DünyaYeni bir iklim raporuna göre, insanlığın geleceği tehlikede! ‘Böyle yaşanmaz’

Yeni bir iklim raporuna göre, insanlığın geleceği tehlikede! ‘Böyle yaşanmaz’

10.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dünya’nın birçok hayat damarının felç olmasının felaketin kapısını araladığı ve küresel nüfusa günde ortalama 200 bin kişinin eklenmesinin hayatı tehdit ettiği uyarısında bulunuldu.

Yeni bir iklim raporuna göre, insanlığın geleceği tehlikede ‘Böyle yaşanmaz’

Uluslararası iklim uzmanlarından oluşan bir bilim grubu, Dünya’nın 35 hayat belirtisini analiz etti. Grup, yüksek karbondioksit seviyeleri ve insan nüfusu da dahil bu belirtilerden 25’inin çok kötü durumda olduğunu buldu. Oxford Üniversitesi’nin dergisi “BioScience”de yayımlanan araştırmaya göre, iklim krizinin kritik ve öngörülemez yeni bir aşamada olması nedeniyle insanlığın geleceği tehlike altında bulunuyor. Raporda, fosil yakıtların rekor seviyede yakılmasıyla küresel ısınmanın en yüksek seviyeye ulaştığı bildirildi.

Haberin Devamı

Ekolojik aşırılık

İnsan nüfusunun küresel olarak günde ortalama 200 bin, sığır ve koyun sayısının da 170 bin artmasının rekor seviyede ısınmayı tetikleyen sera gazı emisyonlarını yükselttiği belirtildi. Eriyen permafrostun (donmuş toprak) ve Grönland’daki devasa buzulların çökmesinin küresel ısınmayı yükselterek ölümcül aşırı hava olaylarına neden olduğu ifade edildi. ABD’de peş peşe gelen kasırgaların, sellerin ve 50 dereceyi bulan sıcak hava dalgalarının iklim bozulmasından kaynaklandığı, bu ekolojik aşırılığın daha fazla göçlere ve ölümlere yol açacağı bildirildi.

‘Aşırı nüfus ve tüketim azalmalı’

Uzmanlar, Dünya’yı felaketten döndürebilmek için fosil yakıt kullanımının azaltılmasının yanı sıra şu önerilerde bulundu: “Tam bir küresel çöküş olmasa bile iklim değişikliği nedeniyle 2050 yılına kadar milyonlarca insan ölebilir. Cesur değişime ihtiyacımız var. Zenginler aşırı tüketimi ve israfı kesmeli, bitki bazlı gıdalara geçiş teşvik edilmeli, nüfus kontrolü uygulanmalı.”

Haberin Devamı

Jeopolitik istikrarsızlık

Prof. William Ripple (Oregon Eyalet Üniversitesi): “Ani iklim değişikliğinin ortasındayız. Bu, Dünya’daki yaşamı insanların daha önce hiç görmediği kadar tehlikeye atıyor. Ekolojik aşırılık, Dünya’nın verebileceğinden fazlasını almak, gezegeni ölümcül iklim koşullarına itti. Bu durum muhtemelen daha büyük jeopolitik istikrarsızlığa, hatta toplumsal çöküşe yol açacak.”

Dr. Christopher Wolf (Araştırmanın eş başkanı): “Metan emisyonlarının büyüme hızı endişe verici şekilde artıyor. Rüzgâr ve güneş enerjisi 2023’te sadece yüzde 15 düzeyindeydi, küresel ısınmayı artıran fosil yakıtlardan kömür, petrol ve gaz ise hâlâ baskın.”

EN SICAK İKİNCİ EYLÜL AYI

Avrupa Birliği iklim gözlemcisi Copernicus, bu yılın Eylül ayının kayıtlardaki en sıcak ikinci Eylül ayı olduğunu açıkladı. Geçen ayki küresel ortalama sıcaklığın Eylül 2023’ten sonra ikinci sırada olduğunu bildiren Copernicus’tan yapılan açıklamada şöyle denildi: “2023 kayıtlara geçen en sıcak yıldı ancak 2024’ün onu geçeceği görülüyor. Küresel ısınma, sıcaklık artışından ibaret değil, aynı zamanda atmosferde ve denizlerde hapsolan tüm ekstra ısının domino etkisidir.”