ülkenin “ortak üye” sıfatıyla BRICS’te yer almasının kararlaştırıldığı yönünde haberler geldi. Söz konusu kararın, Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından açıklandığı belirtildi.

‘Yeni katılım için her şeyi yapıyoruz’

Sembolik ‘BRICS parası’ ile görüntülendi

Kazan’daki BRICS Zirvesi’nde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sembolik bir “BRICS parası” tanıtıldı. “BRICSinfo”nun “X” hesabından yayınladığı fotoğraflarda, Putin, bu temsili banknotu gülerek yanında bulunan Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’ya verdi. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov, kupürün BRICS ülkeleri arasında devam eden ortak çalışmaları sembolize ettiğini belirtti, Nabiullina’nın banknotu beğenmediğini de ekledi.

Haberin Devamı

Aliyev ve Paşinyan’dan olumlu mesajlar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, barış anlaşmasının en kısa sürede tamamlanması ve imzalanmasına yönelik müzakerelere devam talimatı verdi. Kazan’da “Genişletilmiş BRICS+” toplantısı kapsamında bir araya gelen Aliyev ve Paşinyan, barış görüşmeleri, sınırların belirlenmesi süreci ve diğer konuları görüştü. İki liderin, dışişleri bakanlarına barış anlaşmasının mümkün olan en kısa sürede tamamlanması ve imzalanması için ikili müzakerelerin sürmesi talimatı verdiği kaydedildi.